Review
BibTex RIS Cite

Baş ve Boyun Kanserlerinde Risk Faktörleri ve Beslenme

Year 2021, Volume: 1 Issue: 1, 54 - 66, 15.04.2021

Abstract

Kanser, dünyada en çok ölüme neden olan bulaşıcı olmayan hastalıklardan biridir. Her yıl yaklaşık yarım milyon bireye baş ve boyun kanseri tanısı konulmaktadır. Sigara kullanımı, alkol tüketimi, beslenme alışkanlıkları baş ve boyun kanserine neden olan başlıca değiştirilebilir risk faktörlerindendir. Kanser tanısı alan bireylerin tedavi sürecinde de iyi beslenmesi gerekmektedir. Baş ve boyun kanserlerinde yetersiz ve dengesiz beslenme daha sık görülmektedir. Bu nedenle hastalarda malnutrisyon riski daha fazladır. Malnutrisyon, hastaların tedavi sürecini ve hayatta kalma oranlarını olumsuz etkilemektedir. Yeterli beslenemeyen hastalara oral, enteral veya parenteral yol ile beslenme desteği sağlanmaktadır. Beslenme desteği ile hastanın ağırlık kaybı engellenmekte, yağsız vücut kütlesi dengede tutulmaktadır. Bu sayede hastanın tedavi sürecine uyumu artmakta, mortalite riski azalmaktadır. Sonuç olarak; beslenme, baş ve boyun kanserinin önlenebilmesinde ve tedavisinde önemli rol oynamaktadır.

References

  • Arends, J., Bachmann, P., Baracos, V., Barthelemy, N., Bertz, H., Bozzetti, F., ... Krznaric, Z. (2017). ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients, Clinical nutrition, 36(1), 11-48.
  • Augustin, L.S., Gallus, S., Franceschi, S., Negri, E., Jenkins, D.J., Kendall, C.W., ... La Vecchia, C. (2003). Glycemic index and load and risk of upper aero-digestive tract neoplasms (Italy). Cancer Causes & Control, 14(7), 657-662.
  • Benito, A.S., Zanuy, M.Á.V., Cano, M.A., Alonso, A.R., Bravo, I.A., Blanco, E.R., ... Sanz, M.L. (2019). Adherence to Mediterranean diet: A comparison of patients with head and neck cancer and healthy population, Endocrinología, Diabetes y Nutrición (English ed.), 66(7), 417-424.
  • Berthiller, J., Straif, K., Agudo, A., Ahrens, W., Bezerra dos Santos, A., Boccia, S., ... Lee, Y.C.A. (2016). Low frequency of cigarette smoking and the risk of head and neck cancer in the INHANCE consortium pooled analysis, International journal of epidemiology, 45(3), 835-845.
Year 2021, Volume: 1 Issue: 1, 54 - 66, 15.04.2021

Abstract

References

  • Arends, J., Bachmann, P., Baracos, V., Barthelemy, N., Bertz, H., Bozzetti, F., ... Krznaric, Z. (2017). ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients, Clinical nutrition, 36(1), 11-48.
  • Augustin, L.S., Gallus, S., Franceschi, S., Negri, E., Jenkins, D.J., Kendall, C.W., ... La Vecchia, C. (2003). Glycemic index and load and risk of upper aero-digestive tract neoplasms (Italy). Cancer Causes & Control, 14(7), 657-662.
  • Benito, A.S., Zanuy, M.Á.V., Cano, M.A., Alonso, A.R., Bravo, I.A., Blanco, E.R., ... Sanz, M.L. (2019). Adherence to Mediterranean diet: A comparison of patients with head and neck cancer and healthy population, Endocrinología, Diabetes y Nutrición (English ed.), 66(7), 417-424.
  • Berthiller, J., Straif, K., Agudo, A., Ahrens, W., Bezerra dos Santos, A., Boccia, S., ... Lee, Y.C.A. (2016). Low frequency of cigarette smoking and the risk of head and neck cancer in the INHANCE consortium pooled analysis, International journal of epidemiology, 45(3), 835-845.
There are 4 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Derlemeler
Authors

Nisa Nur Üçebakan This is me

Nural Erzurum Alim This is me

Publication Date April 15, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Üçebakan, N. N., & Erzurum Alim, N. (2021). Baş ve Boyun Kanserlerinde Risk Faktörleri ve Beslenme. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(1), 54-66.

The journal is indexed in Sobiad Citation Index, Turkish Education Index and Turkey Citation Index.