Research Article
BibTex RIS Cite

INVESTIGATION OF THE EFFECT OF BIOGAS WASTE APPLICATION ON SOME YIELD AND QUALITY ELEMENTS IN BARLEY (HORDEUM VULGARE L.)

Year 2024, Volume: 12 Issue: 2, 72 - 81, 27.12.2024

Abstract

In this study, it was aimed to determine the effect of biogas waste liquid fermented fertilizer applications on grass yield and quality, seed yield and some yield characteristics of barley plants. The research was carried out in Bingöl University Agricultural Application and Research Centre application field under dry conditions. The research was established in a random blocks experimental design with 3 replications and liquid fermented manure was applied to barley at doses of 0, 1000, 2000, 3000, 4000, 5000 kg/da as top dressing. The results of the study showed that the application of liquid fertilizer obtained from biogas wastes had statistically positive effects on barley cultivation. Phosphorus and calcium contents of barley increased with the application of liquid fertilizer doses, while potassium and magnesium contents were not statistically different. Among the different doses applied, it was determined that 3000 kg/da liquid fertilizer provided a statistically significant improvement in both yield and quality.
However, numerical decreases were observed in some important traits (number of ears per square meter, seed yield and straw yield) in the applications above this dose. Especially in terms of grain yield, the highest yield was obtained at 3000 kg/da dose with an average of 488 kg/da and it was determined that this dose was the upper limit dose in terms of yield in barley. In this study in which the usability of biogas waste liquid fermented animal manure as an alternative fertilizer source was investigated, it was determined that the use of 3000 kg per decare had statistically positive effects on grass yield, grass quality, macro element content and seed yield in barley.

