Review
BibTex RIS Cite

KEFIR; PRODUCT PROPERTIES AND EFFECTIVENESS OF HUMAN HEALTH

Year 2017, Volume: 3 Issue: 1, 439 - 452, 15.04.2017
https://doi.org/10.30569/adiyamansaglik.383386

Abstract

Kefir is a fermented drink which is obtained
through fermentation of milk. Kefir grains have a microflora of lactic acid
bacteria and yeast. Since it contains all the nutritonal  componenets of milk, it especially patients
with lactose intolerance, gastrointestinal disorders, central nervous system
disorders and strengthening immune system. There are also studies that kefir is
used in certain period for cancer.

References

  • 1. Anonim (a). Gıda Teknolojisi; Kefir (541GI0031). MEB yayınları. 2011. Erişim tarihi: 21.01.2018 http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Kefir.pdf
  • 2. Fenderya S, Akalın AS. Probiyotik Yoğurtların Bazı Kimyasal Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Ege Univ. Ziraat Fak. Derg 2003; 40(1): 87-94.
  • 3. Karatepe P, Yalçın H, Patır B, Aydın I. Kefir ve Kefirin Mikrobiyolojisi. Elektronik Mikrobiyoloji Dergisi TR. 2012; 10 (1): 1-10.
  • 4. Anonim (b).Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliği’nde (2009/25). Tarım Bakanlığı 16 Şubat 2009 tarihli ve 27143 sayılı Resmi Gazete, Ankara.
  • 5. İnal T. Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi. İstanbul 1990;563-567.
  • 6. Otsoa FL, Rementerıa A, Elguezabal N, Garaızar J. “Kefir: A Symbiotic Yeasts-Bacteria Community with Alleged Healthy Capabilities. RevIberoam, Micol. 2006; 23: 67-74.
  • 7. Yaygın H. Kefir ve Özellikleri. III.Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu. İstanbul.2-3 Haziran 1994; 246- 251.
  • 8. Koçak C, Gürsel A. Kefir. Gıda.1981;6(4):11-14.
  • 9. Güzel-Seydim ZB, Wyffels JT, Seydim AC, Greene AK. Turkish kefir and kefir grains: microbial enumeration and electron microscobic observation. Int. J. Dairy Tech 2005; 58(1): 25-29.
  • 10. Yöney Z. Fermente Olmuş Süt ve Mamülleri Teknolojisi. A.Ü.Basımevi. Ankara. 1959;160.
  • 11. Benner E, Saldamlı İ. Beslenme Açısından Fermente Süt Ürünleri. Gıda Dergisi. 1983; 6: 297-309.
  • 12. Sert D, Demirci T, Akın N. Probiyotik Süt Ürünü Kefir: Besinsel ve Terapötik Özellikleri. 1. Ulusal Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi. 19-20 Kasım 2011. Ankara. http://www.helalvesaglikli.org/docs/kongre/1/poster_bildiriler/3_probiyotik_sut_urunu_kefir_besinsel_ve_terapotik_ozellikleri.pdf Erişim tarihi: 20.01.2018
  • 13. Karagözlü C. Fermente Bir Süt İçeceği: Kefir. EÜ Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Yayınları. 2003. İzmir.
  • 14. Özden A. Biyo yoğurt- Pro biyotik Yoğurt (Kefir). AÜ Tıp Fak, Gastroenteroloji Bilim Dalı. Güncel Gastroenteroloji. 2008;12(3):169-181.
  • 15. Yılmaz L, Özcan Yılsay T, Akpınar Bayızıt A. The Sensory Characteristics of Berry -Flavoured Kefir. Czech Journal Food Science 2006; 24:26-32.
  • 16. Marsh AJ, O’Sullivan O, Hill C, Ross RP, Cotter PD. Sequencing-based analysis of the bacterial and fungal composition of kefir grains and milks from multiple sources. PLoS ONE 2013;8:693-710.
  • 17. Terzi G. Kefirin Bileşimi ve Beslenme Açısından Önemi. Veteriner Hekimler Derneği 2007; 78 (1): 23-30. http://www.kefir.com.tr/kefir/kefirin-bilesimi-ve-beslenme-acisindan-onemi/ Erişim tarihi: 23.01.2018.
  • 18. Nalbantoglu U, Cakar A, Dogan H, Abaci N, Ustek D, Sayood K, et al. Metagenomic analysis of the microbial community in kefir grains. Food Microbiol 2014; 41:42–51.
