Review
BibTex RIS Cite

Teknokentler ve Agroparklar (Türkiye)-Technocents and Agroparks (Turkey)

Year 2020, Volume: 7 Issue: 2, 133 - 150, 27.12.2020
https://doi.org/10.30803/adusobed.816595

Abstract

Sanayi devriminden bu yana teknoloji, hızlı bir ivme kazanarak, günümüzde yapay zekâ noktasına ulaşmıştır. Bu çalışmada; dünyada temelleri ikinci dünya savaşından sonra atılmaya başlanan Türkiye’de ise, 1980’li yıllarda ancak altyapı çalışmaları başlayan “Devlet-Üniversite-Sanayi “işbirliği kapsamında AR-GE ve inovasyon çalışmalarının yoğun olarak yapıldığı teknokentler incelenmiştir. Ayrıca, tarımda faaliyet gösteren ve etkin çalışan firmaların bir arada olduğu agroparklarla ilgili yapılmış olan çalışmalar da değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda, girişimcilik noktasında hızlı yol alan, esnek yapıları dolayısıyla teknokentlerde faaliyet gösteren firmaların küreselleşen dünya pazarında paylarını arttırdıkları görülmüştür. Bu konuda piyasa değerleri birçok ülkenin GSYİH’sından fazla olan Apple, Microsoft, Google, Amazon, Facebook ve Intel dünyada örnek oluşumlardır. Teknokentler anlamında, Türkiye ise daha yolun başında ve genç bir oluşuma sahiptir. Bu nedenle, Türkiye’nin, gelecekteki yatırımların planlanmasında ve planlı desteklerin uygulamaya konulması sırasında gelişmiş ülke örneklerini dikkate alması gerekmektedir. Teknokentlerin, Türkiye ekonomisinde, üniversite-sanayi işbirliğinin sağlamasında, bilginin ticarileşmesinde, yerli ve milli teknolojilerin üretilmesiyle dışa bağımlılığın azaltılmasında ve dış ticaret açığının kapatılmasında en önemlisi de uzmanlaşmış işgücünün artırılarak beyin göçünün önlenmesinde önemli bir araç olacağı öngörülmektedir.

Thanks

Yazarlar, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Teknokent yönetimine çalışmalarımıza yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür ederler.

