Amaç: Febril konvülziyon (FK) tanısı konulan olgularda gıda güvencesizliği durumunu değerlendirilmesi ve gıda güvencesizliğinin FK’da risk faktörü olup olmadığı araştırıldı.
Gereç ve Yöntem: Febril konvülziyon tanısı konulan 40 hastanın ebeveynine, gıda güvencesizliğini belirlemek amacı ile 18 sorudan oluşan anket uygulandı (Çalışma grubu). Çalışma ile aynı dönemde, genel çocuk polikliniğine başvuran, hastaların ebeveynleri kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi.
Bulgular: Gruplar arasında gıda güvencesizliği açısından istatiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0,019). Çalışmada elde edilen veriler febril konvülziyonda gıda güvenliği durumunu 1,67 kat, ikamet yeri 0,45 kat arttırdığı tespit edilmiştir.
Sonuç: FK tanılı hastalarda gıda güvencesizliği oranının yüksek olması FK risk faktörlerine ek yeni bir risk faktörüne işaret etmektedir.
Aim: Food insecurity status was evaluated in the cases diagnosed with febrile convulsions (FC) and whether food insecurity was a risk factor in FC was investigated.
Materials and Methods: A questionnaire consisting of 18 questions was applied to the parents of 40 patients who were diagnosed with febrile convulsions in order to determine food insecurity (Study group). The parents of the patients who were admitted to the general pediatric outpatient clinic were included in the study as the control group.
Results: A statistically significant difference was found between the groups in terms of food insecurity (p=0.019). The data obtained in the study were found to increase the febrile convulsion food security status 1.67 times and the county of residence 0.45 times
Conclusion: The high rate of food insecurity in the patients diagnosed with FC indicates a new risk factor in addition to existing FC risk factors
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 30, 2022 |
Submission Date | March 16, 2022 |
Acceptance Date | June 27, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |