BibTex RIS Cite

Damızlık Kınalı Kekliklerde Alectoris chukar Meselen E Liquid Takviyesinin Yumurta Verimi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi

Year 2020, Volume: 8 Issue: 1, 31 - 37, 01.06.2020

Abstract

Bu araştırma, entansif şartlarda Kahramanmaraş Kapıçam Kınalı Keklik Üretim İstasyonu yetiştirilen damızlık kınalı kekliklere etken maddesi selenyum ve vitamin E içerikli katkı maddesi olarak kullanılan Meselen E Liquid takviyesinin yumurta verimine ve kalitesine olan etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada toplam 480 adet keklik kullanılmıştır. Her muamele grubu üç tekerrürlü olup her tekerrürde 36 adet dişi ve 24 adet erkek keklik yer almıştır. Damızlık keklikler araştırma süresince %20 ham protein ve 2900 Kcal enerji içeren yumurta yemi ile bir ay süreyle beslenmişlerdir. Damızlıkta kullanılan kınalı kekliklerin yem ve su ihtiyacını ad-libittum olarak karşılanmış ve günde 18 saat aydınlatma yapılmıştır. Katkı maddesi ilavesi damızlık kekliklerin yumurta verimi ve yumurta karakteristiklerini önemli derecede etkilemiştir. Katkı maddesi ilavesi damızlık kekliklerin yumurta ağırlığını, yumurta verimini, ak ağırlığını ve oranını artırırken sarı oranını azaltmıştır. Diğer taraftan katkı maddesi ilavesi kabuk ağırlığı, sarı indeksi, ak indeksi ve renk skalası üzerinde istatistiksel açıdan önemli derecede etkilememiştir P>0.01 . Meselen E liqiud katılması sonucu yumurta ağırlıklarında önemli derece artış olmuştur

References

  • Alkan S, Karabag A, Galiç A. Balcıoglu MS. 2008. Kınalı Kekliklerde (Alectoris chukar) Erkek-Disi Oranının Kuluçka Özelliklerine Etkileri. Lalahan Hayvancılık Arastırma Enstitüsü Dergisi, 48 (1): 4 –50.
  • Alkan S, Karabağ K, Balcıoğlu MS, Galiç A, 2007. Kınalı kekliklerde (Alectoris chukar) bazı yumurta özelliklerinin ve canlı ağırlıkların belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2):225-228.
  • Anar Ş (2016): Yumurta ve Yumurta Ürünleri. 1. Baskı, Dora Basım-Yay. Dğtm. Ltd. Şti., Bursa.
  • Aysöndü MH. 2005. Kaya kekliklerinde (Alectoris graeca) farklı barındırma şeklini yumurta verimi, kuluçka özellikleri ve yumurta kalitesi üzerine etkisi. Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Elazığ.
  • Çağlayan T, Garip M, Kırıkçı K, Günlü A. 2009. Effect og egg weigth on chic weigth, egg weight loss and hatchability in rock patridges (A. graeca). İtalian Journal of Animal Science. 8:567-574.
  • Çağlayan T, İnal Ş. 2006. Bıldırcınlarda kuluçkalık yumurta ağırlığının kuluçka sonuçları ile büyüme ve yaşama gücüne etkisi. Veteriner Bilimleri Dergisi, 22(1-2):11-19.
