Review
BibTex RIS Cite

Current Situation of Viticulture in Our Country and Viticulture in Elazığ Region

Year 2024, Volume: 1 Issue: 1, 32 - 43, 02.08.2024

Abstract

In this study, the place and current situation of our country's viticulture in world viticulture is discussed. The current situation of viticulture in Elazığ province, the potential of viticulture in the districts, grape varieties grown, ways of evaluating the product, marketing methods, presence of vineyard area, yield and potential were examined. According to the data obtained at the end of the study, it was aimed to determine the measures and suggestions that can be taken to popularize modern viticulture in Elazığ province.

References

  • Anonim, 2003. Elazığ İli Tarım Master Planı.
  • Anonim, 2016. Elâzığ Üzüm Sektörü Analiz Raporu.
  • Anonim, 2022. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsünün Tarım Ürünleri Piyasaları Raporu.
  • Anonim, 2023. Tarım ve Orman Bakanlığı Streteji Geliştirme Başkanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsünün Tarım Ürünleri Piyasaları Bitkisel Ürünler.
  • Arpa,T.E., Cobanoğlu,T. 2017 Elazığ Yöresinde Yetiştirilen Kösetevek üzüm Çeşidinin Şarap Üretimine Uygunluk Durumunun Belirlenmesi.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G. 1998. Genel Bağcılık. SunFidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi:1, Ankara.
  • Çelik, H. 2006. Üzüm Çeşit Kataloğu. Grape Cultivar Catalog. SunFidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi:3, Ankara.
  • Deryaoğlu, A., Colin, JL., Canbaş, A., 1997 Öküzgözü ve Boğazkere Üzüm Çeşitlerinden Elde Edilen Şaraplardaki Fenol Bileşikleri Üzerine Cibre Fermantasyon Süresinin Etkisi, GIDA, 22(5):337-343.
  • Duran, M. 2003. Üzüm Etüdü. Dış Ticaret Araştırma Servisi Mart, 2003.
  • Karataş, H., Özdemir, G., Metin, E. Elazığ İlinde Yetiştirilen Öküzgözü ve Boğazkere Üzüm Çeşitlerine Ait Bağ Alanı.
  • Varlığı, Üretim Miktarı ve Uygulanan Yetiştirme Tekniklerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsünün Tarım Ürünleri Piyasaları Raporu 2022.
  • Winkler A.J., Cook, J.A., Kliewer, W.M., Lider, L.A., 1974, General Viticulture, Univ. Calif. Press. Berkeley, Los.
  • Yücel, N., 2015. Bir Şehir: Elazığ, Bir Sektör: Bağcılık, Bir Ürün: Öküzgözü Üzümü, Bir Marka: Elazığ Şarabı.
  • FıratÜniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi, 2(1): 77-110.

Ülkemizde Bağcılığın Mevcut Durumu ve Elazığ Yöresi Bağcılığı

Year 2024, Volume: 1 Issue: 1, 32 - 43, 02.08.2024

Abstract

Bu çalışmada ülkemiz bağcılığının dünya bağcılığı içerisindeki yeri ve mevcut durumu ele alınmış, Elazığ ilinde bağcılığın mevcut durumu, merkez ve ilçelerde bağcılığın potansiyeli yetiştirilen üzüm çeşitleri, ürünün değerlendirme şekilleri, pazarlama yöntemleri, bağ alanı varlığı, verim ve potansiyeli irdelenmiş ve çalışma sonunda elde edilen veriler ışığında ilde modern bağcılığın yaygınlaştırılmasına, gen kaynaklarının korunmasına, pazarlama kanallarının geliştirilmesine ve ürünün ekonomik anlamda değerlendirilmesine yönelik alınabilecek önlemler ve önerilerin tespit edilmesi amaçlanmıştır

References

  • Anonim, 2003. Elazığ İli Tarım Master Planı.
  • Anonim, 2016. Elâzığ Üzüm Sektörü Analiz Raporu.
  • Anonim, 2022. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsünün Tarım Ürünleri Piyasaları Raporu.
  • Anonim, 2023. Tarım ve Orman Bakanlığı Streteji Geliştirme Başkanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsünün Tarım Ürünleri Piyasaları Bitkisel Ürünler.
  • Arpa,T.E., Cobanoğlu,T. 2017 Elazığ Yöresinde Yetiştirilen Kösetevek üzüm Çeşidinin Şarap Üretimine Uygunluk Durumunun Belirlenmesi.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G. 1998. Genel Bağcılık. SunFidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi:1, Ankara.
  • Çelik, H. 2006. Üzüm Çeşit Kataloğu. Grape Cultivar Catalog. SunFidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi:3, Ankara.
  • Deryaoğlu, A., Colin, JL., Canbaş, A., 1997 Öküzgözü ve Boğazkere Üzüm Çeşitlerinden Elde Edilen Şaraplardaki Fenol Bileşikleri Üzerine Cibre Fermantasyon Süresinin Etkisi, GIDA, 22(5):337-343.
  • Duran, M. 2003. Üzüm Etüdü. Dış Ticaret Araştırma Servisi Mart, 2003.
  • Karataş, H., Özdemir, G., Metin, E. Elazığ İlinde Yetiştirilen Öküzgözü ve Boğazkere Üzüm Çeşitlerine Ait Bağ Alanı.
  • Varlığı, Üretim Miktarı ve Uygulanan Yetiştirme Tekniklerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsünün Tarım Ürünleri Piyasaları Raporu 2022.
  • Winkler A.J., Cook, J.A., Kliewer, W.M., Lider, L.A., 1974, General Viticulture, Univ. Calif. Press. Berkeley, Los.
  • Yücel, N., 2015. Bir Şehir: Elazığ, Bir Sektör: Bağcılık, Bir Ürün: Öküzgözü Üzümü, Bir Marka: Elazığ Şarabı.
  • FıratÜniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi, 2(1): 77-110.
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Pomology and Treatment
Journal Section Reviews
Authors

Engin Metin 0009-0004-3860-4157

Kazim Gunduz 0000-0002-6473-5909

Publication Date August 2, 2024
Submission Date July 1, 2024
Acceptance Date July 11, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Metin, E., & Gunduz, K. (2024). Ülkemizde Bağcılığın Mevcut Durumu ve Elazığ Yöresi Bağcılığı. Özal Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 1(1), 32-43.