Farklı Konsantrasyonlarda Kullanılan Bakır Çözeltisinin Çeşitli Yonca Tohumları Üzerine Etkileri
Abstract
Bu çalışmada üç farklı yonca çeşidinin bakırın farklı konsantrasyonlarda kullanılarak ağır metal stresi altında çimlendirilmesiyle ilgili çimlenme parametreleri üzerine olan etkilerini ve bu etkilerin çeşitler arasındaki farklılıklarını belirlenmeye çalışılmıştır. Denemede bakır konsantrasyonları tohumlara çimlenme suyu olarak verilmek suretiyle kontrol (saf su) ile birlikte 100, 200, 400 ve 800 µM’lık bakır (CuSO4 Sigma) içerikli çözeltiler verilmiştir. İçerisine bakır bulunan ve bulunmayan çözeltilere konulan tohumlar, karanlık koşullarda 20 ºC’ye ayarlı çimlendirme dolaplarında çimlendirilmiştir. Üç farklı yonca çeşidine ait tohumların çimlenme performansları üzerine, bakırın 100 ve 200 µM’lık konsantrasyonlarında kontrole göre olumlu etki yaptığı; ancak 400 ve 800 µM konsantrasyonlarda tohumlar üzerinde toksik etki göstererek çimlenme performanslarını düşürdüğü belirlenmiştir. Belirlenen bu etkilerin ise yonca çeşitlerinde bakıra toleranslılık durumlarına göre farklılık gösterdiği görülmüştür. Ancak, her üç yonca çeşidine ait toplam radikula uzunlukları incelendiğinde bakır dozlarının etkilerinin çeşide bağlı olarak değişmekle birlikte, en yüksek değerlerin bakır uygulanmamış olan kontrol gruplarından elde edildiği, bakır dozlarına bağlı olarak düzenli ve kademeli olarak radikula uzunluklarında azalma meydana geldiği belirlenmiştir. Sonuç olarak bakır miktarının çimlenme aşamasında belirli bir doza kadar uyarıcı etkisi olduğu, ancak çimlenmeden sonraki aşamada bitki köklerine zarar verdiği belirlenmiştir.
Keywords
References
- Kacar, B., Katkat, V., Öztürk, Ş., Bitki fizyolojisi, Uludağ Üniversitesi, Güçlendirme Vakfı, Yayın No: 198, Vipaş Yayın No: 74, Livane Matbaası, Bursa, 2002.
- Gür, N., Topdemir, A., Munzuroğlu, Ö., Çobanoğlu, D., F.Ü. Fen ve Matematik Bilimleri Dergisi, 16(2), 177-182, 2004.
- Kennedy, C. D., Gonsalves, F.A.N., J. Exp. Bot., 38, 800-817, 1987.
- Haktanır, K., Arcak, S., Çevre Kirliliği, Ankara Üni. Ziraat Fak. Toprak Bölümü, Ankara Üni., Yayın No: 1503, Ders Kitabı:457, Ankara, 1998.
- Paschke, M. W., Valdecantos, A., Redente, E. F., Environmental Pollution, 135, 313-322, 2005.
- Kacar, B., Katkat, V., Bitki Besleme, Nobel Yayın, No:849. 2006.
- Sossé, B. A., Genet, P., Dunand-Vinit, F., Toussaint, L. M., Epron, D., Badot, P. M., Plant Science, 166, 1213-1218, 2004.
- Dunand, V. F., Epron, D., Sossé, A. B., Badot, P. M., Plant Science, 163, 53-58, 2002.
Details
Primary Language
English
Subjects
-
Journal Section
-
Authors
Publication Date
June 30, 2016
Submission Date
July 10, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2016 Volume: 6 Number: 1