BibTex RIS Kaynak Göster

Bitki Genetik Kaynakları ve Tahıllardaki Durumu

Yıl 2015, Cilt: 12 Sayı: 1, 147 - 153, 01.03.2015

Öz

Genetik çeşitlilik içeren bitki genetik kaynakları son yıllarda üstün nitelikli bitki çeşitlerinin geliştirilmesi için
gerekli hammadde niteliğindedir. Ancak bitki genetik kaynakların bitki ıslahında kullanılması erozyona neden
olmakta ve dünya gıda güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Genetik çeşitliliğin azalması, meydana
gelen genetik erozyonun belirlenmesi ve değerlendirilmesi birinci önceliktir. Bu nedenle genetik erozyon
sonuçları belirlenmeli ve genetik kaynakların korunması gerekmektedir. Ülkemizde beslenme bakımından
önemli olan tahıllar bitki çeşitliliği açısından da önemli kaynaklara sahiptir. Buğday başta olmak üzere tahılların
korunması ve devamlılığının sağlanabilmesi için gereken önlemler yeterince alınmamaktadır. Bitki gen
kaynakları yönünden zengin olan ülkemiz, genetik kaynakların belirlenmesi ve korunması konusunda stratejiler
üreten ve uygulayan ülkelerden biri olmak zorundadır.