  • 19. Korsak N, Taminiau B, Leclercq M, Nezer C, Crevecoeur S, Ferauche C, et al. Short communication: evaluation of the microbiota of kefir samples using metagenetic analysis targeting the 16S and 26S ribosomal DNA fragments. J Dairy Sci (2015). 98,3684–3689.
  • 20. Dobson A, O’Sullivan O, Cotter PD, Ross P, Hill C. High- throughput sequence-based analysis of the bacterial composition of kefir and an associated kefir grain. FEMS Microbiol Lett 2011; 320:56–62. 21. Wszolek M, Tamime A, Muir D, Barclay M. Properties of kefir made in Scotland and Poland using bovine, caprine and ovine milk with different starter cultures. LWT- Food Science and Technology 2001;34: 251–261.
  • 22. Farnworth ER. Kefir- A Complex Probiotic, Functional Foods. Food Science and Technology 2005; 2(1): 1-17.
  • 23. Ötleş S, Çağındı Ö. Kefir: A Probiotic Dairy-Composition, Nutritional and Therapeutic Aspects. Pakistan Journal of Nutrition 2003; 2(2):54-59.
  • 24. http://cemkaragozlu.blogspot.com.tr/2011/02/kefir.html.Erişim tarihi: 23.01.2018.
  • 25. Hertzler SR, Clancy SM. Kefir İmproves Lactose Digestion and Tolerance in Adults with Lactose Maldigestion. Journal of The American Diet. Association 2003;103(5): 582-587.
  • 26. Nayir SM. Sütün Yoğurda Dönüşümü SIrasında Fenolik Antioksidan Maddelere Probiyotik Bakteri Etkisinin İncelenmesi.Trakya Üniv. Fen Bilimleri Ens. Yüksek Lisans Tezi. Edirne. 2008.
  • 27. Zubillaga M, Weill R, Postaire E, Golman C, Caro R, Boccio J. Effect of probiotics and functional food and their use in different diseases. Nutrition Research 2001;21(3): 569-579.
  • 28. İnanç N, Şahin H, Çiçek B. Probiyotik ve prebiyotiklerin insan sağlığı üzerine etkileri. Erciyes Tıp dergisi 2005; 27(3):122-127.
  • 29. Czmmanki RT. Avaliaçao da atividade antibacteriana de filtrados de quefir artesanal. Acta Scientiac Veterinarie 2003; 31(2): 143-144.
  • 30. Karagözlü C. Farklı Isıl İşlem Uygulanmış İnek Sütlerinden Kefir Kültürü ve Kefir Danesi ile Üretilen Kefirlerin Dayanıklılığı ve Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. E.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi.1990 İzmir.
  • 31. Rodrigues KL. Gaudino Capito LR, Tavares Carvalho JC, Evangelista J, Schneedorf JM. Antimicrobial and healing activity of kefir and kefiran extract. Int J Antimicrob Agents 2005; 25:404-408.
  • 32. Vinderola G, Perdigon G, Duarte J, Farnworth E, Matar C. Effects of the oral administration of the products derived from milk fermentation by kefir microflora on immune stimulation. Journal of Dairy Research 2006; 73 (4):472-479.
  • 33. Liu JR, Lin C. Production of kefir from soymilk with or without added glucose, lactose or sucrose. Journal of Food Science 2000 ; 65(4): 716-719.
  • 34. Özpınar A. Kefir ve Bozanın in vitro Antioksidan Aktivitelerinin Araştırılması. Fen Bilimleri Ens . Yüksek Lisans Tezi. 2012.
  • 35. Liu JR, Wang SY, Chen MJ, Chen HL, Yueh PY, Lin CW. Hypocholesterolaemic effects of milk-kefir and soyamilk-kefirin cholesterol-fed hamsters. BJN 2006 ; 95 :939-46.
  • 36. Coşkun T.Pro-, Pre- ve Sinbiyotikler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2006; 49: 128-148.
  • 37. Lee MY, Ahn KS, Kwon OK, Kim MJ, Kim MK, Lee IY, Oh SR, Lee HK. Anti-İnflammatory and anti-Allegic Efeects of Kefir in a Mouse Asthma Model. İmmunobiology 2007;212: 647-654.
  • 38. Micheli L, Uccelletti D, Pallesschi C, Crescenzi V. Isolation and characterisation of a ropy lactobacillus strain producing the exopolysaccharide kefiran. Applied Microbiology and Biotechnology 1999;53(1): 69-74.

