BibTex RIS Cite

GIDA ENDÜSTRİSİNDE AKILLI AMBALAJ KULLANIMI ve GIDALARDA İZLENEBİLİRLİK

Year 2018, Volume: 6 Issue: 1, 29 - 39, 01.06.2018

Abstract

Tüketicinin istekleri ve gıda endüstrisindeki üretim ve ürün çeşitliliği artışları sebebiyle birçok yeni gıda paketleme teknolojileri geliştirilmektedir. Gıda mühendisliği alanında son yıllarda ortaya çıkan ve gün geçtikçe gelişen yeniliklerden biri olan akıllı ambalajlama; gıdanın kalitesi ve güvenliği hakkında bizlere bilgi vermektedir. Akıllı paketleme teknolojisi olarak adlandırılan bu sistem gıda üretimi ve tüketimi zincirinde izlenebilirlik sisteminin uygulanmasını kolaylaştıran yeni bir teknolojidir. Akıllı paketleme teknolojisi ambalajlanmış gıdalardaki mikrobiyal, kimyasal, elektrokimyasal, enzimatik ve mekaniksel değişimleri gösteren bir sistemdir

References

  • Anonim, 2018. http://www.ambalaj.org.tr/tr/ambalaj-ve-cevre-ambalaj-nedir.html
  • Sürengil, G., Kılınç, B., 2011. Gıda ambalaj sektöründe nanoteknolojik uygulamalar ve su ürünleri açısından önemi. Journal of Fisheries Sciences 5(4): 317-325.
  • – ITO, 2004. İstanbul Ticaret Odası. Avrupa Birliğine Giriş Sürecinde Ambalaj Sektörü. Yayın No: 2004-37, İstanbul.
  • – Han, J., 2000. Antimicrobial food packaging, Food Technol. 54: 56-65.
  • – Ahvenainen, R., 2003. Novel food packaging techniques. Cambridge, UK: Woodhead Publishing Ltd. 5–21.
  • – Yam, KL., 2000. Intelligent Packaging for the Future Smart Kitchen. Packaging Tech. Sci. 13: 83 – 85.
  • De Jong AR, Boumans H, Slaghek T, Van Veen J, Rijk R, Van Zandvoort M., 2005.
  • Active and intelligent packaging for food: Is it the future?. Food Addit. Contam., 22(10): –979. Yam, K.L., 2005. Takhistov, P.T., Miltz, J., Intelligent Packaging. Concepts and Applications, J. Food Sci., 70; 1-9.
  • Yezza, I.A., 2008. Active/Intelligent Packaging: Concept, Applications and Innovations, 2008 Technical Symposium, New Packaging Technologies to Improve and Maintain Food Safety, September 18-19, Toronto.
  • Kokangül, G., Fenercioğlu, H., 2012. Gıda endüstrisinde akıllı ambalaj kullanımı. Gıda
  • Teknolojileri Elektronik Dergisi 7(2): 31-43. Erol Demirbilek, M., 2015. Tarımda ve gıdada nanoteknoloji. Gıda ve Yem Bilimi
  • Teknolojisi Dergisi 15: 46-53. Turhan K. N., 2009. Gıda Ambalajlamada Yeni Teknolojiler, Dünya Gıda Dergisi
