Taksonomik çalışmalar bir yörenin biyolojik zenginliklerinin ortaya konulması açısından önemlidir. Ülkemiz mantar florasının belirlenmesi konusunda oldukça fazla çalışma yapılmış olmasına rağmen birçok bölgenin mantar florası henüz tam olarak belirlenememiştir. Ülkemizde değişik araştırıcılar tarafından değişik bölgelerde yapılan çalışmalarda Lactarius cinsine ait türler tespit edilmiştir. Besin kaynağı ve ticareti açısından hem ülkemiz hem de dünyada önemli bu mantarın ülkemizde yaygın olarak bulunması bizim için avantaj teşkil etmektedir.
Kastamonu yöresinde 2018-2020 yılları arasında mantarların çıktığı aylarda çeşitli lokalitelerde yapılan çalışmalar sonucu morfolojik karakterler dikkate alınmak suretiyle Lactarius deliciosus ( L.:Fr. ) S. F. Gray, Lactarius sanguifluus (Paul.) Fr., ve Lactarius salmonicolor R. Heim & Leclair türleri tespit edilmiştir. Bu çalışmamızda elde ettiğimiz morfolojik veriler doğrultusunda yörede oldukça fazla miktarda L. deliciosus bulunduğu gözlenmiştir.
Kastamonu Üniversitesi
KÜ-BAP01/2018-92
Çalışmamıza (KÜ-BAP01/2018-92) desteklerinden dolayı Kastamonu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimine ve Lactarius türlerinin teşhisinde sağladığı katkılardan dolayı Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Sayın Prof. Dr. Hasan Hüseyin DOĞAN’a teşekkür ederiz.
Taxonomic studies are important in terms of revealing the biological richness of a region. Although a lot of studies have been done to determine the fungal flora of our country, the fungal flora of many regions has not yet been determined. The species belonging to the Lactarius genus have been identified in studies conducted in different regions by different researchers in our country. It is an advantage for us that this mushroom, which is important both in our country and in the world in terms of food source and trade, is widespread in our country.
As a result of studies conducted in various regions between 2018 and 2020 in the Kastamonu region, Lactarius deliciosus ( L.:Fr. ) S. F. Gray, Lactarius sanguifluus (Paul.) Fr., and Lactarius salmonicolor R. Heim & Leclair were determined by considering the morphological characteristics. According the morphological data we obtained in this study, it was observed that there was a large amount of L. deliciosus in the region.
KÜ-BAP01/2018-92
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Forest Industry Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | KÜ-BAP01/2018-92 |
Publication Date | December 25, 2020 |
Acceptance Date | December 25, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 1 Issue: 2 |