In this study, the amounts of vitamin A, vitamin E, vitamin C, malondialdehyde
(MDA), reduced form glutathione (GSH), oxidized form glutathione (GSSG) in leaves of
which have been A. azurea Miller var. azurea sample were determined by using High
Performance Liquid Chromatography. The amount of vitamin A, vitamin E, vitamin C, MDA,
156
GSH, GSSG in leaves of A. azurea Miller var. azurea were obtained to be 0.76 ± 0.09 g/g;
0.096 ± 0.015 g/g; 30.88 ± 6.22 g/g; 255.54 ± 26.65 g/g; 4705.77 ± 478.55 g/g; 3.21 ±
1.74 g/g respectively. As a result of the findings; A. azurea Miller var. Azurea plants
contained in the Glutathione (GSH, GSSG) and in terms of the amount of vitamin C was
determined to be a good source. Due to the characteristics of A. azurea Miller var. azurea
plants that is known as ‘Tort’ among the people and made same kinds of local meals and its
antioxidant integrident, it is thought that the consumption of this plant would be useful.
A. Güner, N. Özhatay, T. Ekim, K. H. C. Başer, Edinb. Univ. Press, 2000, 11. 161
E. Yeşilada, G. Honda, E. Sezik, M. Tabata, F. Tetsuro, T. Tanaka, Y. Takeda, Y. Takaishi, J Ethnopharmacol, 1995, 46, 133-152.
G. Honda, E. Yeşilada, M. Tabata, E. Sezik, T. Fujita, Y. Takeda, Y. Takaishi, T. Tanaka, J Ethnopharmacol, 1996, 53, 75-87.
A. Kuruuzum-Uz, H. Suleyman, E. Cadirci, Z. Guvenalp, L. O. Demirezer, Z Naturforsch, 2012, 67 (7-8), 360-366.
A. Kuruüzüm-Uz, Z. Güvenalp, C. Kazaz, L. Ö. Demirezer, Azurea, Turk J Pharm Sci, 2013, 10 (2), 177-184.
L. Deniz, A. Serteser, M. Kargıoğlu, AKÜ Fen Bilimleri Dergisi, 2011, 57-72.
İ. Ü. Yapıcı, H. Hoşgören, Ö. Saya, Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 2009, 12, 191-196.
F. Karatas, M. Karatepe, A. Baysar, Anal Biochem, 2002, 311, 76-79.
P. Dawes, E. Dawes, SGE Choromatography Products Catalog, 2000, pp. 182.
B. Tavazzi, G. Lazzarino, D. Di-Pierro, B. Giardina, Free Radical Biology & Medicine, 1992, 13, 75-78.
K. W. Miller, N. A. Lorr, C. S. Yang, Analytical Biochemistry, 1984, 138, 340-345.
Supelco Chromatography Products for Analysis & Purification (2005-2006) SigmaAldrich Chemie GmbH, Export Department Eschenstraße Taufkirchen, Germany, s. 169.
Ö. Karaaslan, E. Çöteli, F. Karataş, Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2014, 7 (2), 159-168.
E. Y. Sözmen, Yaşlanma biyokimyası, In: Onat T., Emerk K., Sözmen E. Y., İnsan biyokimyası, Ankara, Palme Yayıncılık, 2002, 665-674.
C. C. Cross, B. Halliwell, E. T. Borish, W. A. Pryor, B. N. Ames, R. L. Saul, J. M. McCord, D. Harman, Ann İntern Med, 1987, 107, 526-545.
O. Chappey, C. Dosoquet, M. P. Wautier, Eur Clin Invest, 1997, 27, 97-108. 162
E. P. Nikolai, V. L. Tatyana, A. K. Tatyana, P. K. Lowell, Free Rad. Bio. Med., 2001, 31 (3), 398-404.
E. Çöteli, Y. Erden, F. Karataş, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2013, 17 (2), 4-10.
Ö. Munzuroğlu, F. Karataş, N. Gür, Turk J Biol, 2000, 24, 397-404.
J. Nordberg, E. S. J. Arner, Free Radical Biology and Medicine, 2001, 31 (11), 1287-1317.
A. Aydın, A. Sayal, A. Işımer, Serbest radikaller ve antioksidan savunma sistemi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Basımevi No: 20, Ankara, 2001, s. 75.
K. Kılınç, Biyokimya Dergisi, 1985, 10, 60-89.
H. Tuncer, F. Karataş, e-Journal of New World Sciences Academy, 2012, 7 (3), 115-121.
M. J. Gonzalez, J. R. Miranda-Massari, E. M. Mora, A. Guzman, N. H. Riordan, H. D. Riordan, J. J. Casciari, J. A. Jackson, A. Roman-Franco, Integrative Cancer Therapies, 2005, 4, 32-44.