Kaynakça

  • Ahn WS, Kang HJ, Yoon MS (1996). Genetic Erosion of Crop Plants in Korea; in: Biodiversity and Conservation of Plant Genetic Resources in South Asia, edited by Park YG and Sakamoto S; 41–55, Japan Scientific Societies Press, Tokyo, Japan.
  • Anonim (2010a) Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Bitkisel üretim Özel İhtisas Komisyonu Raporu Sanayi Bitkileri Alt Komisyon Raporu Ankara 2001.
  • Anonim (2010b) Çevre ve İnsan. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi, 13-39
  • Anonim (2010c) Seta Analiz (SETA). Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı. Ağustos 2010, 1-16.
  • Anonymous (2000) Factors Influencing Trends in Crop Genetic Diversity. Crop Genetic Resources: An Economic Appraisal/EIB-2. Economic Research Service/USDA. P. 12-17, 23.
  • Anonymous (2010a) Ex Situ Conservation: From The Field To The Frıdge, Grain June 1996.
  • Anonymous (2010b). M. N., Wada, A.C., Ochigbo, A.A., Falusi, O.A., Germplasm Conservation and its Impact on Crop Improvement in Nigeria. p:129-134,18.
  • Anonymous (2010c). FAO (Food and Agricultural Organisation of the United Nations), 1995. Dimensions of need: an atlas of food and agriculture. FAO, Rome, Italy.
  • Anonymous (2010d) Bureau Veritas Cps (BVCPS) Türkiye, 2009. Dünyanın 3. Büyük Tohum Gen Bankası Kuruluyor. 1, 4-11.
  • Anonymous (2010e) CIMMYT MTP. Project Portfolıo. 1: Maize and Wheat Genetic Resources for Trait-Based Germplasm Enhancement. Project Overview and Rationale. 2009-11 Page 6 of 148, 10.
  • Bardsley D, Thomas I (2005) “Valuing Local Wheat Landraces for Agrobiodiversity Conservation: in Northeast Turkey”, Agriculture, Ecosystems and Environment, Vol. 106, pp.407-412.
  • Bennett E (1971) The origin and importance of agroecotypes in south-west Asia. In: Davis P.H. ark. (eds), Plant Life in South-West Asia. Botanical Society of Edinburgh, pp. 225–234.
  • Buerkert A, Oryakhail M, Filatenko AA, Hammer K (2006) Cultivation and Taxonomic Classification of Wheat Landraces in The Upper Panjsher Valley of Afghanistan after 23 Years of War; Genetic Resources and Crop Evolution; 53,91–97.
  • Chang TT (1985) Principles of Genetic Conservation. Iowa State Journal of Agricultural Research, 59 (4):325-348. In: Issues in Genetic Resources No.2, May, 1994.
  • Chowdhury MSU (1996) Bangladesh: Country Report to The Fao International Technical Conference on Plant Genetıc Resources (Leipzig 1996). pp: 1-112 Dhaka, April 1995.
  • Daily G, Dasgupta P, Bolin B, Crosson P, Du Guerny P, Ehrlich P, Folke C, Jansson AM, Jansson BO, Kautsky N, Kinzig A, Levin S, Mler KG, Pinstrup-Andersen P, Siniscalco D, Walker B (1998) Global food supply: food production, population growth, and the environment. Science 281, 1291-1292.
  • Day-Rubenstein, K., and Heisey, P., 2006. USDA (United States Department of Agriculture, Economic Research Service). AREI Chapter 3.1: Crop Genetic Resources. July 21. http://www.ers.usda.gov/.
  • Erten S (2004) Uluslararası Düzeyde Yükselen Bir Değer Olarak Biyolojik Çeşitlilik, H.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi, sayı 27. Ankara.
  • Gopalan HNB, Karanja WK, Taylor ARD (1986). The Status of Germplasm Conservation: A review. Kenya J. of Science Tech., (B) 7 (1),5 – 16.
  • Gökgöl M (1939). Türkiye'nin Buğdayları. Tom. II. İstanbul.
  • Hammer K, Kniipffer H, Xhuveli L, Perrino P (1996) Estimating genetic erosion in landraces - two case studie. Genetic Resources and Crop Evolution, 43, 329-336, 1996. Kluwer Academic Publishers
  • Hammer K, Laghetti G (2005) Genetic Resources and Crop Evolution. Genetic erosion – examples from Italy, 52, 629–634.
  • Hammer K, Teklu Y (2008) Plant Genetic Resources: Selected Issues from Genetic Erosion to Genetic Engineering Journal of Agriculture and Rural Development in the Tropics and Subtropics. Volume 109, No. 1, 15–50.
  • Laghetti G, Perrino P, Cifarelli S, Branca F, Diederichsen A, Hammer K (2002) Collection of crop genetic resources in Egadi archipelago and southern Sicily. Plant Genet. Resour. Newslett, 132, 39–47.
  • Lopez PB (1994) A new plant disease: Uniformity; Ceres; 26(6),41–47.
  • Morris M, Hosaka K, Umenura Y, Kaneda C (1993) Rapid Idendification of Japanese Potato Cultivars by RAPDs. Jpn. J. Genet., 68, 167-174.
  • Perkins JH (1997) Geopolitics and the green revolution. Oxford University Press, New York. 337 pp.
  • Teklu Y, Hammer K (2006) Farmers' Perception and Genetic Erosion of Tetraploid Wheats Landraces in Ethiopia. Genetic Resources and Crop Evolution, 53(6), 1099- 1113.
  • Thrupp LA (1998). Cultivating Diversity: Agrobiodiversity and Food Security; World Resources Institute, Washington, DC., USA.
  • Troyer AF (1996) Breeding widely adapted popular maize hybrids. Euphytica, 92, 163-174.
  • Vural M (2003) Türkiye'nin tehlike altındaki bitkileri. FAO/BM Tematik Grubu, Türkiye'de Biyolojik Çeşitlilik ve Organik Tarım Çalıştay Raporu, 15-16 Nisan 2003, D168-183.
  • Wiebe K (2006) USDA (United States Department of Agriculture, Economic Research Service). AREI Chapter 3.5, Global Resources and Productivity, July 21, 2006. Sorumlu Yazar Demet ALTINDAL daltindal@gmail.com
  • Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi,
  • Tarla Bitkileri Bölümü 32260, ISPARTA Geliş Tarihi Kabul Tarihi : 10.12.2014

Plant Genetic Resources and the Status of Cereals

Yıl 2015, Cilt: 12 Sayı: 1, 147 - 153, 01.03.2015

Öz

In recent years, plant genetic resources, including genetic diversity is necesary for the development of superior
quality raw materials plant varieties However, the use of plant genetic resources in plant breeding leads to erosion
and constitutes a serious threat to world food security. The reduction of genetic diversity, identifying and
assessing the genetic erosion taking place is the first priority. Therefore, the results of genetic erosion should be
determined and must be the conservation of genetic resources. Cereals which are important in nutrition in our
country and has significant resources in terms of plant diversity. Mainly in wheat, cereals conservation and
measures to provide sustainability are not enough. Our country is rich in plant genetic resources, therefore
conservation of genetic resources in identifying and producing and implementing strategies must be one of the
countries.

