In this study, the amounts of vitamin A, vitamin E, vitamin C, malondialdehyde
(MDA), reduced form glutathione (GSH), oxidized form glutathione (GSSG) in leaves of
which have been A. azurea Miller var. azurea sample were determined by using High
Performance Liquid Chromatography. The amount of vitamin A, vitamin E, vitamin C, MDA,
156
GSH, GSSG in leaves of A. azurea Miller var. azurea were obtained to be 0.76 ± 0.09 g/g;
0.096 ± 0.015 g/g; 30.88 ± 6.22 g/g; 255.54 ± 26.65 g/g; 4705.77 ± 478.55 g/g; 3.21 ±
1.74 g/g respectively. As a result of the findings; A. azurea Miller var. Azurea plants
contained in the Glutathione (GSH, GSSG) and in terms of the amount of vitamin C was
determined to be a good source. Due to the characteristics of A. azurea Miller var. azurea
plants that is known as ‘Tort’ among the people and made same kinds of local meals and its
antioxidant integrident, it is thought that the consumption of this plant would be useful.
A. azurea Miller var. azurea vitamins (A E C) MDA glutathione
Bu çalışmada, A. azurea Miller var. azurea bitkisinin yapraklarındaki A vitamini, E vitamini, C vitamini, malondialdehit (MDA), indirgenmiş glutatyon (GSH), yükseltgenmiş glutatyon (GSSG) miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. A. azurea Miller var. azurea bitkisinin yapraklarındaki A, E, C vitamini, MDA, GSH, GSSG miktarları sırası ile 0.76 ± 0.09 µg/g; 0.096 ± 0.015 µg/g; 30.88 ± 6.22 µg/g; 255.54 ± 26.65 µg/g; 4705.77 ± 478.55 µg/g; 3.21 ± 1.74 µg/g olduğu belirlendi. Sonuç olarak elde edilen bulgulardan; A. azurea Miller var. azurea bitkisinin içerdiği Glutatyon (GSH, GSSG) ve C vitamini miktarları açısından iyi bir kaynak olduğu belirlenmiştir. Bu özelliklerinden dolayı halk arasında Tort (A. azurea Miller var. azurea) olarak bilinen ve yemeği yapılan bu bitkinin, antioksidan bir bitki olduğu ve bu bitkinin halk arasında tüketiminin yararlı olabileceği düşünülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Biology |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2015 |
Submission Date | January 25, 2016 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 5 Issue: 2 |
...