Bu çalışmada soğuk şartlar altında depolanan Carassius gibelio’da meydana gelen fiziksel ve duyusal değişimler belirlenmiş ve görüntü işleme ve enstrümental olarak incelenen örneklerin kalite değişimleri saptanmıştır. Duyusal olarak uzman panelistler tarafında değerlendirilen örneklerde renk, koku, tekstür, genel beğeni ve duyusal puan incelenmiş ve depolama zamanına göre en yüksek korelasyonu (r=-0,95) renk parametresi göstermiştir. Bununla birlikte yüksek çözünürlüğe sahip kamera ile fotoğraflama yapılan örnekler görüntü işleme programında analiz edilerek kırmızı (R), yeşil (G) ve mavi (B) değerleri elde edilmiştir. Örnekler eş zamanlı olarak entrümental açıdan renk cihazı ile analiz edilmiş ve CIELAB diyagramına göre L, a ve b değerleri elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre renk bileşenlerinin (L, a, b ve R, G, B) tek başına C. gibelio’da meydana gelen kalite değişimlerini tam olarak açıklamadığı ancak toplam renk değişimlerinin (∆E ve ∆RGB) C. gibelio’da depolama zamanının belirlenmesinde kullanılmasının korelasyon (r=0,53 ve r=0,38) ve regresyon katsayılarından (R2=0,35 ve R2=0,43) dolayı daha uygun olduğu kanaatine varılmıştır.
Görüntü işleme kalite değişimleri Carassius gibelio depolama
Çalışma süresince duyusal analizlerde yardımlarını ve tecrübelerini esirgemeyen Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi personeline teşekkürlerimizi sunarız.
In this study, physical and sensory changes of C. gibelio were determined during chilled storage and quality changes were assigned by using image processing and instrumental method. Sensory evaluations of specimens were performed by trained panelists in terms of their colour, odour, texture, general acceptability and sensory score and the highest correlation (r=-0,95) between storage time were found in colour parameter. In addition to this specimens were photographed by using high definition camera and analysed in image processing programme to obtain red (R), green (G) and blue (B) parameters. Specimens were analysed simultaneously by colour meter and L, a and b values were obtained according to CIELAB diagram. In accordance with the results of this study, colour components (L, a, b and R, G, B) were not suitable alone to determine the quality changes of C. gibelio however, it is concluded that total colour changes (∆E and ∆RGB) are more accurate to assign the storage time in terms of correlation (r=0,53 and r=0,38) and regression (R2=0,35 and R2=0,43) coefficients.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 2 |