  • Çetin O, Kırıkçı K, Günlü A, Garip M, Çağlayan T. 2006. Kekliklerde (A. graeca) yumurtlama zamanının kuluçka sonuçları ile bazı yumurta özelliklerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi,3(1):11-17.
  • Hashemipour H, Khaksar V, Kermanshahi H, 2011. Application of probiotic on egg production and egg quality of chukar patridge. African Journal of Biotechnology, 10(82):19244-19248.
  • Kırıkcı K, Günlü A, Çağlayan T, Garip M. 2006. Ebeveyn yaşının kekliklerde (A. graeca) bazı verim özelliklerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 1(3- 4):51-54.
  • Kırıkcı K, Günlü A, Çetin O, Garip M. 2007. Effect of hen weight on egg production and some egg quality charecteristics in the patridge (Alectoris graeca). Poultry Science, 86:1380-1383.
  • Ograk YZ, Alyınel A. 2010. Afrika karası devekuşlarında (Struthio camellus) yumurta ağırlığının kuluçka performansına etkileri. Istanbul Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 36(2):7-15.
  • Özkan, ÇÖ; ATALAY, Aİ; KURT, O; KAYA, E; ŞAHİN, M; KAMALAK, A 2017. The Effect of Vitamin E on the Egg Production of Chukar Partridges IMCOFE 2017 / Rome.
  • Özbey O, Ekmen F. 2006. Japon bıldırcınlarında ağırlığın ve depolama süresinin kuluçka özelliklerine etkileri. Yüzüncü Yıl Ünv., Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(1): 152-159.
  • Özbey O, Ekmen F. 2006. Japon bıldırcınlarında ağırlığın ve depolama süresinin kuluçka özelliklerine etkileri. Yüzüncü Yıl Ünv., Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(1): 152-159.
  • Özbey O, Esen F. 2007. The effects of different breeding systems on egg productivity and quality charecteristics of rock partidges. Poultry Science, 86:782-785.
  • Özkan ÇÖ, Kalınkütük H, Akcan C. 2013. Av kusları üretimine genel bakış. 2023’e dogru 2. Doga ve Ormancılık Sempozyumu, Antalya.
  • Saylam SK. 1999. Japon bıldırcınlarda yumurta ağırlığının ve depolama süresinin yumurta ağırlık kaybına ve kuluçka özelliklerine etkileri. Turkish Journal Of Veterinary and Animal Science. 23:367-372.
  • SPSS® (2013): 22.00 Computer Software: SPSS Inc, Headquarters, 233 s., Wacker Drive, Chicago, Illinois 60606, USA.
  • Stadelman WJ (1995). Quality Identification of Shell Eggs. 39-66. In: WJ Stadelman, OJ Cotterill (Eds), Egg Science and Technology, New York: Food Products Press, The Haworth Press Inc.
  • Toplu HDO, Fidan ED. Nazlıgül A. 2007. Japon bıldırcınlarında kuluçkalık yumurta ağırlığını ve depolama süresinin kuluçka özellikleri ve civciv çıkş ağırlığı üzerine etkileri. Erciyes Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 4(1):11-16.
  • Yamak US, Sarica M, Boz MA, Ucar A. 2016. The effect of eggshell thickness on hatching traits of patridges. Brazilian Journal of Poultry Science, Special Issue, 013-018.