References

  • Anacak, S., Özdemir, E., (2018). Biyogaz Tesisi Çıktısı Sıvı Fermente Gübre Yönetimi, Organomineral Gübre Çalıştayı, İstanbul, p:206, 2018.
  • Anonim, (2019). Buğdaygil Yem Bitkileri Tarımsal Değerleri Ölçme Denemeleri Teknik Talimatı, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Bennet, M.D., Smith, L.B., (1976). Nuclear DNA amounts in angiosperms. Philosophical transactions of the Royal Society (London), Biological Sciences, 274; 227-274. https://doi.org/10.1098/rstb.1976.0044
  • Çaçan, E., Kökten, K., (2019). Tahıl türlerinin kaba yem olarak değerlendirilmesi üzerine bir araştırma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 56(2), 221-229. https://doi.org/10.20289/zfdergi.459694
  • Çeri, S., Acar, R., (2019). Serin iklim tahıllarının hayvan beslemede yeşil ve kuru ot olarak kullanımı, Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 8(1), 178-194.
  • Doğan, Y., Kendal E., (2012). Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinin tane verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29 (1): 113-121.
  • Gül, E., Akabay, F., Erol, A., (2022). Farklı fiğ türleri ile arpa karışım oranlarının mineral besin elementi içeriklerine etkisi, Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi, 4(2), 36-41.
  • Gülümser, E., Acar, Z., (2017). Biçim zamanı ve tohum oranlarının Macar fiği tahıl karışımlarının bazı kalite özellikleri üzerine etkisi, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 31(2), 14-21. https://doi.org/10.15316/SJAFS.2017.14
  • Gülümser, E., Hanife, M., Doğrusöz, M.Ç., Başaran, U., (2017). Baklagil yem bitkisi tahıl karışımlarının ot kalitesi üzerinde ekim oranlarının etkisi, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 31(3), 43-51. https://doi.org/10.15316/SJAFS.2017.33
  • Gülüt, K.Y., (2021). The Effect of Different Fertilizer Applications on the SPAD Values of Wheat, Green Part Yield and N Concentration. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 9(5), 919–925. https://doi.org/10.24925/turjaf.v9i5.919-925.4387
  • Jones, J.B.Jr., Wolf, B., Mills, H.A., (1991). Plant analysis handbook, Micro-Macro Publishing, Inc. Georgia 30607, USA.
  • Karabulut, D., Çaçan, E., (2018). Farklı zamanlarda ekilen bazı tahıl türlerinin ot verimi ve kalitesi bakımından karşılaştırılması, Alinteri Journal of Agriculture Science, 33(2), 125-131. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.360031
  • Karakoyunlu, M.E., (2020). Ahır Gübresi Uygulamalarının Arpa Verim Parametreleri ile Azot ve Protein İçeriği Üzerine Etkilerinin SPAD ve IHA ile Belirlenmesi, Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilim ve Bitki Besleme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa.
  • Karaman, R., Türkay, C., (2022). Arpada (Hordeum vulgare L.) biyogaz atığı uygulamalarının agronomik ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 59(4), 633-643 https://doi.org/10.20289/zfdergi.1098688
  • Kırtok, Y., Genç, İ., Yağbasanlar, T., Çölkesen, M., (1988). Tescilli ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin Çukurova koşullarında başlıca tarımsal karakterleri üzerine araştırmalar, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(3). 98-106.
  • Mutlu, A., (2018). Organik gübrelemenin arpanın (Hordeum vulgare L.) başak özelliklerine etkisi, Journal of Current Researches on Engineering, Science and Technology, 4(2), 125-134.
  • Mutlu, A., (2020). The effect of organic fertilizers on grain yield and some yield components of barley (Hordeum vulgare L.), Fresenius Environmental Bulletin, 29(12), 10840-10846.
  • Özkan, R., (2024). Effects of organic and inorganic fertilizers on yield and yield components of barley, Black Sea Journal of Agriculture, 7(2), 7-8. https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1361074
  • Poehlman, M.I., (1985). Adaptation and Distribution. Barley, American Society of Agronomy. Number 26 in the Series, Madison, Wisconsin.
  • Shirani, H., Hajabbasi, M.A., Afyuni, M., Hemmat, A., (2002). Effects of farmyard manure and tillage systems on soil physical properties and corn yield in central Iran, Soil and Tillage Research, 68(2), 101-108. https://doi.org/10.1016/S0167-1987(02)00110-1
  • Smith, J., A. Abegaz, R. B. Matthews, M. Subedi, E. R. Orskov, V. Tumwesige, P. Smith., (2014). What is the potential for biogas digesters to improve soil fertility and crop production in Sub-Saharan Africa, Biomass and Bioenergy, 70: 58-72. https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2014.02.030
  • Sullivana, P., Arendtb, E., Gallaghera, E., (2013). The Increasing Use of Barley and Barley By-Products in The Production of Healthier Baked Goods, Trends in Foods Science & Technology 29, 124-134. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2012.10.005
  • Şeker, C., Karakaplan, S., (1999). Konya Ovasında Toprak Özellikleri ile Kırılma Değerleri Arasındaki İlişkiler, Tr. J. of Agriculture and Forestry, 29: 183-190.
  • TÜİK., (2023). Türkiye İstatistik Kurumu (https://www.tuik.gov.tr).
  • USDA., (2023). The United States Department of Agriculture, Foreign Agriculture Service (https://apps.fas.usda.gov/psdonline/app/index.html#/app/advQuery).
  • Ülgen, N., Yurtsever, N., (1995). Türkiye Gübre ve Gübreleme Rehberi (4. Baskı). T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No: 209, Teknik Yayınlar No: T.66, Ankara.
  • Yolcu, H., (2008). Kaba yem olarak kullanılan arpa ve buğday çeşitleri de ahır gübresi uygulamasının morfolojik, verim ve kalite özelliklerine etkisi, Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 23(3), 137-144.
  • Yolcu, H., Gunes, A., Dascı, M., Turan, M., Serin, Y., (2010). The effects of solid, liquid and combined cattle manure applications on the yield, quality and mineral contents of common vetch and barley intercropping mixture. Ekoloji, 19(75), 71-81. https://doi.org/10.5053/ekoloji.2010.7510

BİYOGAZ ATIĞI UYGULAMASININ ARPADA (Hordeum vulgare L.) BAZI VERİM VE KALİTE ÖĞELERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

