Honey is a sweet nutrient made by honey bees Apismellifera L. using nectar from flowers. In recent years; the presences of residues threatening human health in honey come into question in Turkey. Naphthalene is a chemical used against moth and can be used to protect honeycomb. If naphthalene is respired; fatigue, headache, anemia and pallor may occur. According to Turkish Food Codex Honey Communique; the maximum level of naphthalene must be 10 ppb in honey. In this research; Naphthalene analyzes were carried out with GC-MS in a sum of 90 honey supplied from market and honey producers in Adana, Osmaniye and Mersin provinces at 2015 and 2016 and validation studies were performed on the analysis method used. Naphthalene was determined just in one of samples at 115.234 ppb. Although the results show that producers and consumers are being more conscious about using chemical in honey production as compared to previous years, official inspections should continue
Bal, bal arılarının Apismellifera L. çiçek nektarlarını kullanarak ürettiği tatlı ve doğal bir besindir. Son yıllarda, Türkiye’deki ballarda insan sağlığını tehdit eden kalıntıların varlığı gündeme gelmektedir. Naftalin, bal peteğinde, güvelere karşı kullanılan bir kimyasaldır. Naftalin solunduğu zaman insanda yorgunluk, başağrısı, kansızlık ve solgunluk gibi belirtiler gösterir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre naftalin miktarı balda maksimum 10 ppb olmalıdır. Bu araştırmada; 2015 ve 2016 yıllarında Adana, Osmaniyeve Mersin illerindeki market ve bal üreticilerinden tedarik edilen toplam 90 adet süzme balda GC-MS ile naftalin analizleri yapılmış ve kullanılan analiz metodunda validasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Naftalin, örneklerin sadece bir tanesinde 115.234 ppb düzeyinde tespit edilmiştir. Bulunan sonuçlar; bal üretiminde geçmiş yıllara göre üreticilerin ve tüketicilerin kimyasal kullanımı konusunda daha bilinçlenmiş olduğunu göstermesine rağmen, bu konudaki resmi denetimlerin devam etmesi gerektiği düşünülmektedir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 5 Issue: 2 |