Bu araştırmada, oluşturulan iki farklı kaynaştırma
koşulu ile 1103P ve Kober 5BB anaçlarının Alphonse Lavallée üzüm çeşidinde
kallus gelişimine, yazlık tüplü fidan kalitesine ve fidan randımanına
etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kaynaştırma koşullarını aşılı
çeliklerin iki hafta 25°C’de kaynaştırma ortamında ve iki hafta 20°C’de su
içinde bırakılması ile üç hafta 25°C’de kaynaştırma ortamında ve bir hafta su
içinde 20°C’de bırakılması oluşturmuştur. Kaynaştırma aşamasında aşı yeri
çepeçevre kalluslenme oranı, aşı yeri kalluslenme derecesi, katlama sonrası aşı
yeri çapı ve kök sayısı üç hafta kaynaştırılanlarda daha yüksek olmuştur.
Tersine olarak sürme oranı iki hafta kaynaştırılanlarda daha fazla meydana
gelmiştir. 1103P’de, Kober 5BB’ye göre daha fazla kök sayısı ve kök kalluslenme
derecesi elde edilmiştir. Aşı yeri çapı, kallus gelişiminin fazla olması
nedeniyle üç hafta 25°C ve bir hafta 20°C koşullarında, iki hafta 25°C ve iki
hafta 20°C koşullarına kıyasla daha fazla olmuştur. Fakat yazlık tüplü fidan
aşamasında, kaynaştırma koşullarındaki farklılıklar fidan randımanını, sürgün
uzunluğunu ve sürgün çapını etkilememiştir. Fazla kallus oluşumu olumsuz bir
etkiye yol açmamıştır. Anaçlar tarafından fidan randımanı ve sürgün çapı
etkilenmezken, 1103P’ne aşılılarda sürgün uzunluğu daha fazla meydana
gelmiştir. Yazlık tüplü fidan randımanı dikimden 2.5 ay sonra tüm uygulamalarda
%60.0-61.7 arasında değişmiştir.
asma kallus gelişimi sıcaklık kaynaştırma süresi masa başı aşılama
vine callus development temperature callusing time indoor grafting
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |