In this study, the geographical principles of forage crops agriculture in Erzurum Plain were examined. Forage crops agriculture is of great importance for Erzurum, which is one of the leading provinces of our country in terms of cattle presence. Due to this importance, the natural human and economic geography characteristics of forage crops agriculture in Erzurum Plain were examined as a whole, thus the potential of the plain for sustainable development was tried to be revealed.
This study was prepared with mixed method. It is aimed to use qualitative and quantitative data together so that the study can be better understood and detailed. Expression was tried to be strengthened with statistical data, and visual expression was enriched with tables, graphics, photographs and maps. Relevant data were collected from TUIK, Erzurum Provincial Directorate of Agriculture and Forestry and General Directorate of Meteorology. After a wide literature review, the questionnaires used were examined and the necessary analyzes were made in the data analysis programs.
Due to the fact that the lowest point of the Erzurum Plain is at an altitude of 1750 m and the severe continental climate prevails, climatic features such as precipitation and temperature have significantly limited agricultural activities. In addition, Erzurum Plain has advantages such as having a large area of 825 km2 and high soil fertility. These advantages are also important for sustainable livestock activities. On the other hand, there are also problems arising from the human environment, such as the shrinkage of agricultural lands through inheritance and the increase in the number of parcels, the inability to cultivate agricultural lands due to the migration of some landowners from the region, and increased input prices.
Although Erzurum Plain has pros and cons for forage crops agriculture, efficiency and profitability can be increased in forage crop farming by using modern farming methods correctly. This efficiency and profitability in forage crop agriculture will also greatly support cattle breeding.
Bu çalışmada Erzurum Ovası’nda yem bitkileri tarımının coğrafi esasları incelenmiştir. Büyükbaş hayvan varlığı bakımından ülkemizin önde gelen illerinden biri olan Erzurum için yem bitkileri tarımı büyük bir önem arz etmektedir. Bu öneminden dolayı Erzurum Ovası’ndaki yem bitkileri tarımının doğal beşerî ve ekonomik coğrafya özellikleri bir bütün olarak incelenmiş, böylece sürdürülebilir kalkınma için ovanın potansiyeli ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Bu çalışma karma yöntem ile hazırlanmıştır. Çalışmanın daha iyi anlaşılabilmesi ve detaylandırılabilmesi için nitel ve nicel verilerin bir arada kullanılması amaçlanmıştır. İstatistiki veriler ile anlatım güçlendirilmeye çalışılmış, tablo, grafik, fotoğraf ve haritalarla görsel anlatım zenginleştirilmiştir. TÜİK, Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünün konuyla ilgili verileri toplanmıştır. Geniş bir literatür taraması yapıldıktan sonra faydalanılan anketler incelenmiş ve veri analiz programlarında gereken analizler yapılmıştır.
Erzurum Ovası’nın en alçak yerinin 1750 m yükseltide bulunması ve şiddetli karasal iklimin hüküm sürmesinden dolayı yağış ve sıcaklık gibi iklim özellikleri tarımsal faaliyetleri önemli ölçüde sınırlandırmıştır. Bunun yanında Erzurum Ovası’nın 825 km2’lik geniş bir alana ve yüksek toprak verimliliğe sahip olması gibi avantajları da vardır. Bu avantajlar sürdürülebilir hayvancılık faaliyetleri için de önem taşımaktadır. Diğer taraftan tarım topraklarının miras yoluyla küçülmesi ve parsel sayısının artması, bir kısım toprak sahiplerinin yöreden göç etmesi sebebiyle tarım arazilerinin ekilmemesi ve artan girdi fiyatları gibi beşerî çevreden kaynaklanan sorunlar da bulunmaktadır.
Erzurum Ovası’nın yem bitkileri tarımı için artıları ve eksileri bulunsa da modern tarım yöntemlerinin doğru bir şekilde kullanılması ile yem bitkileri tarımında verim ve kârlılık artırılabilir. Yem bitkileri tarımındaki bu verim ve kârlılık büyükbaş hayvancılığı da büyük ölçüde destekleyecektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | MAKALELER |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2023 |
Submission Date | November 15, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 |