Tıbbi ve aromatik bitkiler son zamanlarda içerdikleri uçucu yağ nedeniyle ilgi çekmektedir. Bu çalışma, yakın akraba türler olan Artemisia dracunculus L. ve Artemisia dracunculoides L.'nin uçucu yağlarını ilk kez karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Artemisia spp.'nin verim değerleri belirlenmiş ve en yüksek drog herba verimi (119,01 kg/ha) A. dracunculus L.'da bulunmuştur. Bayburt (Türkiye) ilinde organik üretim koşullarında yetiştirilen bu türlerin uçucu yağ bileşenleri mikrodalga hidrodistilasyon yöntemi ile ve gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi (GC-MS) ilk kez belirlenmiştir. A. dracunculus'un uçucu yağ oranı %1,40, A. dracunculoides'in ise %1,21; A. dracunculus esansiyel yağında 42 bileşen bulunurken, A. dracunculoides esansiyel yağında 38 bileşen belirlenmiştir. Estragole bileşeninin A. dracunculus L.'de (%69,34) ve A. dracunculoides L.'de (%67,51) en fazla bulunan uçucu yağ bileşeni olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar, parfümeri ve gıda endüstrisinde kullanım için A. dracunculus’un A. dracunculoides'ten daha uygun olduğunu göstermektedir.
I want to thank to Prof. Dr. Agnieszka Najda for supporting about editing and validation.
Medicinal and aromatic plants have attracted attention recently for their essential oil content. This study aims to compare, for the first time, essential oil of Artemisia dracunculus L. and Artemisia dracunculoides L., which are closely related species. Yield values of this Artemisia spp. were determined, and the highest drug-herb yield (119.01 kg/ha) was found for Artemisia dracunculus L. The essential oil components of these species grown under organic production conditions in Bayburt, Türkiye, were determined by the microwave hydrodistillation method for the first time and gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The essential oil ratio for A. dracunculus was 1.40 %, whereas it was 1.21 % for A. dracunculoides; 42 components were found in A. dracunculus essential oil, while 38 were found in A. dracunculoides essential oil. Estragole was the most abundant essential oil component in A. dracunculus L. (69.34%) and A. dracunculoides L. (67.51%). The GC-MS results, showed that A. dracunculus L. is more suitable for use in perfumery and food industries than A. dracunculoides.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | May 29, 2024 |
Submission Date | March 1, 2024 |
Acceptance Date | April 17, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 55 Issue: 2 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License