Year 2024, Volume: 12 Issue: 2, 72 - 81, 27.12.2024

Abstract

Bu çalışmada, biyogaz atığı sıvı fermente gübre uygulamalarının arpa bitkisinde ot verimi ve kalitesi ile tohum verimi ve bazı verim özellikleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi uygulama arazisinde kuru koşullarda yürütülmüştür. Araştırma, tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak kurulmuş ve arpaya 0, 1000, 2000, 3000, 4000, 5000 kg/da dozlarında üst gübre olarak sıvı fermente gübre uygulanmıştır. Araştırma sonuçları, biyogaz atıklarından elde edilen sıvı gübre uygulamasının arpa yetiştiriciliği üzerinde istatistiksel olarak olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Arpanın fosfor ve kalsiyum içeriklerinin sıvı gübre dozlarının uygulanmasıyla arttığı, potasyum ve magnezyum içeriklerinin ise istatistiksel olarak farklı olmadığı tespit edilmiştir. Uygulanan farklı dozlar arasında, 3000 kg/da sıvı gübrenin hem verim hem de kalitede istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme sağladığı belirlenmiştir.
Ancak, bu dozun üzerindeki uygulamalarda bazı önemli özelliklerde (metrekare başına başak sayısı, tohum verimi ve saman verimi) rakamsal düşüşler gözlenmiştir. Özellikle tane verimi açısından en yüksek verimin ortalama 488 kg/da ile 3000 kg/da dozunda elde edildiği ve bu dozun arpada verim açısından üst sınır doz olduğu tespit edilmiştir. Biyogaz atığı sıvı fermente hayvan gübresinin alternatif bir gübre kaynağı olarak kullanılabilirliğinin araştırıldığı bu çalışmada, arpada dekara 3000 kg kullanımının ot verimi, ot kalitesi, makro element içeriği ve tohum verimi üzerine istatistiksel olarak olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir.

