Bitki kökenli gübrelerin kullanımı, sürdürülebilir ürün üretimi için umut verici bir yaklaşımdır. Bu çalışma, Capsicum frutescens bitkisinin büyümesi ve meyve besin içeriği üzerinde %100, %75, %50 ve %25 oranlarındaki odun külü sıvı gübresi (OKSG) ilavesinin etkilerini araştırmıştır. Kontrol grubu olarak normal su kullanılmıştır. Biber bitkisinin agronomik, fizyolojik ve meyve besin parametreleri belirlenmiştir. En yüksek bitki boyu (25,17 cm), %25 OKSG püskürtülen biber fidelerinde gözlenirken, yaprak sayısı (71,20), yaprak alanı (100,62 cm²), özgül yaprak alanı (67,14 m²kg⁻¹) ve yaprak alan indeksi (0,31 m²m⁻²), diğer uygulamalarla karşılaştırıldığında %50 OKSG ile muamele edilen biberde daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). En yüksek net asimilasyon hızı (0,0078 g m⁻² gün⁻¹) ve yaprak alan oranı (0,07 m²kg⁻¹), %100 OKSG ile püskürtülen biberlerde gözlenirken, %75 OKSG ile püskürtülen C. frutescens'in bağıl büyüme hızı (0,05 mg⁻¹ gün⁻¹) daha yüksek olmuştur. %50 OKSG, en fazla meyve sayısını (38) üretmiştir. Ayrıca, %50 OKSG ile püskürtülen biber meyvelerinde A vitamini (64,01 mg/100 g), B3 vitamini (1,73 mg/100 g), B5 vitamini (1,30 mg/100 g) ve B6 vitamini (0,27 mg/100 g) değerleri gözlenmiştir. Bunun yanı sıra, sodyum (11,17 mg/100 g), potasyum (363,92 mg/100 g), kalsiyum (108,14 mg/100 g) ve magnezyum (58,11 mg/100 g) değerleri ile birlikte nem (%68,32), yağ (%2,77), kül (%3,55), ham lif (%2,49), ham protein (%4,43) ve karbonhidrat (%9,20) oranları da %50 OKSG ile muamele edilen C. frutescens meyvelerinde daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, %50 OKSG, C. frutescens meyvelerinin büyümesini, verimini ve besin kalitesini daha iyi artırmıştır.
Antioksidanlar Flavonoidler Büyüme bileşenleri Toprak düzenleyiciler Net asimilasyon oranı Göreceli büyüme oranı
The use of plant-derived fertilizers is a promising approach towards sustainable crop production. This study exploited supplementary effects of 100, 75, 50, and 25% wood ash liquid fertilizer (WALF) on the growth and fruit nutritional contents of Capsicum frutescens. Ordinary water served as control. Agronomical, physiological, and fruit nutritional parameters of the pepper were determined. Higher plant height (25.17 cm) was observed in pepper seedlings sprayed with 25% WALF while several leaves (71.20), leaf area (100.62 cm2), specific leaf area (67.14 m2kg-1), and leaf area index (0.31 m2m-2) were higher (p<.05) in pepper treated with 50% WALF compared with other treatments. Higher net assimilation rate (0.0078 gm-2day-1) and leaf area ratio (0.07 m2kg-1) were observed in pepper sprayed with 100 % the treatment as well as the relative growth rate (0.05 mg-1day-1) of C. frutescens spayed with 75 % WALF. 50% WALF produced the highest number of fruits (38). Also, vitamin A (64.01 mg/100g), vitamin B3 (1.73 mg/100g), vitamin B5 (1.30 mg/100g), vitamin B6 (0.27 mg/100g) were observed in the fruits of pepper spayed with 50% WALF. Furthermore, sodium (11.17mg/100g), potassium (363.92 mg/100g), calcium (108.14 mg/100g), and magnesium (58.11 mg/100g) as well as moisture (68.32 %), fat (2.77 %), ash (3.55 %), crude fiber (2.49 %), crude protein (4.43%) and carbohydrate (9.20%) higher in the fruits of C. frutescens treated with 50% WALF. In conclusion, 50% WALF better enhanced the growth, yield, and nutritional quality of C. frutescens fruits.
Antioxidants Flavonoids Growth components Soil conditioners Net assimilation rate Relative growth rate
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | January 8, 2025 |
Publication Date | |
Submission Date | September 18, 2024 |
Acceptance Date | December 31, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License