Tarımsal üretimde kullanılan suların tuzluluk, ağır metaller, pH, vb.
kalitesini oluşturan etmenler bakımından sorunlu olması bitkilerde fizyolojik
sorunların, verim ve kalite kayıplarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu
çalışma, sulamada kullanılan suyun kalitesinin Fragaria x ananassa Duch. Rubygem
çeşidine ait bitkilerde besin maddesi içeriği ve meyve kalitesi üzerine
etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada Rubygem çilek çeşidinin
frigo fideleri kullanılmıştır. Bitkiler, 1/3 bahçe toprağı: 1/3 yanmış hayvan gübresi:
1/3 dere kumundan oluşan yetiştirme ortamı içeren plastik kasalar içerisinde
yetiştirilmiştir. Araştırmada sulama suyu olarak, Aydın İli Sultanhisar İlçesi’nde
çilek alanlarının büyük bir bölümünün sulanmasında rol oynayan Nazilli Sağ
Sahil Sulama Birliği kanalından farklı zamanlarda alınan sular kullanılmıştır.
Alınan sularda pH, EC, buharlaştırma kalıntısı, erimiş madde miktarı, geçici
sertlik, toplam sertlik, SAR, K+, Ca+, Na+, Cl-,
CO3-2, HCO3-ve B analizleri
yapılmıştır. Suların alındığı döneme göre değişmekle birlikte en düşük pH 7.45,
en yüksek 8.03 olarak saptanmıştır. HCO3 - içeriği sakıncalı
düzeyde olduğu görülmüştür. Sulamada kullanılan suyun kalitesi zamana bağlı
olarak C2S1 sınıfından C3S1 sınıfına
değiştiği saptanmıştır. Kullanılan kanal suyunun meyve kalitesini de etkilediği
belirlenmiştir. Kanal suyu ile sulanan bitkilerde bor içeriği kontrol grubu
bitkilerine göre daha yüksek bulunmuştur.
çilek su kalitesi bitki besin maddesi içeriği meyve kalitesi
The problematic factors such as salinity, heavy metals, pH, etc
effecting quality factors of waters used in agricultural production cause
physiological problems, yield losses and quality to occur in plants. This study
was carried out in order to examine the quality of the water used in the
irrigation on the nutrient content and fruit quality of the plants that belong
to Rubygem strawberry variety. In the study, frigo seedlings of Rubygem
strawberry variety plants were used. The plants were grown in plastics boxes
containing 1/3 soil: 1/3 organic manure: 1/3 sand. As the irrigation water in
the study, water samples taken from the Nazilli Sağ Sahil Irrigation
Association in different times that played a role in watering a large part of
the strawberry fields in Sultanhisar District of Aydın were used. In water
samples taken, the analyzes of pH, EC, temporary hardness, total hardness, SAR,
K+, Ca+, Na+, Cl-, CO3-2,
HCO3- and B were performed. The lowest pH value was found
to be 7.45 and the highest pH value was 8.03 in water samples, though varied
according to time it was taken. The content of HCO3- was
determined to be damaging. It was detected that the quality of the water used
in the irrigation has changed from C2S1 class to C3S1
class depending on the time. It was determined that the canal water used
affected fruit quality. It was found that the boron content of the plants irrigated
with canal water was higher than that of control plants.
strawberry water quality plant nutrient content fruit quality
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |