BibTex RIS Kaynak Göster

DEĞİŞİK TAŞIMA ŞEKİLLERİ VE BEKLEME SÜRELERİNİN ZEYTİN ÜZERİNE ETKİLERİ

Yıl 2008, Cilt: 5 Sayı: 1, 75 - 82, 01.03.2008

Öz

Bu çalışmada, değişik taşıma şekilleri ve bekleme sürelerinin zeytin üzerine etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada ana materyal olarak Aydın yöresinde yaygın olarak yetiştirilmekte olan Memecik çeşidi zeytin kullanılmıştır. Hasat edilen zeytinler 15 cm, 30 cm, 45 cm yüksekliğindeki kasalara ve naylon çuvallara doldurulup, iki guruba ayrılmıştır. Birinci grup traktöre bağlı tek dingilli tarım arabasıyla, ikinci grup ise çift dingilli tarım arabasıyla stabilize yolda taşınmıştır. Taşınan örneklerin, bir kısmı hiç bekletilmeden, diğer kısmı ise 7, 14 ve 21 gün bekletilerek, nem, şekil indeksi, hektolitre ağırlığı, sürtünme katsayıları ve % oleik asit değerleri açısından incelenmiştir. Çalışma sonucunda, taşımada kullanılan kasalar ve çuvallar ile bekleme süresinin, incelenen parametreler üzerinde istatistiksel olarak etkili olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, tek dingilli ve çift dingili tarım arabasıyla taşıma arasında ise istatistiksel bir fark görülmemiştir.

Kaynakça

  • Agar, T., Pierce-Hess, B., Sourour, M.M., Kader, A.A., 1998. Quality of Fruit and Oil of Black-Ripe Olives is Influenced by Cultivar and Storage Period, J. Agric., Food Chem. 46, 3415-3421.
  • Alayunt, N.F., Aksoy, U., 1999. Taze İncirin Bazı Fiziko-Mekanik Özellikleri ve Mekanik Zedelenmeler, Ege Üniversitesi Araştırma Fonu Proje Raporu, Proje No: 1995 ZRF-030, Bornova, İzmir.
  • Alayunt, N.F., 2000. Biyolojik Malzeme Bilgisi Ders Kitabı, E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No:541, Bornova, İzmir.
  • Alcala, J.M.R.D.L.B.Y., Herrera, C.G., Caucho, F.G., Dıez, M.J.F., 1958. Yağlık Zeytinlerin Muhafazası.(Yenicesu, İ., 1964 yılı çevirisi) Tarım Bakanlığı Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü Yayınları No: D- 104, Ankara.
  • Anonymous, 1997. Dünya Zeytin Yetiştiriciliği Ansiklopedisi, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi, S:269-270.
  • Anonymous, 2004. FAO.
  • Anonymous, 2006. http://www.zae.gov.tr.
  • Arıkbay, C., YILDIRIM, Ş., 1990. Zeytinin Değerlendirilmesindeki Kayıplar ve Önleme Yöntemleri, Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları No:410.
  • Bollen, A.F., Cox, N.R., Dela Rue, B.T., Paınter, D.J., 2001. A Descriptor for Damage Susceptibility of A Population of Produce, J. Agric. Engng Res. 78 (4), 391-395.
  • Coşkun, M.B., Yalçın, İ., Özarslan, C., 2006. Physical Properties of Sweet Corn Seed (Zea Mays Saccharata Sturt.), Journal of Food Engineering, Volume 74, Issue 4, June 2006, Pages 523-528.
  • Çavuşoğlu, A., Oktar, A., 1994. The Effects of Agronomical Factors & Pre-Milling Storage Conditions on Olive Oil Quality, Olivea No:52.
  • Çolakoğlu, M., 1972. 1967-1968 Kampanyasında Elde Edilen Türk Zeytinyağlarının Analitik Karakterleri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:194, İZMİR.
  • Fedeli, E., 1993. Olive Oil Technology, Olivea, No.45, P:20.
  • Göksu, Ç., 2003. Türkiye’de ve Avrupa Birliği’nde Zeytinyağı Sektörü, T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME), Ankara.
  • Gümüşkesen, A., Yemişçioğlu, F., Tibet, Ü., Çakır, M., 2003. Türkiye’deki Bazı Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Bölgesel Olarak Karakterizasyonu, Türkiye I. Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Sempozyumu Bildiri Kitabı, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Çiğli, İzmir.
  • Mendilcioğlu, K., 1990. Subtropik İklim Meyveleri (Zeytin). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No.12, Bornova, İzmir.
  • Oktar, A., Çolakoğlu, A., Işıklı, T., Acar, H., 1983. Zeytinyağı ve Teknolojisi, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Yayınları NO:27, Bornova,İzmir.
  • Olaoye, O.J., 2000. Some Physical Properties of Castor Nut relevant to The Design of Processing Equipment, J. Agric. Engng Res., 77 (1), 113- 118
  • Olias, J.M., Garcia, J.M., 1997. Olive, (Postharvest Physiology and Storage of Tropical and Subtrobical Fruits. Ed. S.K. Mitra), CAB International, Oxon, UK. S: 229
  • Pansiot, F.P., Rebour, H., 1964. Zeytincilikteki Gelişmeler,(Tercüme: S. Aksu, M. Kantar) Bornova Zeytincilik Enstitüsü Yayınları Tercüme Serisi No:3 İzmir, S:188-189 ğlu, T., 2001. Elle Taşınan Bazı Zeytin Hasat Saraço Makinalarının Performanslarının Belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi), Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
  • Sibbett, G.S., Connell, J.H., Luh, B.S., Ferguson, L., 1994. Producing Olive Oil, (Olive Production Manual. Ed. L. Ferguson, G.S. Sibbett, G.C. Martin), University of California Division of Agriculture and Natural Resources Publication 3353. P: 143-147.
  • Singh, K.K., Reddy, B.S., 2006. Post-Harvest Physico- Mechanical Properties of Orange Peel and Fruit, Journal of Food Engineering, 73 (2006) 112– 120.
  • Yalçın, İ., Özarslan, C., 2004. Physical Properties of Vetch Seed Biosystems Engineering, Volume 88, Issue 4, August 2004, Pages 507-512.
  • Geliş Tarihi:05.05.2008
  • Kabul Tarihi:16.06.2008