Kefir; Ürün Özellikleri ve İnsan Sağlığına Etkisi

Year 2017, Volume: 3 Issue: 1, 439 - 452, 15.04.2017
https://doi.org/10.30569/adiyamansaglik.383386

Abstract

Kefir, sütün mayalandırılması ile elde edilen
fermente bir üründür.  Kefir taneleri
laktik asit bakterileri ve mayalardan oluşan karışık bir mikrofloraya sahiptir.
Sütün içindeki tüm besin maddelerini içerdiği için beslenme değeri yüksek bir
maddedir. Ancak sütte olmayan, farklı olarak fermentasyon ürünleri
bulunmaktadır. Bu nedenle laktoz intoleransında başta olmak üzere birçok mide
ve barsak hastalıklarında, sinir sistemi rahatsızlıklarında, immun sisteminin güçlendirilmesinde
hatta kanser hastalarının belli dönemlerinde uygulanan çalışmaları
bulunmaktadır.

References

  • 1. Anonim (a). Gıda Teknolojisi; Kefir (541GI0031). MEB yayınları. 2011. Erişim tarihi: 21.01.2018 http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Kefir.pdf
  • 2. Fenderya S, Akalın AS. Probiyotik Yoğurtların Bazı Kimyasal Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Ege Univ. Ziraat Fak. Derg 2003; 40(1): 87-94.
  • 3. Karatepe P, Yalçın H, Patır B, Aydın I. Kefir ve Kefirin Mikrobiyolojisi. Elektronik Mikrobiyoloji Dergisi TR. 2012; 10 (1): 1-10.
  • 4. Anonim (b).Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliği’nde (2009/25). Tarım Bakanlığı 16 Şubat 2009 tarihli ve 27143 sayılı Resmi Gazete, Ankara.
  • 5. İnal T. Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi. İstanbul 1990;563-567.
  • 6. Otsoa FL, Rementerıa A, Elguezabal N, Garaızar J. “Kefir: A Symbiotic Yeasts-Bacteria Community with Alleged Healthy Capabilities. RevIberoam, Micol. 2006; 23: 67-74.
  • 7. Yaygın H. Kefir ve Özellikleri. III.Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu. İstanbul.2-3 Haziran 1994; 246- 251.
  • 8. Koçak C, Gürsel A. Kefir. Gıda.1981;6(4):11-14.
  • 9. Güzel-Seydim ZB, Wyffels JT, Seydim AC, Greene AK. Turkish kefir and kefir grains: microbial enumeration and electron microscobic observation. Int. J. Dairy Tech 2005; 58(1): 25-29.
  • 10. Yöney Z. Fermente Olmuş Süt ve Mamülleri Teknolojisi. A.Ü.Basımevi. Ankara. 1959;160.
  • 11. Benner E, Saldamlı İ. Beslenme Açısından Fermente Süt Ürünleri. Gıda Dergisi. 1983; 6: 297-309.
  • 12. Sert D, Demirci T, Akın N. Probiyotik Süt Ürünü Kefir: Besinsel ve Terapötik Özellikleri. 1. Ulusal Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi. 19-20 Kasım 2011. Ankara. http://www.helalvesaglikli.org/docs/kongre/1/poster_bildiriler/3_probiyotik_sut_urunu_kefir_besinsel_ve_terapotik_ozellikleri.pdf Erişim tarihi: 20.01.2018
  • 13. Karagözlü C. Fermente Bir Süt İçeceği: Kefir. EÜ Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Yayınları. 2003. İzmir.
  • 14. Özden A. Biyo yoğurt- Pro biyotik Yoğurt (Kefir). AÜ Tıp Fak, Gastroenteroloji Bilim Dalı. Güncel Gastroenteroloji. 2008;12(3):169-181.
  • 15. Yılmaz L, Özcan Yılsay T, Akpınar Bayızıt A. The Sensory Characteristics of Berry -Flavoured Kefir. Czech Journal Food Science 2006; 24:26-32.
  • 16. Marsh AJ, O’Sullivan O, Hill C, Ross RP, Cotter PD. Sequencing-based analysis of the bacterial and fungal composition of kefir grains and milks from multiple sources. PLoS ONE 2013;8:693-710.
  • 17. Terzi G. Kefirin Bileşimi ve Beslenme Açısından Önemi. Veteriner Hekimler Derneği 2007; 78 (1): 23-30. http://www.kefir.com.tr/kefir/kefirin-bilesimi-ve-beslenme-acisindan-onemi/ Erişim tarihi: 23.01.2018.
  • 18. Nalbantoglu U, Cakar A, Dogan H, Abaci N, Ustek D, Sayood K, et al. Metagenomic analysis of the microbial community in kefir grains. Food Microbiol 2014; 41:42–51.
  • 19. Korsak N, Taminiau B, Leclercq M, Nezer C, Crevecoeur S, Ferauche C, et al. Short communication: evaluation of the microbiota of kefir samples using metagenetic analysis targeting the 16S and 26S ribosomal DNA fragments. J Dairy Sci (2015). 98,3684–3689.
