Background and Aims: The term dyspepsia is used to refer to recurrent and persistent feeling of discomfort centered in the upper abdominal and epigastric region of the abdomen. The prevalence of dyspepsia is approximately 25-40% in the general population. The aim of this study was to determine the prevalence and the factors that affect dyspepsia in the population above 15 years old. Materials and Methods: A questionnaire form proposed according to the Rome II criteria was applied in 600 individuals above 15 years of age in Abidinpaşa Park Health Center Zone in order to determine the prevalence of dyspepsia. Results: Eighty-one percent of the individuals participated in the study (501/600). The average age was 37.62 and the female/male ratio was 226/275. In this population, the prevalence of dyspepsia was estimated as 35.5% for a period of three months. The prevalence of dyspepsia was modestly higher in women, the population < 40 years old, smokers, married persons, those with high caffeine consumption, those with alcohol use, crowded families, in persons of low socioeconomic status, in persons with poor educational level, in housewives, in persons with accompanying medical problem and in those that must use any other medications. In the logistic regression analysis, the risk for dyspepsia was 3.51 times higher in women, 2.5 times higher in smokers with >20 cigarettes per day habit, 10.9 times higher in those with history of peptic ulcer disease, and 2.81 times higher in those with family history of dyspepsia. Conclusions: Dyspepsia is a health problem that is frequent in the general population, and it results in enormous social costs via both direct medical costs of physician visits, diagnostic tests, and medications and indirect costs of diminished productivity in the workplace.
Giriş ve Amaç: Dispepsi; karnın üst bölümünde ve epigastriumda
tekrar edici ve ısrarcı rahatsızlık hissi olarak tanımlanır. Genel populasyonda
dispepsi prevalansı %25-40 arasında değişmektedir. Bu çalışmanın
amacı 15 yaş üzeri nüfusta dispepsi prevalansını ve dispepsi
üzerine etkili faktörleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Ankara
Abidinpaşa Park Sağlık Ocağı bölgesinde 15 yaş ve üzerinde 600 kişiye dispepsi prevalansını belirlemeye yönelik Roma II kriterlerine
göre hazırlanmış olan anket formu yüzyüze uygulanmıştır. Bulgular:
Araştırmaya katılım oranı %81 (501/600) (yaş ortalaması 37.62,
K/E: 226/275), üç aylık süre için dispepsi prevalansı %32.5 saptandı.
Dispepsi prevalansı kadınlarda , < 40 yaş, sigara kullananlarda,
yoğun kahve içenlerde, alkol kullananlarda, evli olanlarda, kalabalık
ailelerde, gecekonduda yaşayanlarda, eğitim düşük olanlarda (lise
altı), ev hanımlarında, başka bir ek hastalığı olan ve bu hastalık nedeniyle
ilaç kullananlarda yüksek saptandı. Lojistik regresyon analizinde
ise dispepsi için kadın cinsiyet 3.51 kat, 1 paket ve üzerinde
sigara içimi 2.50 kat, peptik ülser hastalığı hikayesi 10.90 kat ve ailesinde
dispepsi hikayesi olması 2.81 kat riskli bulundu. Tartışma:
Dispepsi toplumda sık görülen, tetkik, ilaç ve kaybedilen iş günü nedeniyle
maliyeti oldukça yüksek önemli bir sağlık problemidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 6 Issue: 3 |
test-5