Aim: The goal in this study is determine relation of fish
consumption frequency and osteoporosis (OP).
Material
and method: This study
was conducted to examine the records of postmenopausal women between the ages
of 45-75. 152 patients who met the study criteria were included in the study.
The cases were classified as Group 1 with weekly fish consumption 250 grams or
more and Group 2 with fish consumption below 250 grams per week. Because dual
energy X-ray absorptiometry (DEXA) method was widely used for osteoporosis,
bone mineral desity (grams: g) was classified according to dual energy X-ray
absorptiometry (DEXA) data. BMD values (g / cm2) were obtained through the
whole body and total hip scans of the cases. BMD (L2-L4) and T-SCOR were
clinically diagnosed according to L2-L4 values; normal, osteopenia and osteoporosis.
Result: Forty-five
(29.60%) cases were found in Group 1, and 107 (70,40%) were in Group 2. 19.73%
(n: 30) of the cases in Group 1 and 1.97% (n: 3) of the cases in Group 2 were
found at normal values. This value was statistically significant (p <0,05)
when compared to the group without fish consumption habit. Osteoporosis was
detected in 10,20% (n: 5) of Group 1, 89,79% (n: 44) of Group 2, 14,28% (n: 10)
of osteopenia Group 1 cases and Group 85.72% (n: 60) of the 2 cases were
detected. The difference between these values was not statistically significant
(p> 0,05) when compared to the group without fish consumption habits.
However, only five cases of fish consumption habit in Group 1 were found to be
compatible with osteoporosis. The obtained values were found to be statistically
significant (p <0.05).
Conclusion: this study data has demonstrated a positive effect on
BMD and to decrease the risk of osteoporosis in postmenopausal women weekly
fish consumption 250 grams or more.
Amaç: Bu
çalışmada amaç; balık tüketimi sıklığı ile osteoporoz (OP) arasındaki ilişkiyi
değerlendirmektir.
Materyal
ve metot: Bu çalışmada 45 ile 75 yaş aralığında post menapozal kadın
hastaların kayıtları incelendi. Çalışma kriterleine uyan 152 post menapozal kadın
hasta çalışmaya dahil edildi. Olgular, haftalık balık tüketim alışkanlığı 250
gram ve üzerinde olanlar Grup 1 ve balık tüketim alışkanlığı haftalık 250
gramın altında olanlar Grup 2 olarak sınıflandırılmıştır. Osteoporoz tanısında
yaygın olarak Dual Enerji X Ray Absorbsiyometri (DEXA) yöntemi
kullanıldığından, bu çalışmada da kemik mineral içeriğini (gram:g) iki enerji
X-ray absorbsiyometri (DEXA) cihazı verilerine göre sınıflandırma yapıldı. Olguların
tüm vücut ve total kalça taramaları aracılığıyla KMY (g/cm2)
değerleri elde edildi. KMY (tüm vücut ve total kalçadeğerleri incelendi; ancak L2-L4
esas alındı) ve T-SKOR ise L2-L4 değerlerine göre klinik tanılar; osteoporoz,
osteopeni ve normal olarak sınıflandırıldı
Bulgular: Olguların
45’i (%29,60) Grup 1’de, 107’sinin ise (%70,40) Grup 2’de yer alandığı tespit
edildi. Grup 1’deki olguların %19,73 (n:30) ve Grup 2’deki olguların %1,97
(n:3) KMY normal değerlerde tespit edildi. Bu değer balık tüketim alışkanlığı
olmayan gruba göre karşılaştırıldığında istatistiksel olarak (p<0,05) anlamlı olarak bulundu.
Osteoporoz tespit edilen olgular Grup 1’de %10,20 (n:5) ve Grup 2’de ise %89,79 (n:44), osteopeni Grup 1’deki olguların %14,28 (n:10) ve Grup 2’deki
olguların %85,72’sinde (n:60) tespit edilmiştir. Bu değerler arasında fark olmakla birlikte
balık tüketim alışkanlığı olmayan gruba göre karşılaştırıldığında istatistiksel
olarak anlamlı (p>0,05) değildi.
Ancak balık tüketim alışkanlığı olan Grup 1’deki sadece beş olguda osteoporoz ile
uyumlu olduğu görüldü. Elde edilen değerler istatistiksel olarak anlamlı (p<0,05)
olduğu tespit edildi.
Sonuç: Bu çalışma verilerine göre; menopoz
sonrası dönemdeki kadınlarda haftalık balık tüketiminin 250 gram ve üzerinde
olan olgularda KMY üzerine olumlu etki yaptığı ve oteoporoz riskini azalttığı
tespit edildi.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2016 |
Submission Date | January 11, 2018 |
Acceptance Date | January 27, 2018 |
Published in Issue | Year 2016 |