Bu çalışma, artan düzeylerde azotlu gübre uygulamasının zeytinde verim ve kaliteye etkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Bu çerçevede, Memecik zeytin çeşidine 1994-1998 yılları arasında (NH4)2SO4 formunda, kontrole ek olarak 400-800-1200-1600-2000 g N/ağaç/yıl arasında 5 N dozu uygulanmıştır. Denemede, 1996 yılının hasat döneminde verim tespiti yapılmış ve uygulamalara ait meyve örnekleri alınmıştır. Meyve örneklerinde yağ, 100 dane ağırlığı, et, çekirdek, en, boy, kuru madde analiz ve ölçümleri yapılmıştır. Verimin, kontrole göre 800 g N/ağaç dozuna kadar arttığı, bu dozun üzerindeki uygulama dozlarında ise önemli oranda azaldığı belirlenmiştir. İncelenen hemen tüm kalite parametrelerinde azot dozlarının artışına paralel bir düşme olduğu saptanmıştır. Ekonomik açıdan önemli bir kriter olan yağ verimi (kg yağ/ağaç) açısından en yüksek değeri N2 (800 g N/ağaç) uygulamasının sağladığı ve bu uygulama ile kontrole göre 2.95 kg yağ/ağaç artış olabileceği belirlenmiştir. Verim ve kalitenin bir bütün olarak değerlendirilmesi ile Memecik zeytin çeşidinde, beslenme durumuna göre 800 g N /ağaç düzeyine kadar N uygulaması yapılabileceği sonucuna varılmıştır.
The objective of the present study was to examine the effect of enhanced N rates on yield and fruit quality
properties of olive (Olea europaea L. cv. Memecik). During the years 1994 and 1998, an olive orchard cv
Memecik was fertilized at 5 different rates (400-800-1200-1600-2000 g /tree) in the form of ammonium sulphate.
In the year 1996, yield was determined and fruit samples were taken from each treatment at harvest. Oil content,
dry matter, 100 fruit weight, fruit width, length and flesh/ pit ratio were measured. Results showed that trees that
received 800 g N/ tree give the highest yield response. Fertilization over this rate reduced the yield significantly.
Results also showed that all fruit quality properties decrease parallel to the enhanced N rates. In this regard, the
highest oil yield [oil (kg)/ tree] was obtained from the trees of 800 g N/ tree treatment as well. Oil increase of 2.95
kg per tree was measured at the indicated rate when compared to that of the control treatment (N ). An overall
evaluation of fruit yield and quality notifies that up to 800 g N/ tree can be recommended in the fertilization of
olive cv Memecik
Diğer ID | JA64NV37HB |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 4 Sayı: 1/2 |