K. H. Cheesman, T. F. Slater, Br Med Bull, 1993, 49, 481-493.
D. M. Hodges, J. M. DeLong, C. F. Forney, R. K. Prange, Planta, 1999, 207, 604-611.
J. B. Mitchell, A. Russol, Br J Cancer, 1987, 55, 96-104.
M. Compoti, Com Biochem Phys, 1987, 88, 177-180.
D. M. Ziegler, Ann Rew Biochem, 1985, 54, 305-329.
F. Karataş, İ. Bektaş, A. Birişik, Z. Aydın, A. Kurtul, SDU Journal of Science (EJournal), 2011, 6 (1), 35-39.
F. A. Özdemir, F. Aymelek, F. Karataş, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2011, 23 (2), 71-76.
A. Jimenez, J. A. Hernandez, G. Pastori, L. A. Del Rio, F. Sevilla, Plant Physiology, 1998, 118, 1327-1335.
T. Rausch, A. Wachter, Trends Plant Sci, 2005, 10, 503-509.
Tort (Anchusa azurea Miller var. azurea) Bitkisindeki A, E, C Vitaminleri, Malondialdehit ve Glutatyon Miktarlarının Araştırılması
Bu çalışmada, A. azurea Miller var. azurea bitkisinin yapraklarındaki A vitamini, E vitamini, C vitamini, malondialdehit (MDA), indirgenmiş glutatyon (GSH), yükseltgenmiş glutatyon (GSSG) miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. A. azurea Miller var. azurea bitkisinin yapraklarındaki A, E, C vitamini, MDA, GSH, GSSG miktarları sırası ile 0.76 ± 0.09 µg/g; 0.096 ± 0.015 µg/g; 30.88 ± 6.22 µg/g; 255.54 ± 26.65 µg/g; 4705.77 ± 478.55 µg/g; 3.21 ± 1.74 µg/g olduğu belirlendi. Sonuç olarak elde edilen bulgulardan; A. azurea Miller var. azurea bitkisinin içerdiği Glutatyon (GSH, GSSG) ve C vitamini miktarları açısından iyi bir kaynak olduğu belirlenmiştir. Bu özelliklerinden dolayı halk arasında Tort (A. azurea Miller var. azurea) olarak bilinen ve yemeği yapılan bu bitkinin, antioksidan bir bitki olduğu ve bu bitkinin halk arasında tüketiminin yararlı olabileceği düşünülmektedir.
A. Güner, N. Özhatay, T. Ekim, K. H. C. Başer, Edinb. Univ. Press, 2000, 11. 161
E. Yeşilada, G. Honda, E. Sezik, M. Tabata, F. Tetsuro, T. Tanaka, Y. Takeda, Y. Takaishi, J Ethnopharmacol, 1995, 46, 133-152.
G. Honda, E. Yeşilada, M. Tabata, E. Sezik, T. Fujita, Y. Takeda, Y. Takaishi, T. Tanaka, J Ethnopharmacol, 1996, 53, 75-87.
A. Kuruuzum-Uz, H. Suleyman, E. Cadirci, Z. Guvenalp, L. O. Demirezer, Z Naturforsch, 2012, 67 (7-8), 360-366.
A. Kuruüzüm-Uz, Z. Güvenalp, C. Kazaz, L. Ö. Demirezer, Azurea, Turk J Pharm Sci, 2013, 10 (2), 177-184.
L. Deniz, A. Serteser, M. Kargıoğlu, AKÜ Fen Bilimleri Dergisi, 2011, 57-72.
İ. Ü. Yapıcı, H. Hoşgören, Ö. Saya, Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 2009, 12, 191-196.
F. Karatas, M. Karatepe, A. Baysar, Anal Biochem, 2002, 311, 76-79.
P. Dawes, E. Dawes, SGE Choromatography Products Catalog, 2000, pp. 182.
B. Tavazzi, G. Lazzarino, D. Di-Pierro, B. Giardina, Free Radical Biology & Medicine, 1992, 13, 75-78.
K. W. Miller, N. A. Lorr, C. S. Yang, Analytical Biochemistry, 1984, 138, 340-345.
Supelco Chromatography Products for Analysis & Purification (2005-2006) SigmaAldrich Chemie GmbH, Export Department Eschenstraße Taufkirchen, Germany, s. 169.
Ö. Karaaslan, E. Çöteli, F. Karataş, Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2014, 7 (2), 159-168.
E. Y. Sözmen, Yaşlanma biyokimyası, In: Onat T., Emerk K., Sözmen E. Y., İnsan biyokimyası, Ankara, Palme Yayıncılık, 2002, 665-674.
C. C. Cross, B. Halliwell, E. T. Borish, W. A. Pryor, B. N. Ames, R. L. Saul, J. M. McCord, D. Harman, Ann İntern Med, 1987, 107, 526-545.
