Research Article
BibTex RIS Cite

YARATILIŞA MÜDAHALE AÇISINDAN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ

Year 2021, Issue: 8, 178 - 200, 30.06.2021

Abstract

Özet: Günümüzde biyoteknoloji ve genetik mühendislerinin geliştirmiş olduğu yöntemlerle canlıların, bilhassa bitkilerin genetik yapılarında birtakım değişiklikler yapılmaktadır. Bu değişikliklerin Allah’ın yaratmış olduğu varlıkların fıtratını değiştirmesi açısından meşruiyeti en çok tartışılan konuların başında gelmektedir. Bu çalışmamızda öncelikle elde edilişi bakımından ve evrendeki düzene zararları açısından genetiği değiştirilmiş tarım ürünlerinin geliştirilmesinin yaratılışa müdahale olup olmadığı ele alınacaktır. Ardından maslahat açısından değerlendirilerek dinimize göre bu tarım ürünlerinin üretiminin hangi sınırlar dâhilinde yapılabileceği hususunda bir değerlendirme yapılacaktır.

References

  • Algül, Adnan, İzzüddîn b Abdüsselâm’ın İslam Hukuk Bilimindeki Yeri ve Önemi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, 2016.
  • Alkış, Alpaslan, “Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) İslam Hukuku Açısından Değerlendirilmesi”, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2018/13.
  • Bawa, A. S., Anilakumar - K. R. “Genetically modified foods: safety, risks and public concerns—a review”, J Food Sci Technol, 2013/50.
  • Beşer, Faruk, “Dini anlamanın temel kuralları: Fıtratı kollama”, Yeni Şafak Gazetesi, 3 Mayıs, 2015 https://www.yenisafak.com/yazarlar/farukbeser/dini-anlamanin-temel-kurallari-fitrati-kollama-2010530.
  • Bezirganoğlu, İsmail (ed.), Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Biyogüvenlik, Pegem Akademi Yay., Ankara, 2017.
  • Çelik, Venhar - Balık, Dilek, “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2017, 23/1-2.
Year 2021, Issue: 8, 178 - 200, 30.06.2021

Abstract

References

  • Algül, Adnan, İzzüddîn b Abdüsselâm’ın İslam Hukuk Bilimindeki Yeri ve Önemi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, 2016.
  • Alkış, Alpaslan, “Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) İslam Hukuku Açısından Değerlendirilmesi”, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2018/13.
  • Bawa, A. S., Anilakumar - K. R. “Genetically modified foods: safety, risks and public concerns—a review”, J Food Sci Technol, 2013/50.
  • Beşer, Faruk, “Dini anlamanın temel kuralları: Fıtratı kollama”, Yeni Şafak Gazetesi, 3 Mayıs, 2015 https://www.yenisafak.com/yazarlar/farukbeser/dini-anlamanin-temel-kurallari-fitrati-kollama-2010530.
  • Bezirganoğlu, İsmail (ed.), Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Biyogüvenlik, Pegem Akademi Yay., Ankara, 2017.
  • Çelik, Venhar - Balık, Dilek, “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2017, 23/1-2.
There are 6 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Araştırma makaleleri
Authors

Şule Turğut 0000-0003-3223-7814

Algl Adnan This is me 0000-0002-1052-3548

Publication Date June 30, 2021
Published in Issue Year 2021 Issue: 8

Cite

ISNAD Turğut, Şule - Adnan, Algl. “YARATILIŞA MÜDAHALE AÇISINDAN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ”. Ağrı İslami İlimler Dergisi 8 (June 2021), 178-200.