Organik tarım, üretim aşamasında, mevzuatlarla oluşturulmuş, sentetik olmayan fakat izin verilen girdiler dikkate alınarak yapılan, sertifikalı ve kontrollü üretim sistemidir. Günümüzde, ticaret hacmi hızla büyüyen ve talebi giderek artan bir organik pazar ortaya çıkmıştır. Ancak yaklaşık 50 milyar $'lık dünya organik pazarında Türk organik ürünlerinin payı oldukça düşüktür. Türkiye, organik üretim açısından çok elverişli ekolojik şartlara ve büyük bir üretim potansiyeline sahiptir. Türkiye'de 2014 yılı istatistiklerine göre; 491.977 hektarlık alanda, 71.472 çiftçi tarafından 1.642.235 ton organik ürün elde edilmiştir. Dünyada organik tarım hızla gelişmekte ve 2011 yılı itibariyle 37,3 milyon hektarlık alanda, 1.219.526 çiftlikte, organik tarım yapılmıştır. 2013 yılı istatistiklerine göre Avrupa Birliğinde, 10.232.949 hektarlık alanda, 258.773 çiftçi organik üretim yapmıştır. Tarıma ayrılan alan, sermaye ve işgücünün en verimli şekilde kullanılması, üretilen ürünlerin satışı için, gerekli planlamaların hazırlanmasında, tarım ekonomisi amacıyla yapılacak araştırmalarda, organik tarım politikaları oluşturmada istatistik biliminden olabildiğince çok yararlanmanın gerekliliği açıktır. Bu çalışmanın başlıca amacı, Avrupa Birliğinde ve Türkiye'deki organik tarım üretiminin mevcut durumunu araştırmaktır. Çalışmada 2002-2013, 2014 yılları arasındaki bazı organik tarım istatistikleri indekslerle değerlendirilmiştir.
Organik Tarım Organik Üretim Organik Tarım Ekonomisi ve Pazar Fiyat-Miktar İndeksleri
Organic agriculture is a certified and controlled production system that considers the potential environment and
social impacts by eliminating the synthetic but using the permitted inputs, constituted by the regulations, in the
growing stage. Nowadays an organic market with a rapid growth in trade volume and increasing demand has
emerged. Although, the share of Turkish organic products in the world organic-products-market which $50
billion is significantly low. Turkey has suitable ecologic conditions and export potential for organic production.
Turkey, according to the latest (2014) statistics in 491.977 hectares, 71.472 farmer by 1.642.235 tons of organic
product is obtained. Organic agriculture develops worldwide and in 2011 has been practiced in 1.219.526 organic
farm, on 37.3 million hectare farmland. According to statistics from the year 2013 in the European Union,
10.232.949 hectares, 258.773 farm organic produce. Agricultural economics research, agricultural area, capital
and workforce in the most efficient manner, it is important to track the sale of products. Farming in the preparation
of the plans, organic agricultural policy is open to the necessity to take advantage as much as possible, creating the
basic discipline of statistics. The main objective of this study is to analyses the state of organic agriculture in the
European Union and Turkey. The study evaluated indices some of organic agriculture statistics (between 2002
and 2013, 2014 years).
Organic Agriculture Organic Production Organic Agriculture Economy and market Price-Quantity Index
Konular | Ziraat Mühendisliği |
---|---|
Diğer ID | JA32RU63RF |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 13 Sayı: 1 |