Panel radyatörler günümüzde çoğunlukla su akışkanıyla birlikte kullanılmaktadır. Bu çalışmada; radyatör içeriğine suya ilave olarak, donma noktası düşüklüğü ve zehirli olmamasından dolayı belli oranda propilen glikol eklenmesinin ısı transferi ve ısıl dağılım performansına etkileri incelenmiştir. İlk senaryoda 1x0.6 m. boyularında olan panel radyatöre %100 su eklenerek hücre sayısından bağımsız olarak sayısal analizi gerçekleştirilmiştir. İkinci senaryoda aynı parametreler altında, iç akışkan %90 su ve %10 propilen glikol olacak şekilde sayısal analizler gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, karışımlı olan panel radyatörde akışkan hızının saf su içeren senaryoya göre %15 daha hızlı ve ısıl dağılımın daha homojen olduğu anlaşılmıştır. Fakat karışımlı senaryoda basınç düşüşünün %43 artış gösterirken ısı transfer performansının ise %12 daha düşük olduğu anlaşılmıştır. Bu sonuçlara rağmen, karışımlı senaryonun ısıl dağılımın homojen olması sonucunda kullanım mahallerinde daha konforlu ısınma özelliği sunacağı ve düşük donma sıcaklığı sayesinde daha kullanışlı olduğu düşünülmektedir
Simülasyon çalışmaları kapsamında Vaillant Grup, Türk Demirdöküm Fabrikalarına teşekkür edilmektedir.
Panel radiators are commonly used as heating elements with water as fluid. In this study, the different fluid is added to installation as mixed with water. Propylene glycol which has lower freezing point value and non-toxic impression. Numerical analysises are completed by CFD method which has independence of grids to provide reasonable results. Firstly, 1x0.6 m. panel radiator which uses the 100% water as internal fluid has been analysed by numerically and then, the fluid has been changed as 10% propylene glycol and 90% water and numerical analysis has been realized identically. The heating fluid velocity is increased about 15% for the mixed scenario, and thermal distribution is more homogenous. However, pressure loss value is increased about 43% for the mixed fluid scenario. Eventhough, the heat transfer performance is found less about 12% than pure water. The distribution of the heat provides better thermal comfort and lower freezing point.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | June 2, 2020 |
Submission Date | January 13, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 7 Issue: 12 |