İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN MANTIKSAL ARGÜMANLARI KANITLAMA YÖNTEMLERİNİN İNCELENMESİ

Number: 12 June 1, 2013
  • Lütfi İncikabı
EN TR

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN MANTIKSAL ARGÜMANLARI KANITLAMA YÖNTEMLERİNİN İNCELENMESİ

Abstract

Bu çalışma, İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programında okuyan öğrencilerin bir argümanın geçerliliğinin kanıtında kullandıkları yöntemleri belirlemeyi ve yöntem tercih nedenlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu araştırmada nitel araştırma yaklaşımı desenlerinden durum çalışması (case study) deseni kullanılmıştır. Katılımcılar, İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı 3. sınıfta öğrenim gören ve Cebire Giriş dersine kayıt yaptırmış 76 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın sonuçlarından birisi öğrencilerin çözümlerinde her üç çözüm yönteminin (klasik, doğruluk tablosu, çıkarım kuralları) de kullanıldığı ancak çıkarım kuralları yönteminin diğer yöntemlere kıyasla çok daha büyük bir oranda tercih edildiğidir. Ayrıca, öğrencilerin çözümlerinde ki başarı oranlarının yine çıkarım kuralları yönteminde diğerlerine göre çok daha yüksek olması bu yöntemin sorunun çözümünde daha etkili olduğunu göstermektedir. Araştırmanın bir diğer bulgusu ise öğrencilerin çıkarım kurallarının kullanma nedenlerinin genel olarak bu yöntemin diğer yöntemlere göre daha az işlem içermesi ve bu yöntemi daha uygulanabilir bulmalarıdır. Çıkarım kurallarını kullanan öğrenciler bu yöntemin, kendilerinin doğru sonuca daha çabuk ulaşmalarına yardımcı olmasının yanında mantıksal ifadelerin altında yatan anlamları da düşünmeye/araştırmaya sevk ettiğini dile getirmişlerdir. Diğer taraftan, doğruluk tablosu ve klasik matematiksel işlemler yöntemini kullanan öğrenciler, genel olarak bu yöntemleri daha önceki derslerinde de kullanmalarından (deneyim) dolayı kendine bu yöntemlerde daha çok güvenmelerini tercih nedenleri olarak ön plana çıkarmışlardır.

Keywords

References

  1. Ainsworth, S. (2006). DeFT: “A Conceptual Framework for Considering Learning with Multiple Representations”. Learning and Instruction, 16, 183-198.
  2. Balcı, A. (2000). Sosyal bilimlerde araştırma: Yöntem, teknik ve ilkeler. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  3. Bromme, R., & Stahl E. (2002). Learning By Producing Hypertext From Reader Perspectives: Cognitive Flexibility Theory Reconsidered. R. Bromme, E. Stahl (Eds.), Writing Hypertext and Learning: Conceptual And Empirical Approaches. Pergamon, London.
  4. Clifton, R. A. (1997). “The Effects of Social Psychological Variables and Gender on the Grade Point Averages and Educational Expectations of University Students: A Case Study”. Canadian Journal of Higher Education,27 (2), 67–90.
  5. Copi, I. M. (1979). Symbolic logic (5th ed.). New York, NY: Macmillan.
  6. Crocker, L., & Schmitt, A. (1987). “Improving Multiple-Choice Test Performance for Examinees with Different Levels of Test Anxiety”. The Journal of Experimental Education, 55(4), 201–205.
  7. De Jong, T., Ainsworth, S., Dobson, M., van der Hulst, A., Levonen, J., & Reimann P. (1998). Acquiring Knowledge in Science and Mathematics: the Use of Multiple Representations In Technology-Based Learning Environments. M. Van Someren, P. Reimann, H. Boshuizen, T. De Jong (Eds.), Learning With Multiple Representations. Elsevier Sciences, Oxford.
  8. Gibbons, F. X., Blanton, H., Gerrard, M., Buunk, B., & Eggleston, T. (2000). “Does Social Comparison Make A Difference? Optimism as A Moderator of the Relation Between Comparison Level and Academic Performance.” Personal and Social Psychology Bulletin, 26(5), 637–648.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Lütfi İncikabı This is me

Publication Date

June 1, 2013

Submission Date

July 5, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2013 Number: 12

APA
İncikabı, L. (2013). İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN MANTIKSAL ARGÜMANLARI KANITLAMA YÖNTEMLERİNİN İNCELENMESİ. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12, 129-148. https://doi.org/10.14520/adyusbd.441
AMA
1.İncikabı L. İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN MANTIKSAL ARGÜMANLARI KANITLAMA YÖNTEMLERİNİN İNCELENMESİ. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2013;(12):129-148. doi:10.14520/adyusbd.441
Chicago
İncikabı, Lütfi. 2013. “İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN MANTIKSAL ARGÜMANLARI KANITLAMA YÖNTEMLERİNİN İNCELENMESİ”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 12: 129-48. https://doi.org/10.14520/adyusbd.441.
EndNote
İncikabı L (June 1, 2013) İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN MANTIKSAL ARGÜMANLARI KANITLAMA YÖNTEMLERİNİN İNCELENMESİ. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 12 129–148.
IEEE
[1]L. İncikabı, “İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN MANTIKSAL ARGÜMANLARI KANITLAMA YÖNTEMLERİNİN İNCELENMESİ”, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 12, pp. 129–148, June 2013, doi: 10.14520/adyusbd.441.
ISNAD
İncikabı, Lütfi. “İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN MANTIKSAL ARGÜMANLARI KANITLAMA YÖNTEMLERİNİN İNCELENMESİ”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 12 (June 1, 2013): 129-148. https://doi.org/10.14520/adyusbd.441.
JAMA
1.İncikabı L. İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN MANTIKSAL ARGÜMANLARI KANITLAMA YÖNTEMLERİNİN İNCELENMESİ. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2013;:129–148.
MLA
İncikabı, Lütfi. “İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN MANTIKSAL ARGÜMANLARI KANITLAMA YÖNTEMLERİNİN İNCELENMESİ”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 12, June 2013, pp. 129-48, doi:10.14520/adyusbd.441.
Vancouver
1.Lütfi İncikabı. İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN MANTIKSAL ARGÜMANLARI KANITLAMA YÖNTEMLERİNİN İNCELENMESİ. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2013 Jun. 1;(12):129-48. doi:10.14520/adyusbd.441

Cited By