Aim: In this study, it was aimed to determine the relationship between dental caries and Mediterranean Diet Quality Index (MEDAS) and DMFT index in young adults.
Methods: As a descriptive study, 34 males (42.5%), 46 females (57.5%) between the ages of 18-65, a total of 80 patients who accepted the study voluntarily in a private dental clinic in Gaziantep province between October and December 2022, were included in this study. After the responsible dentist processed the DMFT index into the questionnaire as a result of the dental examination, a questionnaire containing of 25 questions was applied to the individuals who accepted the study, who were diagnosed with dental disease, and included the individuals' nutritional habits, oral hygiene habits, and the Mediterranean Diet Quality Index Scale.
Results: The distribution of the answers given by the individuals to the MEDAS scale was examined; It has been observed that olive oil is frequently used in the kitchen (68.8%), and the consumption of olive oil of 4 tablespoons or more per day is common in individuals (52.5%). The PREDIMED score distribution was in the range of 6-9 points on individuals (65.0%). The relationship between the DMFT index and the PREDIMED score of the individuals was examined, the number of fillings and the DMFT index decreased in individuals with a PREDIMED score of 10 or more (0.75(2); 0.07(0.2) (p=0.068,0.041, respectively).
Conclusion: It is known that insufficient nutrition and consumption of irregular meals have negative effects on oral and dental health, and this effect is caused by the inability to get proper nutrients from the food groups due to the decrease in diet quality. It was determined that the patients who complained of dental caries consumed less whole grains, 57.3% of the individuals consumed sugar-added and carbonated drinks higher than 330 ml, and they consumed added-sugar containing foods more than 2 times a day. In this study, the adherence of individuals to the Mediterranean diet was found to be on moderate level, their eating habits were inadequate, and therefore DMFT indices were found to be higher compared to similar studies.
Amaç: Bu araştırmada, yetişkin bireylerde diş çürüğü ile Akdeniz Diyeti Kalite İndeksi (MEDAS) ile DMFT indeksi arasındaki ilişkiyi saptamak amaçlanmıştır.
Yöntem: Bu çalışmaya, tanımlayıcı bir araştırma olarak Gaziantep ili Şehitkamil ilçesinde Ekim-Aralık 2022 tarihleri arasında 1 özel diş kliniğinde araştırmayı gönüllü olarak kabul eden kabul eden diş rahatsızlığı şikâyeti olan 18-65 yaş arasında 34 erkek (%42.5), 46 kadın (%57.5) olmak üzere toplam 80 hasta katılmıştır. Araştırmayı kabul eden diş rahatsızlığı tanısı almış bireylere sorumlu diş hekimi diş muayenesinin sonucunda DMFT indeksini anket formuna işledikten sonra bireylerin beslenme alışkanlıkları, oral hijyen alışkanlıkları, Akdeniz Diyeti Kalite İndeksi Ölçeğini içeren 25 soruluk anket uygulaması gerçekleştirilmiştir.
Bulgular: Bireylerin MEDAS ölçeğine verdiği cevapların dağılımı incelendiğinde; zeytinyağının mutfakta sıklıkla kullanılan bir yağ türü olduğu (%68.8), günde 4 yemek kaşığı ve üstü zeytinyağ tüketiminin bireylerde sıklıkla olduğu (%52.5) görülmüştür. Tüm bireylerde, PREDIMED puan dağılımı 6-9 puan aralığında olduğu gözlemlenmiştir (%65.0). Bireylerin DMFT indeksi ve PREDIMED puanı arasındaki ilişki incelendiğinde 10 puan ve üzeri PREDIMED puanı olan bireylerde dolgu sayıları ve DMFT indeksi düşüş göstermiştir (sırasıyla 0.75(2); 0.07(0.2)) (p=0.068,0.041).
Sonuç: Düzensiz beslenmenin ve düzensiz öğün tüketiminin ağız ve diş sağlığına olumsuz etkisinin bulunduğunu, bu etkinin ise diyet kalitesinin düşmesinden ötürü besin gruplarından yeterince beslenememenin etki yarattığı bilinmektedir. Diş çürüğü şikayetine gelen hastaların tam tahılları az tükettikleri, şekerli ve gazlı içecekleri bireylerin %57.3’ünün 330 ml’den yüksek tükettikleri, günde 2 kereden fazla olmak üzere şekerli yiyecekleri tükettikleri saptanmıştır. Bu çalışmada, bireylerin Akdeniz diyetine uyumları orta seviyede bulunmuş olup beslenme alışkanlıkları düzensizdir ve dolayısıyla DMFT indeksleri benzer çalışmalara nazaran yüksek bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Dentistry (Other) |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | September 24, 2024 |
Submission Date | August 29, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 13 Issue: 3 |