  • 20. Dobson A, O’Sullivan O, Cotter PD, Ross P, Hill C. High- throughput sequence-based analysis of the bacterial composition of kefir and an associated kefir grain. FEMS Microbiol Lett 2011; 320:56–62. 21. Wszolek M, Tamime A, Muir D, Barclay M. Properties of kefir made in Scotland and Poland using bovine, caprine and ovine milk with different starter cultures. LWT- Food Science and Technology 2001;34: 251–261.
  • 22. Farnworth ER. Kefir- A Complex Probiotic, Functional Foods. Food Science and Technology 2005; 2(1): 1-17.
  • 23. Ötleş S, Çağındı Ö. Kefir: A Probiotic Dairy-Composition, Nutritional and Therapeutic Aspects. Pakistan Journal of Nutrition 2003; 2(2):54-59.
  • 24. http://cemkaragozlu.blogspot.com.tr/2011/02/kefir.html.Erişim tarihi: 23.01.2018.
  • 25. Hertzler SR, Clancy SM. Kefir İmproves Lactose Digestion and Tolerance in Adults with Lactose Maldigestion. Journal of The American Diet. Association 2003;103(5): 582-587.
  • 26. Nayir SM. Sütün Yoğurda Dönüşümü SIrasında Fenolik Antioksidan Maddelere Probiyotik Bakteri Etkisinin İncelenmesi.Trakya Üniv. Fen Bilimleri Ens. Yüksek Lisans Tezi. Edirne. 2008.
  • 27. Zubillaga M, Weill R, Postaire E, Golman C, Caro R, Boccio J. Effect of probiotics and functional food and their use in different diseases. Nutrition Research 2001;21(3): 569-579.
  • 28. İnanç N, Şahin H, Çiçek B. Probiyotik ve prebiyotiklerin insan sağlığı üzerine etkileri. Erciyes Tıp dergisi 2005; 27(3):122-127.
  • 29. Czmmanki RT. Avaliaçao da atividade antibacteriana de filtrados de quefir artesanal. Acta Scientiac Veterinarie 2003; 31(2): 143-144.
  • 30. Karagözlü C. Farklı Isıl İşlem Uygulanmış İnek Sütlerinden Kefir Kültürü ve Kefir Danesi ile Üretilen Kefirlerin Dayanıklılığı ve Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. E.Ü.Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi.1990 İzmir.
  • 31. Rodrigues KL. Gaudino Capito LR, Tavares Carvalho JC, Evangelista J, Schneedorf JM. Antimicrobial and healing activity of kefir and kefiran extract. Int J Antimicrob Agents 2005; 25:404-408.
  • 32. Vinderola G, Perdigon G, Duarte J, Farnworth E, Matar C. Effects of the oral administration of the products derived from milk fermentation by kefir microflora on immune stimulation. Journal of Dairy Research 2006; 73 (4):472-479.
  • 33. Liu JR, Lin C. Production of kefir from soymilk with or without added glucose, lactose or sucrose. Journal of Food Science 2000 ; 65(4): 716-719.
  • 34. Özpınar A. Kefir ve Bozanın in vitro Antioksidan Aktivitelerinin Araştırılması. Fen Bilimleri Ens . Yüksek Lisans Tezi. 2012.
  • 35. Liu JR, Wang SY, Chen MJ, Chen HL, Yueh PY, Lin CW. Hypocholesterolaemic effects of milk-kefir and soyamilk-kefirin cholesterol-fed hamsters. BJN 2006 ; 95 :939-46.
  • 36. Coşkun T.Pro-, Pre- ve Sinbiyotikler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2006; 49: 128-148.
  • 37. Lee MY, Ahn KS, Kwon OK, Kim MJ, Kim MK, Lee IY, Oh SR, Lee HK. Anti-İnflammatory and anti-Allegic Efeects of Kefir in a Mouse Asthma Model. İmmunobiology 2007;212: 647-654.
  • 38. Micheli L, Uccelletti D, Pallesschi C, Crescenzi V. Isolation and characterisation of a ropy lactobacillus strain producing the exopolysaccharide kefiran. Applied Microbiology and Biotechnology 1999;53(1): 69-74.
There are 37 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Review
Authors

Nihayet Fadime Yalçın

Mehmet Kürşat Işık This is me

Publication Date April 15, 2017
Submission Date January 25, 2018
Acceptance Date February 15, 2018
Published in Issue Year 2017 Volume: 3 Issue: 1

Cite

AMA Yalçın NF, Işık MK. Kefir; Ürün Özellikleri ve İnsan Sağlığına Etkisi. ADYÜ Sağlık Bilimleri Derg. April 2017;3(1):439-452. doi:10.30569/adiyamansaglik.383386