The objectives of this study were to determine the aflatoxin AF and ochratoxin OTA contents and their correlations with chemical constituents of beef and dairy cattle feeds. Eighty-two commercial feed samples were collected from five different geographical regions of Turkey during fall season of 2006. The AF and OTA analyses were performed in HPLC while chemical constituents were determined with wet-chemistry. The highest and the lowest total AF contents were observed in Mediterranean 7.51 µg/kg and Aegean 0.34 µg/kg regions, respectively P< 0.01 . In addition, the OTA content was found to be the highest in Marmara 4.04 µg/kg but lowest in Aegean 0.76 µg/kg regions P
Bu çalışmanın amacı, besi ve süt sığırı yemlerinde aflatoksin AF ve okratoksin A OTA içerikleri ve bunların kimyasal kompozisyonları ile aralarındaki korelasyonu belirlemedir. Bunun için, 82 ticari yem örneği 2006 yılının sonbahar döneminde Türkiye’nin 5 farklı coğrafik bölgesinden toplanmıştır. Yemlerdeki AF ve OTA analizleri HPLC, besin madde içerikleri ise kimyasal yöntemlerle yapılmıştır. En yüksek ve en düşük AF içerikleri sırasıyla Akdeniz 7.51 µg/kg ve Ege 0.34 µg/kg bölgelerinde gözlemlenmiştir P< 0.01 . Ayrıca yemlerdeki OTA içeriği Marmara bölgesinde en yüksek 4.04 µg/kg , Ege bölgesinde ise en düşük 0.76 µg/kg düzeyde bulunmuştur P< 0.01 . Yem çeşitleri arasında AFB1 içeriği, en yüksek olarak besi sığırı yemlerinde sadece Akdeniz bölgesinde 9.40 vs. 3.74 µg/kg tespit edilmiştir. Ancak, Doğu Anadolu 1.90 vs. 4.25 µg/kg , Ege 0.27 vs. 0.38 µg/kg , Güneydoğu Anadolu 4.94 vs. 6.87 µg/kg ve Marmara 0.25 vs. 0.64 µg/kg bölgelerinde AFB1 içeriği süt sığırı yemlerinde daha yüksek bulunmuştur P< 0.05 . Genel olarak, AF ve OTA içerikleri yem çeşitlerinden etkilenmemiş ve sırasıyla ortalama olarak AF yönünden 3.85 ve 3.64 µg/kg, OTA yönünden ise 2.27 ve 1.81 µg/kg olarak bulunmuştur. Yemlerdeki nem içeriği yönünden en yüksek değerler Akdeniz %9.0 ve Güneydoğu Anadolu %8.8 bölgelerinde gözlemlenirken, en düşük değer Marmara bölgesinde %7.6 gözlenmiştir. Korelasyon katsayıları, yemlerdeki AFB1 r= 0.74 , AFG1 r= 0.32 ve AFB2 r= 0.61 içerikleri ile nem içeriği arasında yüksek ilişki olduğunu göstermiştir P< 0.01 . Ayrıca, yemlerdeki AFB1 içeriğinin OM r= -0.26 ve HP r= -0.29 içerikleriyle negatif yönde bir korelasyona sahip olduğu bulunmuştur. Ancak, OTA içeriğiyle yemlerdeki nem ve diğer besin madde içerikleri arasında bir korelasyon tespit edilememiştir. Sonuçlar, mevcut çalışmadaki AF ve OTA ile kontamine olmuş yemlerdeki toksin düzeylerinin Amerikan FDA güven limitlerinin süt sığırı yemleri için 20 µg/kg AF; besi sığırı yemleri için 300 µg/kg AF; OTA için limit yok altında olduğunu göstermiştir. Ancak, mevcut çalışmada Güneydoğu Anadolu bölgesinden alınan süt sığırı yemlerinde bulunan AF düzeyleri Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi EFSA ve T.C. Tarım Bakanlığı güvenlik limitlerinin süt sığırı yemlerinde 5 µg/kg üzerinde, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinden alınan yemler de ise güvenlik limitine çok yakın bulunmuştur. Bütün bölgelerden alınan yemlerdeki OTA düzeyleri ise EFSA ve T.C. Tarım Bakanlığı limitlerinin 250 µg/kg altında tespit edilmiştir. Sonuçlar, yemlerdeki AF içeriği ile nem, OM ve HP içerikleri arasında yüksek korelasyon olduğunu göstermiştir. Ancak, yemlerdeki OTA içeriği ile kimyasal kompozisyonlar arasında bir korelasyon tespit edilememiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 2 Issue: 1 |