Börülce bitkisi ve diğer baklagiller önemli protein kaynağı olarak bilinmekte, ancak insan beslenmesinde mineral içeriklerine etkisi daha az bilinmektedir. Hayvansal protein kaynaklarına ulaşımın zor olduğu gelişmekte olan ülkelerde baklagiller büyük bir önem arz etmektedir. Börülce tane ve yaprakları sağlıklı bir beslenme için gerekli olan karbonhidratlar, proteinler, yağlar, ß-karoten ile B ve C vitaminlerinin kaynağıdır. Bu çalışma, bazı börülce (Vigna unguiculata L. Walp) çeşitlerine (Akkız 86, Karagöz 86) yapraktan farklı mikrobiyal gübre uygulamalarının mineral madde içeriklerini incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma 2022 yetiştirme sezonunda Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezine ait deneme arazisinde yürütülmüştür. Denemede Akkız 86 ve Karagöz 86 börülce çeşitlerinden elde edilen taneler bitki materyali olarak kullanılmıştır. Araştırmada börülce tanesinde mineral madde içerikleri incelenmiş ve çeşit*bakteri interaksiyonundan elde edilen ortalama değerler incelendiğinde bor 17.457-14.200 ppm, kalsiyum 1127.27-859.86 ppm, bakır 13.963-10.330 ppm, demir 42.590-25.923 ppm, potasyum 8104.8-6150.9 ppm, magnezyum 1811.29-1260.25 ppm, mangan 18.493-12.520 ppm, fosfor 5258.68-3621.19 ppm, kükürt 1091.97-3621.19 ppm ve çinko 56.53-36.887 ppm arasında değişim göstermiştir.
Sonuç olarak , Omed+4 ve İmed mikrobiyal gübrelerinin börülce tanesindeki mineral madde içeriğinde, özellikle demir elementi dışındaki mineral madde içeriklerinde önemli azalmalara neden olduğu belirlenmiştir.
FYL-2023-13056
Cowpea plant and other legumes are known as important protein sources, but their effect on mineral content in human nutrition is less known. Legumes are of great importance in developing countries where access to animal protein sources is difficult. Cowpea grains and leaves are a source of carbohydrates, proteins, fats, ß-carotene and vitamins B and C necessary for a healthy diet. This study was conducted to investigate the mineral matter contents of different foliar applications of microbial fertilizer to some cowpea (Vigna unguiculata L. Walp) cultivars (Akkız 86, Karagöz 86). The research was conducted in the experimental field of Erciyes University Agricultural Research and Application Center in the 2022 growing season. Grains obtained from Akkız 86 and Karagöz 86 cowpea varieties were used as plant material. In the study, the mineral matter contents of cowpea grains were examined and the mean values obtained from the cultivar*bacteria interaction were examined: boron 17.457-14.200 ppm, calcium 1127.27-859.86 ppm, copper 13.963-10. 330 ppm, iron 42.590-25.923 ppm, potassium 8104.8-6150.9 ppm, magnesium 1811.29-1260.25 ppm, manganese 18.493-12.520 ppm, phosphorus 5258.68-3621.19 ppm, sulfur 1091.97-3621.19 ppm and zinc 56.53-36.887 ppm.
Scientific Research Projects Department of Erciyes University
FYL-2023-13056
This study was supported by Scientific Research Projects Department of Erciyes University, Turkey. (Project Number: FYL-2023-13056).
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FYL-2023-13056 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2025 |
Gönderilme Tarihi | 21 Şubat 2025 |
Kabul Tarihi | 14 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 22 Sayı: 1 |