References

  • Anacak, S., Özdemir, E., (2018). Biyogaz Tesisi Çıktısı Sıvı Fermente Gübre Yönetimi, Organomineral Gübre Çalıştayı, İstanbul, p:206, 2018.
  • Anonim, (2019). Buğdaygil Yem Bitkileri Tarımsal Değerleri Ölçme Denemeleri Teknik Talimatı, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Bennet, M.D., Smith, L.B., (1976). Nuclear DNA amounts in angiosperms. Philosophical transactions of the Royal Society (London), Biological Sciences, 274; 227-274. https://doi.org/10.1098/rstb.1976.0044
  • Çaçan, E., Kökten, K., (2019). Tahıl türlerinin kaba yem olarak değerlendirilmesi üzerine bir araştırma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 56(2), 221-229. https://doi.org/10.20289/zfdergi.459694
  • Çeri, S., Acar, R., (2019). Serin iklim tahıllarının hayvan beslemede yeşil ve kuru ot olarak kullanımı, Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 8(1), 178-194.
  • Doğan, Y., Kendal E., (2012). Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinin tane verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29 (1): 113-121.
  • Gül, E., Akabay, F., Erol, A., (2022). Farklı fiğ türleri ile arpa karışım oranlarının mineral besin elementi içeriklerine etkisi, Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi, 4(2), 36-41.
  • Gülümser, E., Acar, Z., (2017). Biçim zamanı ve tohum oranlarının Macar fiği tahıl karışımlarının bazı kalite özellikleri üzerine etkisi, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 31(2), 14-21. https://doi.org/10.15316/SJAFS.2017.14
  • Gülümser, E., Hanife, M., Doğrusöz, M.Ç., Başaran, U., (2017). Baklagil yem bitkisi tahıl karışımlarının ot kalitesi üzerinde ekim oranlarının etkisi, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 31(3), 43-51. https://doi.org/10.15316/SJAFS.2017.33
  • Gülüt, K.Y., (2021). The Effect of Different Fertilizer Applications on the SPAD Values of Wheat, Green Part Yield and N Concentration. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 9(5), 919–925. https://doi.org/10.24925/turjaf.v9i5.919-925.4387
  • Jones, J.B.Jr., Wolf, B., Mills, H.A., (1991). Plant analysis handbook, Micro-Macro Publishing, Inc. Georgia 30607, USA.
  • Karabulut, D., Çaçan, E., (2018). Farklı zamanlarda ekilen bazı tahıl türlerinin ot verimi ve kalitesi bakımından karşılaştırılması, Alinteri Journal of Agriculture Science, 33(2), 125-131. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.360031
  • Karakoyunlu, M.E., (2020). Ahır Gübresi Uygulamalarının Arpa Verim Parametreleri ile Azot ve Protein İçeriği Üzerine Etkilerinin SPAD ve IHA ile Belirlenmesi, Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilim ve Bitki Besleme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa.
  • Karaman, R., Türkay, C., (2022). Arpada (Hordeum vulgare L.) biyogaz atığı uygulamalarının agronomik ve bazı kalite özellikleri üzerine etkisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 59(4), 633-643 https://doi.org/10.20289/zfdergi.1098688
  • Kırtok, Y., Genç, İ., Yağbasanlar, T., Çölkesen, M., (1988). Tescilli ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin Çukurova koşullarında başlıca tarımsal karakterleri üzerine araştırmalar, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(3). 98-106.
  • Mutlu, A., (2018). Organik gübrelemenin arpanın (Hordeum vulgare L.) başak özelliklerine etkisi, Journal of Current Researches on Engineering, Science and Technology, 4(2), 125-134.
  • Mutlu, A., (2020). The effect of organic fertilizers on grain yield and some yield components of barley (Hordeum vulgare L.), Fresenius Environmental Bulletin, 29(12), 10840-10846.
  • Özkan, R., (2024). Effects of organic and inorganic fertilizers on yield and yield components of barley, Black Sea Journal of Agriculture, 7(2), 7-8. https://doi.org/10.47115/bsagriculture.1361074
  • Poehlman, M.I., (1985). Adaptation and Distribution. Barley, American Society of Agronomy. Number 26 in the Series, Madison, Wisconsin.
  • Shirani, H., Hajabbasi, M.A., Afyuni, M., Hemmat, A., (2002). Effects of farmyard manure and tillage systems on soil physical properties and corn yield in central Iran, Soil and Tillage Research, 68(2), 101-108. https://doi.org/10.1016/S0167-1987(02)00110-1
  • Smith, J., A. Abegaz, R. B. Matthews, M. Subedi, E. R. Orskov, V. Tumwesige, P. Smith., (2014). What is the potential for biogas digesters to improve soil fertility and crop production in Sub-Saharan Africa, Biomass and Bioenergy, 70: 58-72. https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2014.02.030
  • Sullivana, P., Arendtb, E., Gallaghera, E., (2013). The Increasing Use of Barley and Barley By-Products in The Production of Healthier Baked Goods, Trends in Foods Science & Technology 29, 124-134. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2012.10.005
  • Şeker, C., Karakaplan, S., (1999). Konya Ovasında Toprak Özellikleri ile Kırılma Değerleri Arasındaki İlişkiler, Tr. J. of Agriculture and Forestry, 29: 183-190.
  • TÜİK., (2023). Türkiye İstatistik Kurumu (https://www.tuik.gov.tr).
  • USDA., (2023). The United States Department of Agriculture, Foreign Agriculture Service (https://apps.fas.usda.gov/psdonline/app/index.html#/app/advQuery).
  • Ülgen, N., Yurtsever, N., (1995). Türkiye Gübre ve Gübreleme Rehberi (4. Baskı). T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No: 209, Teknik Yayınlar No: T.66, Ankara.
  • Yolcu, H., (2008). Kaba yem olarak kullanılan arpa ve buğday çeşitleri de ahır gübresi uygulamasının morfolojik, verim ve kalite özelliklerine etkisi, Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 23(3), 137-144.
  • Yolcu, H., Gunes, A., Dascı, M., Turan, M., Serin, Y., (2010). The effects of solid, liquid and combined cattle manure applications on the yield, quality and mineral contents of common vetch and barley intercropping mixture. Ekoloji, 19(75), 71-81. https://doi.org/10.5053/ekoloji.2010.7510
There are 28 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agronomy
Journal Section Research Articles
Authors

Selim Özdemir 0000-0003-1840-9907

Erdal Çaçan 0000-0002-9469-2495

Publication Date December 27, 2024
Submission Date August 20, 2024
Acceptance Date November 26, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 12 Issue: 2

Cite

APA Özdemir, S., & Çaçan, E. (2024). BİYOGAZ ATIĞI UYGULAMASININ ARPADA (Hordeum vulgare L.) BAZI VERİM VE KALİTE ÖĞELERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI. ADYUTAYAM Dergisi, 12(2), 72-81.