Kaynakça

  • Ahn WS, Kang HJ, Yoon MS (1996). Genetic Erosion of Crop Plants in Korea; in: Biodiversity and Conservation of Plant Genetic Resources in South Asia, edited by Park YG and Sakamoto S; 41–55, Japan Scientific Societies Press, Tokyo, Japan.
  • Anonim (2010a) Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Bitkisel üretim Özel İhtisas Komisyonu Raporu Sanayi Bitkileri Alt Komisyon Raporu Ankara 2001.
  • Anonim (2010b) Çevre ve İnsan. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi, 13-39
  • Anonim (2010c) Seta Analiz (SETA). Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı. Ağustos 2010, 1-16.
  • Anonymous (2000) Factors Influencing Trends in Crop Genetic Diversity. Crop Genetic Resources: An Economic Appraisal/EIB-2. Economic Research Service/USDA. P. 12-17, 23.
  • Anonymous (2010a) Ex Situ Conservation: From The Field To The Frıdge, Grain June 1996.
  • Anonymous (2010b). M. N., Wada, A.C., Ochigbo, A.A., Falusi, O.A., Germplasm Conservation and its Impact on Crop Improvement in Nigeria. p:129-134,18.
  • Anonymous (2010c). FAO (Food and Agricultural Organisation of the United Nations), 1995. Dimensions of need: an atlas of food and agriculture. FAO, Rome, Italy.
  • Anonymous (2010d) Bureau Veritas Cps (BVCPS) Türkiye, 2009. Dünyanın 3. Büyük Tohum Gen Bankası Kuruluyor. 1, 4-11.
  • Anonymous (2010e) CIMMYT MTP. Project Portfolıo. 1: Maize and Wheat Genetic Resources for Trait-Based Germplasm Enhancement. Project Overview and Rationale. 2009-11 Page 6 of 148, 10.
  • Bardsley D, Thomas I (2005) “Valuing Local Wheat Landraces for Agrobiodiversity Conservation: in Northeast Turkey”, Agriculture, Ecosystems and Environment, Vol. 106, pp.407-412.
  • Bennett E (1971) The origin and importance of agroecotypes in south-west Asia. In: Davis P.H. ark. (eds), Plant Life in South-West Asia. Botanical Society of Edinburgh, pp. 225–234.
  • Buerkert A, Oryakhail M, Filatenko AA, Hammer K (2006) Cultivation and Taxonomic Classification of Wheat Landraces in The Upper Panjsher Valley of Afghanistan after 23 Years of War; Genetic Resources and Crop Evolution; 53,91–97.
  • Chang TT (1985) Principles of Genetic Conservation. Iowa State Journal of Agricultural Research, 59 (4):325-348. In: Issues in Genetic Resources No.2, May, 1994.
  • Chowdhury MSU (1996) Bangladesh: Country Report to The Fao International Technical Conference on Plant Genetıc Resources (Leipzig 1996). pp: 1-112 Dhaka, April 1995.
  • Daily G, Dasgupta P, Bolin B, Crosson P, Du Guerny P, Ehrlich P, Folke C, Jansson AM, Jansson BO, Kautsky N, Kinzig A, Levin S, Mler KG, Pinstrup-Andersen P, Siniscalco D, Walker B (1998) Global food supply: food production, population growth, and the environment. Science 281, 1291-1292.
  • Day-Rubenstein, K., and Heisey, P., 2006. USDA (United States Department of Agriculture, Economic Research Service). AREI Chapter 3.1: Crop Genetic Resources. July 21. http://www.ers.usda.gov/.
  • Erten S (2004) Uluslararası Düzeyde Yükselen Bir Değer Olarak Biyolojik Çeşitlilik, H.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi, sayı 27. Ankara.
  • Gopalan HNB, Karanja WK, Taylor ARD (1986). The Status of Germplasm Conservation: A review. Kenya J. of Science Tech., (B) 7 (1),5 – 16.
  • Gökgöl M (1939). Türkiye'nin Buğdayları. Tom. II. İstanbul.
  • Hammer K, Kniipffer H, Xhuveli L, Perrino P (1996) Estimating genetic erosion in landraces - two case studie. Genetic Resources and Crop Evolution, 43, 329-336, 1996. Kluwer Academic Publishers
  • Hammer K, Laghetti G (2005) Genetic Resources and Crop Evolution. Genetic erosion – examples from Italy, 52, 629–634.
  • Hammer K, Teklu Y (2008) Plant Genetic Resources: Selected Issues from Genetic Erosion to Genetic Engineering Journal of Agriculture and Rural Development in the Tropics and Subtropics. Volume 109, No. 1, 15–50.
  • Laghetti G, Perrino P, Cifarelli S, Branca F, Diederichsen A, Hammer K (2002) Collection of crop genetic resources in Egadi archipelago and southern Sicily. Plant Genet. Resour. Newslett, 132, 39–47.
  • Lopez PB (1994) A new plant disease: Uniformity; Ceres; 26(6),41–47.
  • Morris M, Hosaka K, Umenura Y, Kaneda C (1993) Rapid Idendification of Japanese Potato Cultivars by RAPDs. Jpn. J. Genet., 68, 167-174.
  • Perkins JH (1997) Geopolitics and the green revolution. Oxford University Press, New York. 337 pp.
  • Teklu Y, Hammer K (2006) Farmers' Perception and Genetic Erosion of Tetraploid Wheats Landraces in Ethiopia. Genetic Resources and Crop Evolution, 53(6), 1099- 1113.
  • Thrupp LA (1998). Cultivating Diversity: Agrobiodiversity and Food Security; World Resources Institute, Washington, DC., USA.
  • Troyer AF (1996) Breeding widely adapted popular maize hybrids. Euphytica, 92, 163-174.
  • Vural M (2003) Türkiye'nin tehlike altındaki bitkileri. FAO/BM Tematik Grubu, Türkiye'de Biyolojik Çeşitlilik ve Organik Tarım Çalıştay Raporu, 15-16 Nisan 2003, D168-183.
  • Wiebe K (2006) USDA (United States Department of Agriculture, Economic Research Service). AREI Chapter 3.5, Global Resources and Productivity, July 21, 2006. Sorumlu Yazar Demet ALTINDAL daltindal@gmail.com
  • Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi,
  • Tarla Bitkileri Bölümü 32260, ISPARTA Geliş Tarihi Kabul Tarihi : 10.12.2014
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA44VC97TH
Bölüm Düzeltme
Yazarlar