The Effects of Different Transporting Methods and Waiting Periods on Olive

Yıl 2008, Cilt: 5 Sayı: 1, 75 - 82, 01.03.2008

Öz

In this study, it is aimed to determine the effects of different transporting methods and waiting period on olive. In
the study, olive (memecik cultivar) as main material, which is planted widely in Aydın location, was used. The
harvested olives were divided into two groups by filling to boxes with 15 cm, 30 cm and 45 cm heights as well
as nylon sacks. First and second groups were transported by one axle and two axle-trailers respectively on the
stabilized ways. While a part of transported materials was investigated without waiting (directly), the other part
was studied after waiting for 7, 14 and 21 days in terms of moisture, shape index, hectoliter weight, friction
coefficient of friction and percent of oleic acid values.
In conclusion, it was observed that the boxes, sacks and the waiting period were significantly important on
investigated parameters. However, there was no statistical difference in comparison of the transportation with
one-axle and two-axle trailers.

Kaynakça

  • Agar, T., Pierce-Hess, B., Sourour, M.M., Kader, A.A., 1998. Quality of Fruit and Oil of Black-Ripe Olives is Influenced by Cultivar and Storage Period, J. Agric., Food Chem. 46, 3415-3421.
  • Alayunt, N.F., Aksoy, U., 1999. Taze İncirin Bazı Fiziko-Mekanik Özellikleri ve Mekanik Zedelenmeler, Ege Üniversitesi Araştırma Fonu Proje Raporu, Proje No: 1995 ZRF-030, Bornova, İzmir.
  • Alayunt, N.F., 2000. Biyolojik Malzeme Bilgisi Ders Kitabı, E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No:541, Bornova, İzmir.
  • Alcala, J.M.R.D.L.B.Y., Herrera, C.G., Caucho, F.G., Dıez, M.J.F., 1958. Yağlık Zeytinlerin Muhafazası.(Yenicesu, İ., 1964 yılı çevirisi) Tarım Bakanlığı Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü Yayınları No: D- 104, Ankara.
  • Anonymous, 1997. Dünya Zeytin Yetiştiriciliği Ansiklopedisi, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi, S:269-270.
  • Anonymous, 2004. FAO.
  • Anonymous, 2006. http://www.zae.gov.tr.
  • Arıkbay, C., YILDIRIM, Ş., 1990. Zeytinin Değerlendirilmesindeki Kayıplar ve Önleme Yöntemleri, Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları No:410.
  • Bollen, A.F., Cox, N.R., Dela Rue, B.T., Paınter, D.J., 2001. A Descriptor for Damage Susceptibility of A Population of Produce, J. Agric. Engng Res. 78 (4), 391-395.
  • Coşkun, M.B., Yalçın, İ., Özarslan, C., 2006. Physical Properties of Sweet Corn Seed (Zea Mays Saccharata Sturt.), Journal of Food Engineering, Volume 74, Issue 4, June 2006, Pages 523-528.
  • Çavuşoğlu, A., Oktar, A., 1994. The Effects of Agronomical Factors & Pre-Milling Storage Conditions on Olive Oil Quality, Olivea No:52.
  • Çolakoğlu, M., 1972. 1967-1968 Kampanyasında Elde Edilen Türk Zeytinyağlarının Analitik Karakterleri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:194, İZMİR.
  • Fedeli, E., 1993. Olive Oil Technology, Olivea, No.45, P:20.
  • Göksu, Ç., 2003. Türkiye’de ve Avrupa Birliği’nde Zeytinyağı Sektörü, T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME), Ankara.
  • Gümüşkesen, A., Yemişçioğlu, F., Tibet, Ü., Çakır, M., 2003. Türkiye’deki Bazı Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağlarının Bölgesel Olarak Karakterizasyonu, Türkiye I. Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Sempozyumu Bildiri Kitabı, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Çiğli, İzmir.
  • Mendilcioğlu, K., 1990. Subtropik İklim Meyveleri (Zeytin). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No.12, Bornova, İzmir.
  • Oktar, A., Çolakoğlu, A., Işıklı, T., Acar, H., 1983. Zeytinyağı ve Teknolojisi, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Yayınları NO:27, Bornova,İzmir.
  • Olaoye, O.J., 2000. Some Physical Properties of Castor Nut relevant to The Design of Processing Equipment, J. Agric. Engng Res., 77 (1), 113- 118
  • Olias, J.M., Garcia, J.M., 1997. Olive, (Postharvest Physiology and Storage of Tropical and Subtrobical Fruits. Ed. S.K. Mitra), CAB International, Oxon, UK. S: 229
  • Pansiot, F.P., Rebour, H., 1964. Zeytincilikteki Gelişmeler,(Tercüme: S. Aksu, M. Kantar) Bornova Zeytincilik Enstitüsü Yayınları Tercüme Serisi No:3 İzmir, S:188-189 ğlu, T., 2001. Elle Taşınan Bazı Zeytin Hasat Saraço Makinalarının Performanslarının Belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi), Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
  • Sibbett, G.S., Connell, J.H., Luh, B.S., Ferguson, L., 1994. Producing Olive Oil, (Olive Production Manual. Ed. L. Ferguson, G.S. Sibbett, G.C. Martin), University of California Division of Agriculture and Natural Resources Publication 3353. P: 143-147.
  • Singh, K.K., Reddy, B.S., 2006. Post-Harvest Physico- Mechanical Properties of Orange Peel and Fruit, Journal of Food Engineering, 73 (2006) 112– 120.
  • Yalçın, İ., Özarslan, C., 2004. Physical Properties of Vetch Seed Biosystems Engineering, Volume 88, Issue 4, August 2004, Pages 507-512.
  • Geliş Tarihi:05.05.2008
  • Kabul Tarihi:16.06.2008
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA47VJ49BM
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Erkan Şimşek Bu kişi benim