References

  • ATAK, G. (2018). Impact Factors and Current Issues on Technology Development for Industry 4.0 Transformatıon in Technopark Companıes: The Case of Turkey. Master thesis, Istanbul Technıcal Unıversıty Social Sciences Institute, İstanbul.
  • ATAY vd. (2020). Tarımda Kamu, Üniversite Ve Sanayi İşbirliğinde Mevcut Durum ve Gelecek. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Türkiye Ziraat Mühendisliği IX. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı, (13-17 Ocak 2020, Ankara), 2:613-628
  • BAŞALP, A. (2010). Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin Türkiye Ekonomisine Yönelik Katkılarının Teni bir Model Çerçevesinde Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
  • BİLGİLİ, A. (2008). Üniversite Sanayi İşbirliği’nde Teknoparklar: Bursa Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.
  • BİLTEKİN, P. (2019). Ankara’daki Teknopark Girişimlerinin Başarısını Etkileyen Yönetimsel Faktörler, Yüksek Lisans Tezi. Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • ÇOLAK, D. M. (2015). Türkiye’de Teknoloji ve Kalkınma. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Kültür Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul. DALGA, E. (2016). Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Teknoloji Transfer Ofisleri. Yüksek Lisans Tezi, Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • EREN, M. (2011). Türkiye’nin Teknolojik Gelişmesinde Teknoparklar ve AR-GE Desteği. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • ERÜN, T. (2012). Ankara'daki Teknopark Firmalarının Teknopark İçerisindeki İşbirliği Uygulamalarının Teknoloji Transfer Performansları Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü, Ankara. GÖRKEMLİ, H. N. (2011). Bölgesel Kalkınmada Teknoparkların Önemi ve Konya Teknokent Örneği. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • HUSEYNLI, E. (2019). Teknokentlerde Örgütsel Kültür İle Örgütsel Yenilikçilik Arasındaki İlişki: Yıldız Teknik Teknopark Örneği. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • KARAA, G. (2019). Şirket Değerlemesi ve Start-Up Firma Uygulaması. Yüksek Lisans Tezi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.
  • KARADEMİR, H. (2019). Üniversite Ve Sanayi İş Birliği Bağlamında Teknoparkların Ar-Ge Ve İnovasyon Faaliyetleri: Yıldız Teknopark Örneği. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • KELEŞ, M. K. (2007). Türkiye’de Teknokentler: Bir Amprik İnceleme. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • KEPOĞLU, A. ve GÜLÇUBUK, B. (2014). Tarımsal Kalkınmanın Yeni ve Yenilikçi Araçlarından Agroparklar Bir Alan Çalışmasından Çarpıcı Sonuçlar. XI. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, (3-5 Eylül, Samsun), Cilt I, 540-549
  • KEPOĞLU, A. (2015). Dünyada Agroparklar Üzerine Karşılaştırmalı Bir Analiz ve Türkiye İçin Uygulanabilirliği. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • KINCAL, A. (2014). Bütüncül Bir Yaklaşımla Teknoparkların Ülke Ekonomisi Üzerindeki Etkileri. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, https://www.academia.edu/2063768/Teknoparklar%C4%B1n_Ekonomik_Etkileri, Erişim:Haziran 2020
  • KIR, K. (2019). Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin (Teknokent) Vergi ve Muhasebe Uygulamaları Açısından İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas.
  • MAYDA, B. (2019). İnovasyon, Yüksek teknoloji ve Bilgi Tabanlı Ekonomi İle Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Finlandiya Örneğinde Türkiye Üzerine Bir Çalışma. Yüksek Lisans Tezi, Bartın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bartın.
  • METİN, İ. ve ÇELİK, A. (2015). Türk Tarım Ürünlerinin Markalaşarak Küresel Pazarlanmasında Agroparkların Rolü. Uluslararası Hakemli Pazarlama ve Pazar Araştırmaları Dergisi, 3:72-86
  • ÖMÜRBEK, N. ve HALICI, Y. (2012). Üniversite Sanayi İşbirliği Çerçevesinde Antalya Teknokenti İle Göller Bölgesi Teknokenti Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(1): 249-268
  • ÖZDEMİR, M. (2017). Teknoloji Transfer Ofislerinin Dünyada ve Türkiye’deki Gelişimi: Gaziantep Teknopark Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
  • SAKARYA, F. (2012). Teknopark İçerisindeki, Teknoloji Transferini Arttırmaya Dönük İşbirlikleri ve Teknopark Destek Faaliyetlerinin, Firmaların Özümseme Kapasiteleri Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • TEPE, S. ve ZAİM, H. (2016). Türkiye ve Dünyada Teknopark Uygulamaları: Teknopark İstanbul Örneği. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Özel Sayı (29):19-43
  • TİLMAÇ, F. ve ÇAKAR, M. (2003). Tarımsal Teknoparklar: Bir Model Önerisi. İstanbul Ticaret Odası Yayın No: 2003-49
  • TUNALIOĞLU, R. ve BOZ YILMAZER, E. (2019). TR 32 Bölgesi Teknokentlerinde Tarımsal Girişimcilik. Hasat Uluslararası Tarım ve Orman Kongresi, (21-23 Haziran, Ankara),653-671
  • YEŞİLKAYA, M. Ş. (2019). Teknoloji Geliştirme Bölgesindeki Şirketlerin Etkinliğinin Veri Zarflama Analizi ile Değerlendirilmesi: Fırat Teknokent Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.
  • YUSUFOĞLU, A. (2014). Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kapsamında Teşvik Uygulamaları ve Ekonomiye Katkısının Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli.
  • ZUHAL, M. (2017). Ulusal Yenilik Sistemlerinde Teknoparkların Önemi: Türkiye Deneyimi. Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Dergisi, 2017, 2(7), 52-66
  • http://pauteknokent.com.tr/dunyada-ve-turkiyede-teknokentler, Erişim: Ağustos 2020
  • http://www.tuik.gov.tr/ Araştırma geliştirme faaliyetleri istatistikleri, Erişim: Temmuz 2020
  • https://anahtar.sanayi.gov.tr/tr/news/teknoloji-gelistirme-bolgeleri-performans-endeksi/473, Anahtar Dergisi, 2013, Sayı:293 https://tgbd.org.tr/ Teknopark Nedir?, Türkiye’de Teknoparklar, Erişim: Eylül 2020
  • https://teknopark.sanayi.gov.tr/Home/TgbListesi, Performans Endeksi, Erişim: Temmuz 2020
  • http://www.sbb.gov.tr/wp- content/uploads/2019/11/2020_Yili_Cumhurbaskanligi_Yillik_Programi.pdf, Erişim: Eylül 2020
  • https://www.resmigazete.gov.tr/ 06.07.2001 tarih ve 24454 sayılı Resmi Gazete, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, Erişim: Ağustos 2020
  • https://www.resmigazete.gov.tr/ 10.08.2016 tarih ve 29797 sayılı Resmi Gazete, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği, Erişim: Eylül 2020
  • http://www.mersinagropark.com/faaliyet-konulari/321/TR, Erişim: Ekim 2020
  • https://ariteknokent.com.tr/ Teknopark Nedir? Erişim: Temmuz 2020
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, https://www.sanayi.gov.tr/istatistikler/istatistiki-bilgiler/mi0203011501, Erişim: Ekim 2020
  • Covid-19, https://www.tgbd.org.tr/covid-19-icerik-1173,Erişim: Haziran 2020
  • http://www.konyadayatirim.gov.tr/images/dosya/Teknoloji%20Geli%C5%9Ftirme%20B%C3%B6lgeleri.pdf, Erişim: Ekim 2020
Year 2020, Volume: 7 Issue: 2, 133 - 150, 27.12.2020
https://doi.org/10.30803/adusobed.816595

