This study was conducted in mist propogation greenhouse belonging to Adnan Menderes University, Faculty of
Agriculture, Department of Horticulture between 2010-2011. Pistachio, almond, walnut, chestnut seeds were
used as material in this research. In this study it was aimed to determine the effects of the application of root
cutting methods on the some seedlings after germination. Three different applications were used as a cutting of
radicle from 5 cm, 10 cm and control. The half of the pistachio, almond, walnut and chestnut seedlings which
were ripped off from mist propagation media and were planted in tubes. The other half of the seedlings were replanted
in mist propagation media. As a conclusion, the seedlings in the control group had the better performance
regarding the shoot growth. Besides, the root growth parameters were the better in the seedlings with 10 cm
radicle cutting.
2010-2011 yılları arasında Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri bölümüne ait olan
sisleme serasında yürütülen bu araştırmada; materyal olarak antepfıstığı, badem, ceviz ve kestane tohumları
kullanılmıştır. Sert kabuklu meyve türlerinin tohumlarında çimlenme sonrası kök kesimi uygulamasının çöğür
gelişimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla, denemede üç farklı uygulama (5 cm'den radisil kesimi, 10 cm'den
radisil kesimi ve kontrol) yapılmıştır. Sisleme ortamından çimlenme sonrası sökülen ceviz, kestane, antepfıstığı
ve badem çöğürlerinin yarısı, radisil kesimi yapılmadan tüplere şaşırtılmış, diğer yarısı ise çimlenme ortamına
tekrar dikilmiştir. Araştırmada, kontrol grubunda olan çöğürlerin genel olarak sürgün gelişimleri ile ilgili iyi
performanslar gösterdiği, ancak buna karşın 10 cm'den radisil kesilen çöğürlerde ise, kök ile ilgili gelişim
parametrelerinin daha olumlu sonuçlar verdiği saptanmıştır.
Sert kabuklu meyve türleri radisil kök kesimi çimlenme çöğür gelişimi
Diğer ID | JA68NY38YS |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 12 Sayı: 1 |