BibTex RIS Cite

JUNIPERUS OXYCEDRUS SUBSP. MACROCARPA ÇELİKLERİNDE ADVENTİF KÖK OLUŞUMUNUN ANATOMİK VE HİSTOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Year 2004, Volume: 1 Issue: 1, 41 - 45, 01.03.2004

Abstract

Juniperus oxycedrus subsp. macrocarpa çelikleri üzerinde yürütülen araştırmada çeliklerde adventif kök oluşumunun izlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, köklenmenin seyrini incelemek amacı ile perlit ortamına dikilen çeliklerden 4., 8.,12. ve 16. haftalarda alınan örnekler üzerinde incelemeler yapılmıştır. Sonbahar döneminde dikilen çeliklerde adventif kök oluşumuna ilişkin herhangi bir hücre farklılaşması ve kök primordiası oluşumu görülmezken çelik tabanında yoğun bir kallus dokusu gelişimi olduğu saptanmıştır. Ilkbahar döneminde ise bilezik alma uygulaması yapılan çeliklerde dikimden itibaren 4. haftada ve 16. haftada alınan örneklerde, kök primordiyumu gelişimi olduğu görülmüştür. Adventif kök hücrelerinin ilk çıkışının kambiyumun hemen dış tarafından ve floem dokusu içinden yoğun bir hücre farklılaşması şeklinde geliştiği belirlenmiştir. Ayrıca sklerankimatik halkların bu türe özgü olarak oldukça fazla sayıda olduğu belirlenmiştir.

A Research on Anatomical and Histological Investigations on Adventitious Root Formation in Juniperus Oxycedrus Subsp. Macrocarpa Cuttings

Year 2004, Volume: 1 Issue: 1, 41 - 45, 01.03.2004

Abstract

In this research, the investigation of adventive root formation of Junýperus oxycedrus subsp. macrocarpa cuttings
was aimed. The samples taken from the cuttings planted in perlit during 4., 8., 12., and 16. week to observe the
rooting progress. While any cell differentiation and root primordium formation was not seen for adventitious root
formation in the cuttings planted in autumn period, a dense callus formation was observed at the base of cuttings.
In the spring, the root primordium development was noted in those 4 and 16 week samples that were exposed to
girdling treatment. The first emergence of adventitious root cells was determined from outer section of the
cambium and from inside of the floem tissue as a dense cell differentiation. Furthermore, numerous
scleranchimatic whorls were reported specific to this species

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA99VE67DA
Journal Section Articles
Authors

Uğur Şirin This is me

F. Ekmel Tekintaş This is me

Publication Date March 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Şirin, U., & Tekintaş, F. E. (2004). JUNIPERUS OXYCEDRUS SUBSP. MACROCARPA ÇELİKLERİNDE ADVENTİF KÖK OLUŞUMUNUN ANATOMİK VE HİSTOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1), 41-45.
AMA Şirin U, Tekintaş FE. JUNIPERUS OXYCEDRUS SUBSP. MACROCARPA ÇELİKLERİNDE ADVENTİF KÖK OLUŞUMUNUN ANATOMİK VE HİSTOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. ADÜ ZİRAAT DERG. June 2004;1(1):41-45.
Chicago Şirin, Uğur, and F. Ekmel Tekintaş. “JUNIPERUS OXYCEDRUS SUBSP. MACROCARPA ÇELİKLERİNDE ADVENTİF KÖK OLUŞUMUNUN ANATOMİK VE HİSTOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1, no. 1 (June 2004): 41-45.
EndNote Şirin U, Tekintaş FE (June 1, 2004) JUNIPERUS OXYCEDRUS SUBSP. MACROCARPA ÇELİKLERİNDE ADVENTİF KÖK OLUŞUMUNUN ANATOMİK VE HİSTOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1 1 41–45.
IEEE U. Şirin and F. E. Tekintaş, “JUNIPERUS OXYCEDRUS SUBSP. MACROCARPA ÇELİKLERİNDE ADVENTİF KÖK OLUŞUMUNUN ANATOMİK VE HİSTOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, ADÜ ZİRAAT DERG, vol. 1, no. 1, pp. 41–45, 2004.
ISNAD Şirin, Uğur - Tekintaş, F. Ekmel. “JUNIPERUS OXYCEDRUS SUBSP. MACROCARPA ÇELİKLERİNDE ADVENTİF KÖK OLUŞUMUNUN ANATOMİK VE HİSTOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1/1 (June 2004), 41-45.
JAMA Şirin U, Tekintaş FE. JUNIPERUS OXYCEDRUS SUBSP. MACROCARPA ÇELİKLERİNDE ADVENTİF KÖK OLUŞUMUNUN ANATOMİK VE HİSTOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. ADÜ ZİRAAT DERG. 2004;1:41–45.
MLA Şirin, Uğur and F. Ekmel Tekintaş. “JUNIPERUS OXYCEDRUS SUBSP. MACROCARPA ÇELİKLERİNDE ADVENTİF KÖK OLUŞUMUNUN ANATOMİK VE HİSTOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 1, no. 1, 2004, pp. 41-45.
Vancouver Şirin U, Tekintaş FE. JUNIPERUS OXYCEDRUS SUBSP. MACROCARPA ÇELİKLERİNDE ADVENTİF KÖK OLUŞUMUNUN ANATOMİK VE HİSTOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. ADÜ ZİRAAT DERG. 2004;1(1):41-5.