Bu araştırma, entansif şartlarda Kahramanmaraş Kapıçam Kınalı Keklik Üretim İstasyonu yetiştirilen damızlık kınalı kekliklere etken maddesi selenyum ve vitamin E içerikli katkı maddesi olarak kullanılan Meselen E Liquid takviyesinin yumurta verimine ve kalitesine olan etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada toplam 480 adet keklik kullanılmıştır. Her muamele grubu üç tekerrürlü olup her tekerrürde 36 adet dişi ve 24 adet erkek keklik yer almıştır. Damızlık keklikler araştırma süresince %20 ham protein ve 2900 Kcal enerji içeren yumurta yemi ile bir ay süreyle beslenmişlerdir. Damızlıkta kullanılan kınalı kekliklerin yem ve su ihtiyacını ad-libittum olarak karşılanmış ve günde 18 saat aydınlatma yapılmıştır. Katkı maddesi ilavesi damızlık kekliklerin yumurta verimi ve yumurta karakteristiklerini önemli derecede etkilemiştir. Katkı maddesi ilavesi damızlık kekliklerin yumurta ağırlığını, yumurta verimini, ak ağırlığını ve oranını artırırken sarı oranını azaltmıştır. Diğer taraftan katkı maddesi ilavesi kabuk ağırlığı, sarı indeksi, ak indeksi ve renk skalası üzerinde istatistiksel açıdan önemli derecede etkilememiştir P>0.01 . Meselen E liqiud katılması sonucu yumurta ağırlıklarında önemli derece artış olmuştur
This research was carried out to determine the effect of Meselen E Liquid supplement, the active ingredient of selenium and vitamin E, on the egg yield and quality of breeding red-legged partridge grown under intensive conditions. A total of 480 partridges were used in this study. Each treatment group has three repeats and each repetition includes 36 females and 24 males. During the study, breeding partridges were fed 20% crude protein and egg feed containing 2900 Kcal energy for a month. The feed and water needs of red-legged partridges used in breeding were met as ad-libittum and illumination was carried out for 18 hours a day. Additive is added breeding partridges affect egg production and egg characteristics significantly. Additive added breeding partridges egg weight, egg production, and decreased the weight ratio while increasing the flow rate yellow. On the other hand, the addition of additives did not significantly affect the shell weight, yellow index, white index and color scale P>0.01 . As a result of the addition of Meslen E liqiud, there has been a significant increase in egg weights
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 8 Issue: 1 |