  • Uzman Gözüyle, Aralık. Bente,F., Hellstorm,T., Henrysdotter,G., Hjulmand-Lassen,M., Rüdinger,J., Sipilainen- Malm,T., Solli,E., Svensson,K., Tharkelsson,E.A., Tuomaala,V., 2000. Active and Intelligent
  • Food Packaging, a nordic report on legislative aspects. Nordic Concil of Ministers, Copenhagen, pp.13-21. Gök, V., Batu, A., Telli, R., 2006. Akıllı paketleme teknolojisi. Türkiye 9.Gıda
  • Kongresi, 24-26 Mayıs, Bolu. – Taoukis, PS., Labuza TP, 1989. Time–Temperature Indicators, FoodTechnology, 45 (10) 70–82.
  • – Öksüztepe G., Beyazgül P., 2015. Akıllı Ambalajlama Sistemleri ve Gıda Güvenliği
  • F.Ü. Sağ. Bil. Vet. Derg. 29 (1): 67 – 74. Riva, M., Piergiovanni, L., Schiraldi, A., 2001. Performances of time temperature indicators in the study of temparature exposure of packaged fresh foods. Packaging
  • Technology and Science 14(1): 1–9. Kruijfy, N.D., Beesty M.V., Rijky, R., Sipiläinen- Malm, T., Losada, P.P., Meulenaer, B.D., 2002. Active and intelligent packaging: applications and regulatory aspects. Food
  • Additives and Contaminants 19(1): 144-162. Gök, V., 2007. Gıda paketleme sanayinde akıllı paketleme teknolojisi. Gıda
  • Teknolojileri Dergisi 1: 45-58. Özçandır, S. ve Yetim, H., 2010, Akıllı Ambalajlama Teknolojisi ve Gıdalarda
  • İzlenebilirlik, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 5(1) 1-11. Anonimous, 2007a, http://www.freshcheck.com/reading.asp
  • Purma, Ç. ve Serdaroğlu, M., 2006. Akıllı Ambalajlama Sistemlerinin Gıda
  • Sanayiinde Kullanımı, Türkiye 9. Gıda Kongresi; 24-26 Mayıs, Bolu. Yezza, I.A., 2008. Active/Intelligent Packaging: Concept, Applications and Innovations, 2008 Technical Symposium, New Packaging Technologies to Improve and Maintain Food Safety, September 18-19, Toronto.
  • Özçandır, S., Yetim, H., 2010. Akıllı ambalajlama teknolojisi ve gıdalarda izlenebilirlik. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 5(1): 1-11.
  • Angeles, R., 2005. RFID technologies: supply- chain applications and implementation issues. Information Systems Management 22(1): 51–65.) 32.
  • Kavas, A., 2007. Radyo Frekans Tanımlama Sistemleri. Elektrik Mühendisliği, 430. sayı, Nisan 2007.
  • Gök V, Batu A, Telli R., 2006. Akıllı Paketleme Teknolojisi. Türkiye 9. Gıda
  • Kongresi; 24-26 Mayıs, Bolu. Karagöz, Ş., Demirdöven, A.,2017. Gıda Ambalajlamada Güncel Uygulamalar
  • Modifiye Atmosfer, Aktif, Akıllı ve Nanoteknolojik Ambalajlama Uygulamaları. GaziosmanpaşaBilimselAraştırmaDergisi2146-8168;9-21.