Abstract

Since the industrial revolution, technology has gained momentum and reached the point of artificial intelligence today. In this study was analyzed, after the Second Word War foundations in the world and being taken in Turkey began infrastructure studies "Government-University-Industry" technopolis that made intensive R & D and innovation activities within the scope of cooperation in the 1980s. In addition, studies on agroparks where companies operating in agriculture and working effectively are together were evaluated. As a result of the evaluation, it has been observed that companies operating in technoparks that take fast progress in entrepreneurship and operate in technoparks have increased their shares in the globalizing world market.In this regard, Apple, Microsoft, Google, Amazon, Facebook and Intel are exemplary organizations in the world, with market values higher than the GDP of many countries. Technopolis are more at the beginning of the road and Turkey has a young generation. Therefore, in Turkey, are examples of developed countries should take into account the investment put into the planning and implementation of future support planned. Techparks, in Turkey's economy in providing university-industry cooperation in the commercialization of knowledge, will be an important tool in the prevention of native and reducing dependence on foreign sources in the production of national technology and foreign trade in closing the deficit the most important brain drain by increasing the labor force specializing is also envisaged.

References

  • ATAK, G. (2018). Impact Factors and Current Issues on Technology Development for Industry 4.0 Transformatıon in Technopark Companıes: The Case of Turkey. Master thesis, Istanbul Technıcal Unıversıty Social Sciences Institute, İstanbul.
  • ATAY vd. (2020). Tarımda Kamu, Üniversite Ve Sanayi İşbirliğinde Mevcut Durum ve Gelecek. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Türkiye Ziraat Mühendisliği IX. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı, (13-17 Ocak 2020, Ankara), 2:613-628
  • BAŞALP, A. (2010). Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin Türkiye Ekonomisine Yönelik Katkılarının Teni bir Model Çerçevesinde Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
  • BİLGİLİ, A. (2008). Üniversite Sanayi İşbirliği’nde Teknoparklar: Bursa Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.
  • BİLTEKİN, P. (2019). Ankara’daki Teknopark Girişimlerinin Başarısını Etkileyen Yönetimsel Faktörler, Yüksek Lisans Tezi. Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • ÇOLAK, D. M. (2015). Türkiye’de Teknoloji ve Kalkınma. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Kültür Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul. DALGA, E. (2016). Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Teknoloji Transfer Ofisleri. Yüksek Lisans Tezi, Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • EREN, M. (2011). Türkiye’nin Teknolojik Gelişmesinde Teknoparklar ve AR-GE Desteği. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • ERÜN, T. (2012). Ankara'daki Teknopark Firmalarının Teknopark İçerisindeki İşbirliği Uygulamalarının Teknoloji Transfer Performansları Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü, Ankara. GÖRKEMLİ, H. N. (2011). Bölgesel Kalkınmada Teknoparkların Önemi ve Konya Teknokent Örneği. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • HUSEYNLI, E. (2019). Teknokentlerde Örgütsel Kültür İle Örgütsel Yenilikçilik Arasındaki İlişki: Yıldız Teknik Teknopark Örneği. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • KARAA, G. (2019). Şirket Değerlemesi ve Start-Up Firma Uygulaması. Yüksek Lisans Tezi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.
  • KARADEMİR, H. (2019). Üniversite Ve Sanayi İş Birliği Bağlamında Teknoparkların Ar-Ge Ve İnovasyon Faaliyetleri: Yıldız Teknopark Örneği. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • KELEŞ, M. K. (2007). Türkiye’de Teknokentler: Bir Amprik İnceleme. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • KEPOĞLU, A. ve GÜLÇUBUK, B. (2014). Tarımsal Kalkınmanın Yeni ve Yenilikçi Araçlarından Agroparklar Bir Alan Çalışmasından Çarpıcı Sonuçlar. XI. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, (3-5 Eylül, Samsun), Cilt I, 540-549