Determination of the Effect of Meselen E Liquid Supplement on Egg Yield in Red legged padtriges Alectoris chukar

Year 2020, Volume: 8 Issue: 1, 31 - 37, 01.06.2020

Abstract

This research was carried out to determine the effect of Meselen E Liquid supplement, the active ingredient of selenium and vitamin E, on the egg yield and quality of breeding red-legged partridge grown under intensive conditions. A total of 480 partridges were used in this study. Each treatment group has three repeats and each repetition includes 36 females and 24 males. During the study, breeding partridges were fed 20% crude protein and egg feed containing 2900 Kcal energy for a month. The feed and water needs of red-legged partridges used in breeding were met as ad-libittum and illumination was carried out for 18 hours a day. Additive is added breeding partridges affect egg production and egg characteristics significantly. Additive added breeding partridges egg weight, egg production, and decreased the weight ratio while increasing the flow rate yellow. On the other hand, the addition of additives did not significantly affect the shell weight, yellow index, white index and color scale P>0.01 . As a result of the addition of Meslen E liqiud, there has been a significant increase in egg weights

References

  • Alkan S, Karabag A, Galiç A. Balcıoglu MS. 2008. Kınalı Kekliklerde (Alectoris chukar) Erkek-Disi Oranının Kuluçka Özelliklerine Etkileri. Lalahan Hayvancılık Arastırma Enstitüsü Dergisi, 48 (1): 4 –50.
  • Alkan S, Karabağ K, Balcıoğlu MS, Galiç A, 2007. Kınalı kekliklerde (Alectoris chukar) bazı yumurta özelliklerinin ve canlı ağırlıkların belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2):225-228.
  • Anar Ş (2016): Yumurta ve Yumurta Ürünleri. 1. Baskı, Dora Basım-Yay. Dğtm. Ltd. Şti., Bursa.
  • Aysöndü MH. 2005. Kaya kekliklerinde (Alectoris graeca) farklı barındırma şeklini yumurta verimi, kuluçka özellikleri ve yumurta kalitesi üzerine etkisi. Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Elazığ.
  • Çağlayan T, Garip M, Kırıkçı K, Günlü A. 2009. Effect og egg weigth on chic weigth, egg weight loss and hatchability in rock patridges (A. graeca). İtalian Journal of Animal Science. 8:567-574.
  • Çağlayan T, İnal Ş. 2006. Bıldırcınlarda kuluçkalık yumurta ağırlığının kuluçka sonuçları ile büyüme ve yaşama gücüne etkisi. Veteriner Bilimleri Dergisi, 22(1-2):11-19.
  • Çetin O, Kırıkçı K, Günlü A, Garip M, Çağlayan T. 2006. Kekliklerde (A. graeca) yumurtlama zamanının kuluçka sonuçları ile bazı yumurta özelliklerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi,3(1):11-17.
  • Hashemipour H, Khaksar V, Kermanshahi H, 2011. Application of probiotic on egg production and egg quality of chukar patridge. African Journal of Biotechnology, 10(82):19244-19248.
  • Kırıkcı K, Günlü A, Çağlayan T, Garip M. 2006. Ebeveyn yaşının kekliklerde (A. graeca) bazı verim özelliklerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 1(3- 4):51-54.
  • Kırıkcı K, Günlü A, Çetin O, Garip M. 2007. Effect of hen weight on egg production and some egg quality charecteristics in the patridge (Alectoris graeca). Poultry Science, 86:1380-1383.
  • Ograk YZ, Alyınel A. 2010. Afrika karası devekuşlarında (Struthio camellus) yumurta ağırlığının kuluçka performansına etkileri. Istanbul Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 36(2):7-15.
  • Özkan, ÇÖ; ATALAY, Aİ; KURT, O; KAYA, E; ŞAHİN, M; KAMALAK, A 2017. The Effect of Vitamin E on the Egg Production of Chukar Partridges IMCOFE 2017 / Rome.
  • Özbey O, Ekmen F. 2006. Japon bıldırcınlarında ağırlığın ve depolama süresinin kuluçka özelliklerine etkileri. Yüzüncü Yıl Ünv., Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(1): 152-159.
  • Özbey O, Ekmen F. 2006. Japon bıldırcınlarında ağırlığın ve depolama süresinin kuluçka özelliklerine etkileri. Yüzüncü Yıl Ünv., Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(1): 152-159.
  • Özbey O, Esen F. 2007. The effects of different breeding systems on egg productivity and quality charecteristics of rock partidges. Poultry Science, 86:782-785.
  • Özkan ÇÖ, Kalınkütük H, Akcan C. 2013. Av kusları üretimine genel bakış. 2023’e dogru 2. Doga ve Ormancılık Sempozyumu, Antalya.
  • Saylam SK. 1999. Japon bıldırcınlarda yumurta ağırlığının ve depolama süresinin yumurta ağırlık kaybına ve kuluçka özelliklerine etkileri. Turkish Journal Of Veterinary and Animal Science. 23:367-372.
  • SPSS® (2013): 22.00 Computer Software: SPSS Inc, Headquarters, 233 s., Wacker Drive, Chicago, Illinois 60606, USA.
  • Stadelman WJ (1995). Quality Identification of Shell Eggs. 39-66. In: WJ Stadelman, OJ Cotterill (Eds), Egg Science and Technology, New York: Food Products Press, The Haworth Press Inc.
  • Toplu HDO, Fidan ED. Nazlıgül A. 2007. Japon bıldırcınlarında kuluçkalık yumurta ağırlığını ve depolama süresinin kuluçka özellikleri ve civciv çıkş ağırlığı üzerine etkileri. Erciyes Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 4(1):11-16.
  • Yamak US, Sarica M, Boz MA, Ucar A. 2016. The effect of eggshell thickness on hatching traits of patridges. Brazilian Journal of Poultry Science, Special Issue, 013-018.
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Çağrı Özgür Özkan This is me

Publication Date June 1, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Özkan, Ç. Ö. (2020). Damızlık Kınalı Kekliklerde Alectoris chukar Meselen E Liquid Takviyesinin Yumurta Verimi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. ADYUTAYAM Dergisi, 8(1), 31-37.