Subtropik koşullarda hevenklere koruyucu torba takılması, meyvelerde soğuk zararının önlenmesi, meyvelerin temizliği ve ayrıca hastalık ve zararlıların kontrolü açısından önemlidir. Ülkemizde açıkta yetiştiricilikte koruyucu torba takılması zaruri olmakla birlikte, koruyucu torbanın rengi ve tipi ile ilgili standart bir uygulama bulunmamaktadır. Bu nedenlerle planlanan bu çalışmada, ‘Dwarf Cavendish’ muz çeşidinde, açıkta muz yetiştiriciliğinde farklı koruyucu torba uygulamalarının hevenk ağırlığı, meyve gelişme süresi, meyve kalitesi ve rengi üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada, açıkta muz yetiştiriciliğinin yapıldığı yörelerde yaygın olarak kullanılan uygulama (sarı renkli ambalaj kâğıdının dışına 0.10 mm kalınlığında şeffaf plastik örtü geçirilmiş) kontrol uygulaması olarak dikkate alınmış ve kontrol dışında dört farklı koruyucu torba tipi denenmiştir. Araştırma bulguları, hevenk ağırlığı, parmak özellikleri, meyve eti oranı ve suda çözünebilir kuru madde ile meyve gelişme süresi açısından en iyi uygulamanın mavi plastik torba uygulaması olduğunu göstermiştir. Olgunlaştırma sonrası C değeride en yüksek mavi plastik torba uygulamasında belirlenirken, meyve sarı rengin koyuluğunu gösteren h° açı değeri ise kontrol uygulamasında en yüksek olarak saptanmıştır. Araştırma sonucunda; incelenen kriterler göz önüne alındığında mavi plastik torba uygulamasının olumlu sonuçlar verdiği belirlenmiştir.
Uses of protective bags in subtropical conditions are important for cold protection, cleanness and pest control of fruits. Although use of protective bags is a necessity for open field banana production, there is no application standard for color and type of the bags. For these reasons, in this planned study, effects of different protective bags on bunch weight, fruit development time, color and quality of fruits have been tested on open field grown Dwarf Cavendish cultivar. The traditional fruit bunch cover commonly used by open field banana farmers (yellow paper covered with 0.10 mm clear plastic cover), was used as a control treatment in this experiment. In addition to the control treatment, four different bag applications were experimented. The best treatment for bunch weight, finger features, fruit flesh ratio, soluble solute content and fruit maturation time was found to be in blue plastic bag application. The highest C value after maturation was obtained from blue plastic bag treatment while the greatest h° angle value that shows the deepness of yellow coloring of fruits was obtained from control treatment. Outcome of this research suggest that overall the best results were obtained from blue plastic bag treatment.
Konular | Ziraat Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 14 Sayı: 1 |