  • KEPOĞLU, A. (2015). Dünyada Agroparklar Üzerine Karşılaştırmalı Bir Analiz ve Türkiye İçin Uygulanabilirliği. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • KINCAL, A. (2014). Bütüncül Bir Yaklaşımla Teknoparkların Ülke Ekonomisi Üzerindeki Etkileri. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, https://www.academia.edu/2063768/Teknoparklar%C4%B1n_Ekonomik_Etkileri, Erişim:Haziran 2020
  • KIR, K. (2019). Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin (Teknokent) Vergi ve Muhasebe Uygulamaları Açısından İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas.
  • MAYDA, B. (2019). İnovasyon, Yüksek teknoloji ve Bilgi Tabanlı Ekonomi İle Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Finlandiya Örneğinde Türkiye Üzerine Bir Çalışma. Yüksek Lisans Tezi, Bartın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bartın.
  • METİN, İ. ve ÇELİK, A. (2015). Türk Tarım Ürünlerinin Markalaşarak Küresel Pazarlanmasında Agroparkların Rolü. Uluslararası Hakemli Pazarlama ve Pazar Araştırmaları Dergisi, 3:72-86
  • ÖMÜRBEK, N. ve HALICI, Y. (2012). Üniversite Sanayi İşbirliği Çerçevesinde Antalya Teknokenti İle Göller Bölgesi Teknokenti Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(1): 249-268
  • ÖZDEMİR, M. (2017). Teknoloji Transfer Ofislerinin Dünyada ve Türkiye’deki Gelişimi: Gaziantep Teknopark Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
  • SAKARYA, F. (2012). Teknopark İçerisindeki, Teknoloji Transferini Arttırmaya Dönük İşbirlikleri ve Teknopark Destek Faaliyetlerinin, Firmaların Özümseme Kapasiteleri Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • TEPE, S. ve ZAİM, H. (2016). Türkiye ve Dünyada Teknopark Uygulamaları: Teknopark İstanbul Örneği. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Özel Sayı (29):19-43
  • TİLMAÇ, F. ve ÇAKAR, M. (2003). Tarımsal Teknoparklar: Bir Model Önerisi. İstanbul Ticaret Odası Yayın No: 2003-49
  • TUNALIOĞLU, R. ve BOZ YILMAZER, E. (2019). TR 32 Bölgesi Teknokentlerinde Tarımsal Girişimcilik. Hasat Uluslararası Tarım ve Orman Kongresi, (21-23 Haziran, Ankara),653-671
  • YEŞİLKAYA, M. Ş. (2019). Teknoloji Geliştirme Bölgesindeki Şirketlerin Etkinliğinin Veri Zarflama Analizi ile Değerlendirilmesi: Fırat Teknokent Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.
  • YUSUFOĞLU, A. (2014). Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kapsamında Teşvik Uygulamaları ve Ekonomiye Katkısının Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli.
  • ZUHAL, M. (2017). Ulusal Yenilik Sistemlerinde Teknoparkların Önemi: Türkiye Deneyimi. Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Dergisi, 2017, 2(7), 52-66
  • http://pauteknokent.com.tr/dunyada-ve-turkiyede-teknokentler, Erişim: Ağustos 2020
  • http://www.tuik.gov.tr/ Araştırma geliştirme faaliyetleri istatistikleri, Erişim: Temmuz 2020
  • https://anahtar.sanayi.gov.tr/tr/news/teknoloji-gelistirme-bolgeleri-performans-endeksi/473, Anahtar Dergisi, 2013, Sayı:293 https://tgbd.org.tr/ Teknopark Nedir?, Türkiye’de Teknoparklar, Erişim: Eylül 2020
  • https://teknopark.sanayi.gov.tr/Home/TgbListesi, Performans Endeksi, Erişim: Temmuz 2020
  • http://www.sbb.gov.tr/wp- content/uploads/2019/11/2020_Yili_Cumhurbaskanligi_Yillik_Programi.pdf, Erişim: Eylül 2020
  • https://www.resmigazete.gov.tr/ 06.07.2001 tarih ve 24454 sayılı Resmi Gazete, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, Erişim: Ağustos 2020
  • https://www.resmigazete.gov.tr/ 10.08.2016 tarih ve 29797 sayılı Resmi Gazete, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği, Erişim: Eylül 2020
  • http://www.mersinagropark.com/faaliyet-konulari/321/TR, Erişim: Ekim 2020
  • https://ariteknokent.com.tr/ Teknopark Nedir? Erişim: Temmuz 2020
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, https://www.sanayi.gov.tr/istatistikler/istatistiki-bilgiler/mi0203011501, Erişim: Ekim 2020
  • Covid-19, https://www.tgbd.org.tr/covid-19-icerik-1173,Erişim: Haziran 2020
  • http://www.konyadayatirim.gov.tr/images/dosya/Teknoloji%20Geli%C5%9Ftirme%20B%C3%B6lgeleri.pdf, Erişim: Ekim 2020
There are 39 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Emine Boz Yılmazer 0000-0002-6932-2564

