Research Article
BibTex RIS Cite

ALTIN YAPRAK DERGİSİ (1925): AHMET İZZET VE MEHMET ZEKÂİ BEY’İN KALEMİNDEN “TERBİYE NOTLARI”*

Year 2016, Volume: 16 Issue: 4, 1795 - 1812, 02.01.2016

Abstract

Bolu Muallimler Birliği tarafından 1925 yılında Osmanlıca olarak çıkarılan Altın Yaprak dergisi, Bolulu öğretmenlerin makalelerinin yer aldığı eğitim, kültür, tarih, fen, edebiyat ve haber içeriğine sahip bir eğitim dergisidir. Toplamda 13 sayı çıkarılmış olan bu derginin on beş günde bir çıktığı bilinmektedir. Ancak bazen ayda üç defa yayın yapıldığı da görülmektedir. Dergi, Bolu Vilayet Matbaasında basılmıştır. Bu dergi içerisinde öğrenci yazılarına ve reklamlara da rastlamak mümkündür. Dergide farklı konularda yayımlanan köşe yazılarından birisi de makalenin konusunu teşkil eden “Terbiye Notları” isimli yazılardır. Bu yazılar Bolu’da Tarih, Coğrafya ve Ruhiyat muallimi olarak görev yapan Mehmet Zekâi Bey ve Ahmet İzzet Bey tarafından Altın Yaprak Dergisi’nde bir makale dizisi şeklinde yayımlanmıştır. “Terbiye Notları”nda terbiyenin tarihçesinden; terbiyenin hissî, ahlâkî, ilmî ve iktisadî boyutlarından, terbiye unsurlarından bahsedilmiştir. Bu çalışma, Cumhuriyet’in ilk yıllarında kuruluş ve eğitim felsefesinin taşradaki yansımasını anlamamız adına bize ışık tutacaktır. Araştırmada, seri şekilde yayımlanan bu makalelerin orijinal (Osmanlıca) metinleri tespit edilmiş ve bu makaleler içerik olarak değerlendirilmiştir.

ALTIN YAPRAK PERIODICAL (1925): “EDUCATION NOTES” FROM THE PERSPECTIVE OF AHMET İZZET AND MEHMET ZEKÂI

Year 2016, Volume: 16 Issue: 4, 1795 - 1812, 02.01.2016

Abstract

Altın Yaprak (Golden Leaf) Periodical published by Bolu Teachers’ Union in Ottoman Turkish in 1925 was an educational publication with news and articles related to education, culture, history,
science and literature. The periodical with a total of 13 issues was published in every fifteen days. However, sometimes the periodical was also published three times a month. The periodical was printed by Bolu Provincial Press. It was possible to come across student writings as well as adverts in the periodical. One of the columns published in the periodical in different fields was reserved for articles titled “Notes on Education” which the present article focuses on. These articles were published in Altın Yaprak Periodical as a series by Mehmet Zekâi Bey and Ahmet İzzet Bey who
worked as History, Geography and Psychology teachers in Bolu. These articles talked about the history of education, the emotional, moral, scientific and economic dimensions of education and elements of education. This study will enlighten the reader in comprehending the reflections of Republican Era’s establishment and educational philosophy at provincial level during the first years. The study identified the original (Ottoman Turkish) texts of these article series and evaluated their content.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Murat Tarhan

Fahri Kılıç

Mehmet Solak

Publication Date January 2, 2016
Submission Date December 7, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 16 Issue: 4

Cite

APA Tarhan, M., Kılıç, F., & Solak, M. (2016). ALTIN YAPRAK DERGİSİ (1925): AHMET İZZET VE MEHMET ZEKÂİ BEY’İN KALEMİNDEN “TERBİYE NOTLARI”*. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 16(4), 1795-1812.