İbrahim Yalçın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şimşek, E., & Yalçın, İ. (2008). DEĞİŞİK TAŞIMA ŞEKİLLERİ VE BEKLEME SÜRELERİNİN ZEYTİN ÜZERİNE ETKİLERİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1), 75-82.
AMA Şimşek E, Yalçın İ. DEĞİŞİK TAŞIMA ŞEKİLLERİ VE BEKLEME SÜRELERİNİN ZEYTİN ÜZERİNE ETKİLERİ. ADÜ ZİRAAT DERG. Haziran 2008;5(1):75-82.
Chicago Şimşek, Erkan, ve İbrahim Yalçın. “DEĞİŞİK TAŞIMA ŞEKİLLERİ VE BEKLEME SÜRELERİNİN ZEYTİN ÜZERİNE ETKİLERİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5, sy. 1 (Haziran 2008): 75-82.
EndNote Şimşek E, Yalçın İ (01 Haziran 2008) DEĞİŞİK TAŞIMA ŞEKİLLERİ VE BEKLEME SÜRELERİNİN ZEYTİN ÜZERİNE ETKİLERİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5 1 75–82.
IEEE E. Şimşek ve İ. Yalçın, “DEĞİŞİK TAŞIMA ŞEKİLLERİ VE BEKLEME SÜRELERİNİN ZEYTİN ÜZERİNE ETKİLERİ”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 5, sy. 1, ss. 75–82, 2008.
ISNAD Şimşek, Erkan - Yalçın, İbrahim. “DEĞİŞİK TAŞIMA ŞEKİLLERİ VE BEKLEME SÜRELERİNİN ZEYTİN ÜZERİNE ETKİLERİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5/1 (Haziran 2008), 75-82.
JAMA Şimşek E, Yalçın İ. DEĞİŞİK TAŞIMA ŞEKİLLERİ VE BEKLEME SÜRELERİNİN ZEYTİN ÜZERİNE ETKİLERİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2008;5:75–82.
MLA Şimşek, Erkan ve İbrahim Yalçın. “DEĞİŞİK TAŞIMA ŞEKİLLERİ VE BEKLEME SÜRELERİNİN ZEYTİN ÜZERİNE ETKİLERİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 1, 2008, ss. 75-82.
Vancouver Şimşek E, Yalçın İ. DEĞİŞİK TAŞIMA ŞEKİLLERİ VE BEKLEME SÜRELERİNİN ZEYTİN ÜZERİNE ETKİLERİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2008;5(1):75-82.