BibTex RIS Cite

Kamu-Özel Ortaklığı/Public-Private Partnership (PPD) Kavram ve Hukuksal Çerçeve

Year 2007, Volume: 11 Issue: 1, 1165 - 1182, 01.06.2007

Abstract

Taraflarca üstlenilen risk düzeyi ve risk paylaşımına bağlı olarak, kamu alımlarından özelleştirme uygulamalarına kadar farklı mekanizmalarla özel sektörün kamu altyapı yatırımlarına ve kamu hizmetlerine katılabileceği pek çok yöntem bulunmaktadır. Ancak; sağlık, eğitim ve diğer kamu hizmetleri gibi daha önce sadece kamu otoritelerince gerçekleştirilen kamu hızmetleri ve altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesine özel sektörün katılımını sağlamak amacıyla kamu ve özel sektör arasında imzalanan bir sözleşme olarak Kamu Özel Ortaklıkları, tam bir özelleştirme modeli olmadığı gibi, salt bir kamu alımları yöntemi olarak da değerlendirilemez. Ülkeler, ihtiyaçlarına göre çeşitli PPP modelleri uygulamakta olup, bunlar arasında Yap-İşlet-Devret (YİD-BOT), Yap-İşlet (Yİ-BO) ve Yap-Kirala-Devret (YKD-BRT) modelleri sayılabilir.Avrupa Birliği hukuku düzeyinde henüz tanımlanmış olmamakla birlikte PPP kavramı, altyapı yatırımları ya da kamu hizmetlerinde Ş nansman, yatırımların gerçekleştirilmesi, yenilenmesi, işletilmesi veya korunması amacıyla kamu ile özel sektör arasında oluşturulan işbirliği türlerine işaret etmektedir. Bu türlerden birisi olan imtiyazın ülkemizdeki uygulaması Osmanlı İmparatorluğuna kadar giden uzun bir geçmişe sahip olmasına rağmen, Türkiye’de hanüz iyi tasarlanmış tek bir PPP Kanunu mevcut değildir. Bununla birlikte, yapısal güçlükleri aşmak üzere Devlet Planlama Teşkilatı’nın öncülüğünde PPP modellerini tek bir çatı altında düzenlemek amacıyla bir Kanun Tasarısı hazırlanmaktadır

Year 2007, Volume: 11 Issue: 1, 1165 - 1182, 01.06.2007

Abstract

Depending on the level of risk and risk sharing, the variety of arrangements range from public procurement to privatization, there are numerous ways in which the private sector may involve in public infrastructure and public services. As a contractual agreement between a public sector agency and a private sector entity for the involvement of the private sector in the provision of infrastructure and services which were previously the exclusive domain of public authorities, such as health, education and other social services, PPPs are not a form of privatisation or a pure public procurement. There are various PPP models that are implemented by countries. Some of them are, Build- Operate- Transfer (BOT), Build- Rent- Transfer (BRT) and Build-Operate (BO) model. Not deŞ ned at community level, yet under European community law, the term refers to the forms of cooperation between public authorities and the world of business which aim to ensure the funding, construction, renovation management or maintenance of an infrastructure or the provision of a service. Although, the implementation of concessions dates back to the Ottoman Empire there is no single and well framed PPP Code yet in Turkey. A draft PPP Law has been prepared by the State Planning Organization (SPO) in order to overcome the structural difŞ culties in Turkey

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Abdullah Uz This is me

Publication Date June 1, 2007
Published in Issue Year 2007 Volume: 11 Issue: 1

Cite

APA Uz, A. (2007). Kamu-Özel Ortaklığı/Public-Private Partnership (PPD) Kavram ve Hukuksal Çerçeve. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 11(1), 1165-1182.
AMA Uz A. Kamu-Özel Ortaklığı/Public-Private Partnership (PPD) Kavram ve Hukuksal Çerçeve. AHBVU-FLR. June 2007;11(1):1165-1182.
Chicago Uz, Abdullah. “Kamu-Özel Ortaklığı/Public-Private Partnership (PPD) Kavram Ve Hukuksal Çerçeve”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 11, no. 1 (June 2007): 1165-82.
EndNote Uz A (June 1, 2007) Kamu-Özel Ortaklığı/Public-Private Partnership (PPD) Kavram ve Hukuksal Çerçeve. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 11 1 1165–1182.
IEEE A. Uz, “Kamu-Özel Ortaklığı/Public-Private Partnership (PPD) Kavram ve Hukuksal Çerçeve”, AHBVU-FLR, vol. 11, no. 1, pp. 1165–1182, 2007.
ISNAD Uz, Abdullah. “Kamu-Özel Ortaklığı/Public-Private Partnership (PPD) Kavram Ve Hukuksal Çerçeve”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 11/1 (June 2007), 1165-1182.
JAMA Uz A. Kamu-Özel Ortaklığı/Public-Private Partnership (PPD) Kavram ve Hukuksal Çerçeve. AHBVU-FLR. 2007;11:1165–1182.
MLA Uz, Abdullah. “Kamu-Özel Ortaklığı/Public-Private Partnership (PPD) Kavram Ve Hukuksal Çerçeve”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol. 11, no. 1, 2007, pp. 1165-82.
Vancouver Uz A. Kamu-Özel Ortaklığı/Public-Private Partnership (PPD) Kavram ve Hukuksal Çerçeve. AHBVU-FLR. 2007;11(1):1165-82.