O. Chappey, C. Dosoquet, M. P. Wautier, Eur Clin Invest, 1997, 27, 97-108. 162
E. P. Nikolai, V. L. Tatyana, A. K. Tatyana, P. K. Lowell, Free Rad. Bio. Med., 2001, 31 (3), 398-404.
E. Çöteli, Y. Erden, F. Karataş, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2013, 17 (2), 4-10.
Ö. Munzuroğlu, F. Karataş, N. Gür, Turk J Biol, 2000, 24, 397-404.
J. Nordberg, E. S. J. Arner, Free Radical Biology and Medicine, 2001, 31 (11), 1287-1317.
A. Aydın, A. Sayal, A. Işımer, Serbest radikaller ve antioksidan savunma sistemi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Basımevi No: 20, Ankara, 2001, s. 75.
K. Kılınç, Biyokimya Dergisi, 1985, 10, 60-89.
H. Tuncer, F. Karataş, e-Journal of New World Sciences Academy, 2012, 7 (3), 115-121.
M. J. Gonzalez, J. R. Miranda-Massari, E. M. Mora, A. Guzman, N. H. Riordan, H. D. Riordan, J. J. Casciari, J. A. Jackson, A. Roman-Franco, Integrative Cancer Therapies, 2005, 4, 32-44.
K. H. Cheesman, T. F. Slater, Br Med Bull, 1993, 49, 481-493.
D. M. Hodges, J. M. DeLong, C. F. Forney, R. K. Prange, Planta, 1999, 207, 604-611.
J. B. Mitchell, A. Russol, Br J Cancer, 1987, 55, 96-104.
M. Compoti, Com Biochem Phys, 1987, 88, 177-180.
D. M. Ziegler, Ann Rew Biochem, 1985, 54, 305-329.
F. Karataş, İ. Bektaş, A. Birişik, Z. Aydın, A. Kurtul, SDU Journal of Science (EJournal), 2011, 6 (1), 35-39.
F. A. Özdemir, F. Aymelek, F. Karataş, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2011, 23 (2), 71-76.
A. Jimenez, J. A. Hernandez, G. Pastori, L. A. Del Rio, F. Sevilla, Plant Physiology, 1998, 118, 1327-1335.
T. Rausch, A. Wachter, Trends Plant Sci, 2005, 10, 503-509.
Çöteli, E. (2015). Tort (Anchusa azurea Miller var. azurea) Bitkisindeki A, E, C Vitaminleri, Malondialdehit ve Glutatyon Miktarlarının Araştırılması. Adıyaman University Journal of Science, 5(2), 155-162.
AMA
Çöteli E. Tort (Anchusa azurea Miller var. azurea) Bitkisindeki A, E, C Vitaminleri, Malondialdehit ve Glutatyon Miktarlarının Araştırılması. ADYU J SCI. Aralık 2015;5(2):155-162.
Chicago
Çöteli, Ebru. “Tort (Anchusa Azurea Miller Var. Azurea) Bitkisindeki A, E, C Vitaminleri, Malondialdehit Ve Glutatyon Miktarlarının Araştırılması”. Adıyaman University Journal of Science 5, sy. 2 (Aralık 2015): 155-62.
EndNote
Çöteli E (01 Aralık 2015) Tort (Anchusa azurea Miller var. azurea) Bitkisindeki A, E, C Vitaminleri, Malondialdehit ve Glutatyon Miktarlarının Araştırılması. Adıyaman University Journal of Science 5 2 155–162.
IEEE
E. Çöteli, “Tort (Anchusa azurea Miller var. azurea) Bitkisindeki A, E, C Vitaminleri, Malondialdehit ve Glutatyon Miktarlarının Araştırılması”, ADYU J SCI, c. 5, sy. 2, ss. 155–162, 2015.
ISNAD
Çöteli, Ebru. “Tort (Anchusa Azurea Miller Var. Azurea) Bitkisindeki A, E, C Vitaminleri, Malondialdehit Ve Glutatyon Miktarlarının Araştırılması”. Adıyaman University Journal of Science 5/2 (Aralık 2015), 155-162.
JAMA
Çöteli E. Tort (Anchusa azurea Miller var. azurea) Bitkisindeki A, E, C Vitaminleri, Malondialdehit ve Glutatyon Miktarlarının Araştırılması. ADYU J SCI. 2015;5:155–162.
MLA
Çöteli, Ebru. “Tort (Anchusa Azurea Miller Var. Azurea) Bitkisindeki A, E, C Vitaminleri, Malondialdehit Ve Glutatyon Miktarlarının Araştırılması”. Adıyaman University Journal of Science, c. 5, sy. 2, 2015, ss. 155-62.
Vancouver
Çöteli E. Tort (Anchusa azurea Miller var. azurea) Bitkisindeki A, E, C Vitaminleri, Malondialdehit ve Glutatyon Miktarlarının Araştırılması. ADYU J SCI. 2015;5(2):155-62.