Research Article

Türkiye’de Ergen Gruplarında Okul Terki ve Riskli Davranışlar Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Meta Analiz Çalışması

Volume: 24 Number: 2 June 24, 2024
TR EN

Türkiye’de Ergen Gruplarında Okul Terki ve Riskli Davranışlar Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Meta Analiz Çalışması

Abstract

Okul terki, eğitim süreci içindeki bir bireyin okulun geliştirici ortamından uzaklaşması veya dışlanması olarak nitelenebilir. Öğrenciler çeşitli durumlar nedeniyle okul terki riski ile yüz yüze kalabilmektedir. Örnek olarak akranları ile ilişkileri sorunlu olan bir öğrenci zaman içinde okuldan uzaklaşabilir. Bu açıdan bakıldığında okul terkinin olası birçok sebebi olabilir. Ancak bu araştırma öğrencilerin okul terki eğilimini riskli davranışlar üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Çünkü riskli davranışlar öğrencilerin okul ve sınıf ortamında arkadaşlarıyla birlikte oluşma ihtimali en yüksek davranış örüntülerindendir. Bu amaçla bu araştırmada okul terki ve riskli davranışlar arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla meta-analiz yöntemi kullanılmıştır. Meta-analiz alanyazında toplanmış nicel verileri bir araya getirerek genel bir sonuç elde etmeyi amaçlayan nicel bir araştırma yöntemidir. Meta-analiz süreçlerinde etki büyüklüğü katsayıları meta-analizin temelini oluşturur. Alanyazında korelasyonel araştırmaların etki büyüklüğünü hesaplamak için genellikle Fisher’in Z katsayısı kullanılmaktadır. Bu araştırmada da bu katsayı, orman grafik ve huni grafik yardımıyla incelenerek analiz sürecinin yürütülmesine karar verilmiştir. Bu amaçla analizler, Comprehensive Meta-Analysis (CMA) yazılımının 3. sürümü kullanılarak yapılmıştır. Analiz sonuçları incelendiğinde okul terki ve antisosyal davranışlar ile alkol kullanımı, sigara kullanımı, intihar eğilimi ve riskli beslenme davranışları arasında genel olarak orta düzeyde anlamlı ilişkilerin olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde okullarda riskli davranış eğiliminin artması durumunda okul terki risklinin de artabileceği buna ek olarak okul terkinin yaşanması durumunda bireylerin gelişimsel fırsatları kaçırabileceği söylenilebilir. Bu açıdan okul terkinin azaltılması için riskli davranışlara yönelik çalışmalar önemli bir adım olabilir.

Keywords

References

  1. Akyüz-Uçar, G. A. (2019). Kayıp ve yas yaşantısı olan ve olmayan ergenlerde duygu düzenleme ve öznel iyi oluşun riskli davranışları yordayıcılığının incelenmesi [Yüksek lisans tezi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi].
  2. Akyollu, B. (2023). Çocukluk çağında ruhsal travmaya maruz kalmış genç yetişkinlerin bağlanma boyutları ve riskli davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi [Yüksek lisans tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi].
  3. Alikaşifoğlu, M. ve Bilimdalı, A. (2008). Ergenlerde davranışsal sorunlar. İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri, Adolesan Sağlığı II, Sempozyum Dizisi, 63, 55-59. https://doi.org/10.26466/opus.608229
  4. Aras, B. ve Özer, A. (2023). Liselerde okuldan erken ayrılma: farklı paydaşlara yönelik bütüncül bir önleme ve müdahale etme çalışması. Okul Psikolojik Danışmanlığı Dergisi, 6(1), 26-50. https://doi.org/10.58433/opdd.1264600
  5. Baltacı, Ö. ve Bacanlı, F. (2020). Psychosocial factors that predict internet addiction. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal, 10(59), 661-679.
  6. Bedirhanbeyoğlu, H. (2018). Çocukluk çağı travmaları, bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve riskli davranışlar arasındaki ilişkiler [Yüksek lisans tezi, Maltepe Üniversitesi].
  7. Borenstein, M., Hedges, L. V., Higgins, J. P. ve Rothstein, H. R. (2013). Meta-analize giriş. (Çev. S. Dinçer). Anı Yayıncılık.
  8. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. & Demirel, F., (2016). Bilimsel araştırma yöntemleri (6. Baskı). Pegem Akademi Yayıncılık.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Other Fields of Education (Other)

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

June 12, 2024

Publication Date

June 24, 2024

Submission Date

August 2, 2023

Acceptance Date

April 2, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 24 Number: 2

APA
Yılmaz, H., Gümüş, G., & Doruk, N. (2024). Türkiye’de Ergen Gruplarında Okul Terki ve Riskli Davranışlar Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Meta Analiz Çalışması. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24(2), 685-708. https://doi.org/10.17240/aibuefd.2024..-1336923
AMA
1.Yılmaz H, Gümüş G, Doruk N. Türkiye’de Ergen Gruplarında Okul Terki ve Riskli Davranışlar Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Meta Analiz Çalışması. BAİBÜEFD. 2024;24(2):685-708. doi:10.17240/aibuefd.2024.-1336923
Chicago
Yılmaz, Hilal, Gökhan Gümüş, and Necip Doruk. 2024. “Türkiye’de Ergen Gruplarında Okul Terki Ve Riskli Davranışlar Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Meta Analiz Çalışması”. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 24 (2): 685-708. https://doi.org/10.17240/aibuefd.2024. -1336923.
EndNote
Yılmaz H, Gümüş G, Doruk N (June 1, 2024) Türkiye’de Ergen Gruplarında Okul Terki ve Riskli Davranışlar Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Meta Analiz Çalışması. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 24 2 685–708.
IEEE
[1]H. Yılmaz, G. Gümüş, and N. Doruk, “Türkiye’de Ergen Gruplarında Okul Terki ve Riskli Davranışlar Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Meta Analiz Çalışması”, BAİBÜEFD, vol. 24, no. 2, pp. 685–708, June 2024, doi: 10.17240/aibuefd.2024..-1336923.
ISNAD
Yılmaz, Hilal - Gümüş, Gökhan - Doruk, Necip. “Türkiye’de Ergen Gruplarında Okul Terki Ve Riskli Davranışlar Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Meta Analiz Çalışması”. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 24/2 (June 1, 2024): 685-708. https://doi.org/10.17240/aibuefd.2024. -1336923.
JAMA
1.Yılmaz H, Gümüş G, Doruk N. Türkiye’de Ergen Gruplarında Okul Terki ve Riskli Davranışlar Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Meta Analiz Çalışması. BAİBÜEFD. 2024;24:685–708.
MLA
Yılmaz, Hilal, et al. “Türkiye’de Ergen Gruplarında Okul Terki Ve Riskli Davranışlar Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Meta Analiz Çalışması”. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol. 24, no. 2, June 2024, pp. 685-08, doi:10.17240/aibuefd.2024. -1336923.
Vancouver
1.Hilal Yılmaz, Gökhan Gümüş, Necip Doruk. Türkiye’de Ergen Gruplarında Okul Terki ve Riskli Davranışlar Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Meta Analiz Çalışması. BAİBÜEFD. 2024 Jun. 1;24(2):685-708. doi:10.17240/aibuefd.2024. -1336923

Cited By