In this study, the fertility level of olive cultivated soils in Kilis and its districts was determined. For this reason, composition, pH, EC, CaCO3, organic matter, phosphorus, potassium, calcium and magnesium analyses were carried out in 28 soil samples taken from 0-30 cm depth of the soils where oil olives are grown. According to the results obtained, the soils were slightly alkaline and salt-free, 75% of the soils were clayey, 14.3% were clay loam, 7.1% were sandy and 3.6% were loamy, 14. 3% of the soils were medium calcareous, 28.6% were high and 57.1% were very high in terms of organic matter content, 28.6% of the soils were very low, 67.8% were low and 3.6% were medium in terms of organic matter content. It was determined that 3.6% of the soils were very low, 53.6% were low, 32.1% were medium and 10.7% were good in terms of P, 3.6% of the soils were K, 50% were sufficient and 13% were excessive.
In terms of Ca content, 92.8% of the soils were classified as excessive, 7.2% as very excessive, 7.2% as very low, 3.6% as low, 39.2% as sufficient and 502% as excessive in terms of Mg. Since there is limited fertilisation in these areas where olives are cultivated, the plant nutrients in the soil are decreasing over the years. As a result of the study, it was determined that plant nutrition in olive groves is insufficient and it would be appropriate to apply the required amount of plant nutrients in the periods when the needs of the plants are the highest. In addition, sustainable productivity of soils should be ensured by using fertilisers produced from natural resources together with chemical fertilisers.
Bu çalışma, Kilis ve ilçelerinde yer alan zeytin yetiştiriciliği yapılan toprakların verimlilik düzeyi belirlenmiştir. Bu nedenle yağlık zeytin yetiştirilen toprakların 0-30cm derinliğinden alınan 28 adet toprak örneğinde bünye, pH, EC, CaCO3, organik madde, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, toprakların hafif alkali reaksiyonlu ve tuzsuz olduğu, toprakların %75’i killi, %14.3’ü killi-tın, %7.1’, kumlu ve %3.6’sı tınlı olduğu, toprakların organik madde içeriği bakımından %14.3’ü orta kireçli, %28.6’sı fazla ve %57.1’i çok fazla düzeyde kireç içerdiği, organik madde içeriği bakımından toprakların %28.6’sı çok az, %67.8’i az ve %3.6’sı orta sınıfta yer almıştır. Toprakların %3.6’sı çok az, %53.6’sı az, %32.1’i orta ve %10.7’si P yönünden iyi, toprakların %3.6’sı K, %50’si yeterli ve %13’ü fazla olduğu belirlenmiştir.
Topraklar Ca içeriği bakımından %92.8’i fazla, 7.2’si çok fazla, toprakların %7.2’si çok az, %3.6’sı az, %39.2’si yeterli ve %502si Mg yönünden fazla sınıfında yer almıştır. Zeytin yetiştiriciliği yapılan bu alanlarda sınırlı gübreleme yapıldığından ve yıllar itibariyle topraktaki bitki besin maddesi azalmaktadır. Çalışma sonucunda zeytin bahçelerinde bitki beslemenin yetersiz olduğu, bitkilerin gereksiniminin en yüksek olduğu dönemlerde, gereken miktarda bitki besin elementi uygulanması yapılmasının uygun olacağı belirlenmiştir. Ayrıca kimyasal gübre ile birlikte doğal kaynaklardan üretilen gübrelerinde kullanılmasıyla toprakların sürdürülebilir verimliliği sağlanmalıdır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Plant Nutrition and Soil Fertility |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2024 |
Submission Date | June 4, 2024 |
Acceptance Date | June 27, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 12 Issue: 1 |