Demet Altındal Bu kişi benim

İlknur Akgün Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Altındal, D., & Akgün, İ. (2015). Bitki Genetik Kaynakları ve Tahıllardaki Durumu. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 147-153.
AMA Altındal D, Akgün İ. Bitki Genetik Kaynakları ve Tahıllardaki Durumu. ADÜ ZİRAAT DERG. Haziran 2015;12(1):147-153.
Chicago Altındal, Demet, ve İlknur Akgün. “Bitki Genetik Kaynakları Ve Tahıllardaki Durumu”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 12, sy. 1 (Haziran 2015): 147-53.
EndNote Altındal D, Akgün İ (01 Haziran 2015) Bitki Genetik Kaynakları ve Tahıllardaki Durumu. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 12 1 147–153.
IEEE D. Altındal ve İ. Akgün, “Bitki Genetik Kaynakları ve Tahıllardaki Durumu”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 12, sy. 1, ss. 147–153, 2015.
ISNAD Altındal, Demet - Akgün, İlknur. “Bitki Genetik Kaynakları Ve Tahıllardaki Durumu”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 12/1 (Haziran 2015), 147-153.
JAMA Altındal D, Akgün İ. Bitki Genetik Kaynakları ve Tahıllardaki Durumu. ADÜ ZİRAAT DERG. 2015;12:147–153.
MLA Altındal, Demet ve İlknur Akgün. “Bitki Genetik Kaynakları Ve Tahıllardaki Durumu”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 12, sy. 1, 2015, ss. 147-53.
Vancouver Altındal D, Akgün İ. Bitki Genetik Kaynakları ve Tahıllardaki Durumu. ADÜ ZİRAAT DERG. 2015;12(1):147-53.