INTELLIGENT PACKAGING USE IN FOOD INDUSTRY AND TRACEABILITY

Year 2018, Volume: 6 Issue: 1, 29 - 39, 01.06.2018

Abstract

Many new food packaging technologies have been developed due to consumer wishes and increased food industry. Intelligent packaging, one of the innovations that has emerged in the field of food engineering in recent years and develops day by day, It gives us information about the quality and safety of food. This system, called intelligent packaging technology, is a new technology that facilitates the implementation of the traceability system in the food production and consumption chain. Intelligent packaging technology is a system that displays microbial, chemical, electrochemical, enzymatic and mechanical changes in packaged foods

References

  • Anonim, 2018. http://www.ambalaj.org.tr/tr/ambalaj-ve-cevre-ambalaj-nedir.html
  • Sürengil, G., Kılınç, B., 2011. Gıda ambalaj sektöründe nanoteknolojik uygulamalar ve su ürünleri açısından önemi. Journal of Fisheries Sciences 5(4): 317-325.
  • – ITO, 2004. İstanbul Ticaret Odası. Avrupa Birliğine Giriş Sürecinde Ambalaj Sektörü. Yayın No: 2004-37, İstanbul.
  • – Han, J., 2000. Antimicrobial food packaging, Food Technol. 54: 56-65.
  • – Ahvenainen, R., 2003. Novel food packaging techniques. Cambridge, UK: Woodhead Publishing Ltd. 5–21.
  • – Yam, KL., 2000. Intelligent Packaging for the Future Smart Kitchen. Packaging Tech. Sci. 13: 83 – 85.
  • De Jong AR, Boumans H, Slaghek T, Van Veen J, Rijk R, Van Zandvoort M., 2005.
  • Active and intelligent packaging for food: Is it the future?. Food Addit. Contam., 22(10): –979. Yam, K.L., 2005. Takhistov, P.T., Miltz, J., Intelligent Packaging. Concepts and Applications, J. Food Sci., 70; 1-9.
  • Yezza, I.A., 2008. Active/Intelligent Packaging: Concept, Applications and Innovations, 2008 Technical Symposium, New Packaging Technologies to Improve and Maintain Food Safety, September 18-19, Toronto.
  • Kokangül, G., Fenercioğlu, H., 2012. Gıda endüstrisinde akıllı ambalaj kullanımı. Gıda
  • Teknolojileri Elektronik Dergisi 7(2): 31-43. Erol Demirbilek, M., 2015. Tarımda ve gıdada nanoteknoloji. Gıda ve Yem Bilimi
  • Teknolojisi Dergisi 15: 46-53. Turhan K. N., 2009. Gıda Ambalajlamada Yeni Teknolojiler, Dünya Gıda Dergisi
  • Uzman Gözüyle, Aralık. Bente,F., Hellstorm,T., Henrysdotter,G., Hjulmand-Lassen,M., Rüdinger,J., Sipilainen- Malm,T., Solli,E., Svensson,K., Tharkelsson,E.A., Tuomaala,V., 2000. Active and Intelligent
  • Food Packaging, a nordic report on legislative aspects. Nordic Concil of Ministers, Copenhagen, pp.13-21. Gök, V., Batu, A., Telli, R., 2006. Akıllı paketleme teknolojisi. Türkiye 9.Gıda
  • Kongresi, 24-26 Mayıs, Bolu. – Taoukis, PS., Labuza TP, 1989. Time–Temperature Indicators, FoodTechnology, 45 (10) 70–82.
  • – Öksüztepe G., Beyazgül P., 2015. Akıllı Ambalajlama Sistemleri ve Gıda Güvenliği
  • F.Ü. Sağ. Bil. Vet. Derg. 29 (1): 67 – 74. Riva, M., Piergiovanni, L., Schiraldi, A., 2001. Performances of time temperature indicators in the study of temparature exposure of packaged fresh foods. Packaging
  • Technology and Science 14(1): 1–9. Kruijfy, N.D., Beesty M.V., Rijky, R., Sipiläinen- Malm, T., Losada, P.P., Meulenaer, B.D., 2002. Active and intelligent packaging: applications and regulatory aspects. Food
  • Additives and Contaminants 19(1): 144-162. Gök, V., 2007. Gıda paketleme sanayinde akıllı paketleme teknolojisi. Gıda
  • Teknolojileri Dergisi 1: 45-58. Özçandır, S. ve Yetim, H., 2010, Akıllı Ambalajlama Teknolojisi ve Gıdalarda
  • İzlenebilirlik, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 5(1) 1-11. Anonimous, 2007a, http://www.freshcheck.com/reading.asp
  • Purma, Ç. ve Serdaroğlu, M., 2006. Akıllı Ambalajlama Sistemlerinin Gıda
  • Sanayiinde Kullanımı, Türkiye 9. Gıda Kongresi; 24-26 Mayıs, Bolu. Yezza, I.A., 2008. Active/Intelligent Packaging: Concept, Applications and Innovations, 2008 Technical Symposium, New Packaging Technologies to Improve and Maintain Food Safety, September 18-19, Toronto.
  • Özçandır, S., Yetim, H., 2010. Akıllı ambalajlama teknolojisi ve gıdalarda izlenebilirlik. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 5(1): 1-11.
  • Angeles, R., 2005. RFID technologies: supply- chain applications and implementation issues. Information Systems Management 22(1): 51–65.) 32.
  • Kavas, A., 2007. Radyo Frekans Tanımlama Sistemleri. Elektrik Mühendisliği, 430. sayı, Nisan 2007.
  • Gök V, Batu A, Telli R., 2006. Akıllı Paketleme Teknolojisi. Türkiye 9. Gıda
  • Kongresi; 24-26 Mayıs, Bolu. Karagöz, Ş., Demirdöven, A.,2017. Gıda Ambalajlamada Güncel Uygulamalar
  • Modifiye Atmosfer, Aktif, Akıllı ve Nanoteknolojik Ambalajlama Uygulamaları. GaziosmanpaşaBilimselAraştırmaDergisi2146-8168;9-21.
There are 29 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Fatma Hepsağ This is me

Tuğçe Varol This is me

Publication Date June 1, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Hepsağ, F., & Varol, T. (2018). GIDA ENDÜSTRİSİNDE AKILLI AMBALAJ KULLANIMI ve GIDALARDA İZLENEBİLİRLİK. ADYUTAYAM Dergisi, 6(1), 29-39.