Bu çalışma, Ukrayna'nın Polissya bölgesindeki doğal bulaşıcı koşullar altında Ukrayna patates çeşitlerinin fungal ve bakteriyel patojenlere karşı tarla direncini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Farklı 20 Ukrayna patates çeşidinde fungal ve bakteri hastalıklarının ortaya çıkışını ve yayılmasını incelemek için 2020-2022 yılları arasında arazi denemeleri yapılmıştır. Çeşitler, önceden tanımlanmış skalalar kullanılarak Alternaria yanıklığı, Rhizoctonia solani, Adi uyuz (Streptomyces spp.) ve Fusarium kuru çürüklüğüne karşı direnç açısından değerlendirilmiştir. Ukrayna patates çeşitleri Aria, Khortytsia, Kniahynia, Myroslava, Shchedryk ve Slovianka çeşitleri Alternaria yanıklığına karşı; Charunka, Feia, Khortytsia, Okolytsia ve Shchedryk çeşitleri R. solani'ye karşı; Aria, Okolytsia, Skarbnytsia, Strumok ve Slovianka çeşitleri Streptomyces spp. ve Anika, Aria, Charunka, Kimmeria, Letana, Slovianka, Shchedryk ile Tyras, çeşitleri ise Fusarium kuru çürüklüğüne karşı arazi şartlarında direnç göstermişlerdir. 20 patates çeşidinden 12'si birden fazla patojene karşı çoklu direnç sergilemiş, bunlardan beşi (Aria, Charunka, Khortytsia, Slovianka ve Shchedryk) de araştırılan patojenlerin çoğuna karşı direnç sağlamıştır. Bu çeşitler, azaltılmış fungisit kullanımıyla ürün yetiştirme sistemlerine entegrasyon konusunda umut vaat etmektedir. Ek olarak bu çeşitler, fungal ve bakteriyel patojenlere karşı direnç kaynağı olarak ıslah programlarına dahil edilmek üzere önerilebilir. Gelecekteki araştırmalar, bu çeşitlerdeki direncin genetik temelini aydınlatmaya ve Bellarosa, Beloruskyi 3, Bahriana, Slovianka, Oberih, Lyu, Meve, Kondor, Tyras ve Barylchykha çeşitleri ile 86.281c12, KE 78.50.53, 77.583/16 ve P.88.12-11 melezlerini içeren ebeveyn formlardan sağlanan direncin kalıtımının doğasını araştırmaya odaklanmalıdır.
Patates dayanıklılık Alternaria solani Alternaria alternata Rhizoctonia solani Streptomyces spp
This study aimed to assess the field resistance of Ukrainian potato varieties to fungal and bacterial pathogens under natural infectious conditions in the Polissya area of Ukraine. Field experiments were conducted during 2020-2022 to examine the manifestation and spread of fungal and bacterial diseases on 20 Ukrainian potato varieties across different maturity groups. Varieties were evaluated for resistance to Alternaria blight, Rhizoctonia solani, Common scab (Streptomyces spp.), and Fusarium dry rot using predefined scales. The Ukrainian potato varieties Aria, Khortytsia, Kniahynia, Myroslava, Shchedryk, and Slovianka displayed field resistance to Alternaria blight. The varieties Charunka, Feia, Khortytsia, Okolytsia, and Shchedryk showed field resistance to R. solani. The varieties Aria, Okolytsia, Skarbnytsia, Strumok, and Slovianka were highly resistant to Common scab in field conditions, while Anika, Aria, Charunka, Kimmeria, Letana, Slovianka, Shchedryk, and Tyras exhibited field resistance to Fusarium dry rot. Twelve out of 20 potato varieties displayed field resistance to multiple pathogens with five of them (Aria, Charunka, Khortytsia, Slovianka, and Shchedryk) being resistant to the majority of pathogens under investigation. These varieties hold promise for integration into cropping systems with reduced fungicide usage. Additionally, these varieties can be recommended for inclusion in breeding programs as valuable sources of resistance to these fungal and bacterial pathogens. Future research should focus on elucidating the genetic basis of resistance in these varieties and further exploring the nature of inheritance of the observed resistance from the parental forms, that include the varieties Bellarosa, Beloruskyi 3, Bahriana, Slovianka, Oberih, Lyu, Meve, Kondor, Tyras and Barylchykha, and the hybrids 86.281c12, KE 78.50.53, 77.583/16, and P.88.12-11.
Potato resistance Alternaria solani Alternaria alternata Rhizoctonia solani Streptomyces spp.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | May 29, 2024 |
Submission Date | February 4, 2024 |
Acceptance Date | April 18, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 55 Issue: 2 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License