Hemşirelik mesleğinin fonksiyonlarının daha sistematik bir yaklaşım kazanarak, hemşirelik araştırmalarında bilimselliğini yansıtabilmesi için teori/kuram ve model kullanımı önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı Türkiye’de hemşirelik alanında yapılan doktora tezlerinde kullanılan teori/kuram ve modellerinin belirlenmesi ve araştırma yapan hemşirelere farkındalık kazandırabilmesidir. Tanımlayıcı olarak planlanan bu araştırmada, tezlere Türkiye Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) “Ulusal Tez Merkezi” veri tabanı taranarak ulaşılmıştır. Hemşirelik doktora programı alanında 1977-2020 yılları arasında yapılmış tüm tezler “model, kuram, teori, hemşirelik” sözcükleri kullanılarak, sınırlandırılarak taranmıştır. Veri tabanına kayıtlı 215 doktora tezine ulaşılmıştır ve bu tezler araştırmacılar tarafından hazırlanan kod listesine göre değerlendirilmiştir. Dâhil edilme kriterlerine uyan 204 tez, sayı ve yüzdelik oranlar kullanılarak incelenmiştir. Türkiye’de hemşirelik alanında Ulusal Tez Merkezine kayıtlı tarih sınırlaması olmaksızın 1819 doktora tezi bulunmaktadır. Ülkemizde teori/kuram ve model kullanılarak hazırlanan ilk tez 1993 yılında yayımlanmıştır ve bu doktora tezinde “Orem Öz Bakım Modeli”nin kullanıldığı tespit edilmiştir. Doktora tezlerinde teori/kuram ve model kullanımının 1993 tarihinde başlamış olması nedeniyle bu tarihten önce yapılan tezler kapsam dışında bırakılmıştır ve geriye kalan tüm tezler incelenmiştir. Bu tezlerin %11.2’sinde teori/kuram ve modelin kullanıldığı belirlenmiştir. Kullanılan teori/kuram ve modeller incelendiğinde ise en sık Roy Adaptasyon Modeli(%10.8), Pender Sağlığı Geliştirme Modeli(%10.3) ve Sağlık İnanç Modeli’nin (%8.8) kullanıldığı saptanmıştır. Hemşirelik doktora tezlerinde teori/kuram ve model kullanım oranının düşük olduğu belirlenmiş olup, bu oranın arttırılması hemşirelik biliminin gelişmesi açısından oldukça önemlidir. Kuramsal yaklaşımları uygulamaya yansıtacak araştırmaların yapılması önerilmektedir.
Hemşirelik, Hemşirelik araştırması, Kuram, Modeller, Hemşirelikte doktora
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nursing |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors |
|
Publication Date | August 2, 2021 |
Published in Issue | Year 2021, Volume 1, Issue 2 |
Hakem Değerlendirme Süreci
Dergiye gönderilen makaleler ilk aşamada teknik editör tarafından dergi makale yazım kurallarına uygunluğu açısından değerlendirilir. Daha sonra editör tarafından ön değerlendirmeye alınıp dergi amaç ve kapsamına uygunluğu, etik konular ve intihal durumu ilgili olarak değerlendirilir. Ön değerlendirme sürecinden geçen makaleler inceleme için alan editörüne gönderilir. Alan editörü, yazara doğrudan düzeltme gönderebilir ya da uygun görüyorsa makaleyi çift kör yöntemle en az iki danışma kurulu üyesine gönderir. Danışma kurulu üyeleri, makalelerin konusuyla ilgili uluslararası literatürde yayınları ve atıfları olan bağımsız uzmanlar arasından seçilir. Araştırma makaleleri, istatistiksel açıdan danışma kurulunda yer alan istatistik editörü tarafından değerlendirilir. Yazarlar, danışma kurulu üyeleri ve editör tarafından gerekli görülen düzeltmelerin yapılmasını kabul ederler. Makaleler basıma kabul edildikten sonra yazar sayısında ekleme, çıkarma veya isim sırasında değişiklik yapılamaz.
Değerlendirme süreci devam eden makalelerin, dergi tarafından kabul edilen bir gerekçe olmadan yazarlar tarafından geri çekilmesi durumunda, makale değerlendirme sonucu “ret” olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, düzenlemeler için zamanında geri dönüş yapılmaması makale değerlendirme sonucunun “ret” olması için bir neden olarak kabul edilmektedir. Dergiye gönderilen makalelerin ilk değerlendirme süreci 6-10 hafta içerisinde tamamlanmakta ve yazarlara geri bildirim verilmektedir. Değerlendirme süreci sonucunda verilen kararlar; “Minör revizyon”, “Majör revizyon”, “Kabul” ve " Ret” şeklindedir. İlk gönderilme tarihinden itibaren makaleler ortalama olarak bir yıl içerisinde yayınlanmaktadır.