Renan Tunalıoğlu 0000-0003-4668-5482

Publication Date December 27, 2020
Acceptance Date November 22, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 7 Issue: 2

Cite

APA Boz Yılmazer, E., & Tunalıoğlu, R. (2020). Teknokentler ve Agroparklar (Türkiye)-Technocents and Agroparks (Turkey). Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(2), 133-150. https://doi.org/10.30803/adusobed.816595
AMA Boz Yılmazer E, Tunalıoğlu R. Teknokentler ve Agroparklar (Türkiye)-Technocents and Agroparks (Turkey). ADUSOBIED. December 2020;7(2):133-150. doi:10.30803/adusobed.816595
Chicago Boz Yılmazer, Emine, and Renan Tunalıoğlu. “Teknokentler Ve Agroparklar (Türkiye)-Technocents and Agroparks (Turkey)”. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 7, no. 2 (December 2020): 133-50. https://doi.org/10.30803/adusobed.816595.
EndNote Boz Yılmazer E, Tunalıoğlu R (December 1, 2020) Teknokentler ve Agroparklar (Türkiye)-Technocents and Agroparks (Turkey). Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 7 2 133–150.
IEEE E. Boz Yılmazer and R. Tunalıoğlu, “Teknokentler ve Agroparklar (Türkiye)-Technocents and Agroparks (Turkey)”, ADUSOBIED, vol. 7, no. 2, pp. 133–150, 2020, doi: 10.30803/adusobed.816595.
ISNAD Boz Yılmazer, Emine - Tunalıoğlu, Renan. “Teknokentler Ve Agroparklar (Türkiye)-Technocents and Agroparks (Turkey)”. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 7/2 (December 2020), 133-150. https://doi.org/10.30803/adusobed.816595.
JAMA Boz Yılmazer E, Tunalıoğlu R. Teknokentler ve Agroparklar (Türkiye)-Technocents and Agroparks (Turkey). ADUSOBIED. 2020;7:133–150.
MLA Boz Yılmazer, Emine and Renan Tunalıoğlu. “Teknokentler Ve Agroparklar (Türkiye)-Technocents and Agroparks (Turkey)”. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 7, no. 2, 2020, pp. 133-50, doi:10.30803/adusobed.816595.
Vancouver Boz Yılmazer E, Tunalıoğlu R. Teknokentler ve Agroparklar (Türkiye)-Technocents and Agroparks (Turkey). ADUSOBIED. 2020;7(2):133-50.

Adnan Menderes University Institute of Social Sciences Journal’s main purpose is to contribute to the social sciences at national and international level, to create a respected academic ground where scientists working in dis field can share the unique and remarkable works.