BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN DİL BECERİLERİNDE KULLANIMI ÜZERİNE BİR İÇERİK ANALİZİ
Abstract
Bu çalışmanın amacı, bilgisayar ve internet teknolojilerini dört temel dil becerisiyle bir arada ele alan makale ve tez çalışmalarının eğilimlerini belirlemektir. Çalışma, nitel araştırma türlerinden olan betimsel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında 50 makale ve 92 tez incelenmiştir. Form aracılığıyla incelenen makale ve tez çalışmaları içerik analizine tabi tutulmuştur. İncelemeler sonucunda elde edilen veriler, tablolaştırılarak frekans ve yüzdelerle sunulmuştur. Çalışmaların yayım yıllarına göre dağılımında 2010 yılından sonra bir artış gözlendiği ve en çok 2013 yılında yayın yapıldığı dikkat çekmiştir. Bilgisayar ve internet teknolojileriyle bir arada en çok ele alınan becerinin yazma becerisi olduğu görülürken teknoloji materyali olarak da videoların ön planda olduğu tespit edilmiştir. Nicel yöntemle desenlenen çalışmaların çoğunlukta olduğu, örneklem düzeyi olarak da yükseköğretim düzeyinde 0-50 kişilik bir örneklem aralığında çalışmaların yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Son olarak da veri toplama araçlarında anketlerin çoğunlukla kullanıldığı ve veri analizlerinin çoğunlukla nicel-kestirimsel yöntemlerle yapıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords
References
- Alper, A. ve Gülbahar, Y. (2009). Trends and issues in educational technologies: A review of research in TOJET. The Turkish Online Journal of Educational Technology, 8(2), 124-135.
- Aycan, A., Günday, R. (2016). Öğrenme kuramları ve flanet fle ve english page adlı yabancı dil eğitimi sitelerinde beceri geliştirme etkinlikleri. OÜSOBİAD. Temmuz, (s.443 - 462).
- Balcı, A. (2013). Sosyal bilimlerde araştırma: yöntem, teknik ve ilkeler. Ankara: Pegem Yayınları.
- Balcı, S. (2013). Tablet pc destekli Türkçe öğretiminin temel dil becerilerine etkisini belirlemeye yönelik ölçek çalışması. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 8/6 Spring 2013, p. 95-109, ANKARA-TURKEY
- Başaran, M., Akar, C. & Ulu, M. (2015). İlkokullarda dil becerilerinin öğretimi amacıyla bilişim teknolojileri kullanımına ilişkin öğretmen görüşleri. Uşak Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Dergisi, 1(1), 16-32.
- Bayrak, A. (2013). Almanca öğretmenliği programı öğrencilerinin yabancı dil eğitiminde bilgisayar ve internetin kullanımına ilişkin görüşleri, Anadolu Journal of Educational Sciences International, January 2013, 3(1).
- Bozkaya, M., Aydin, I. E., & Kumtepe, E. G. (2012). Research trends and ıssues in educational technology: a content analysis of tojet (2008-2011). Turkish Online Journal of Educational Technology-TOJET, 11(2), 264-277.
- Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. & Demirel, F. (2013). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: PegemA Yayıncılık.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
October 25, 2018
Submission Date
May 25, 2018
Acceptance Date
August 31, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 4 Number: 2
Cited By
Türkiye’de Teknoloji Bağlamında Yapılmış Eğitim Programları ve Öğretim Lisansüstü Tezlerin Teknoloji ve Araştırma Eğilimleri: 2015-2020 Dönemi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.33437/ksusbd.802860A SYSTEMATIC REVIEW STUDY ON EDUCATIONAL TECHNOLOGY AND DISTANCE EDUCATION: THE CASE OF TURKEY
Turkish Online Journal of Distance Education
https://doi.org/10.17718/tojde.1095750Technology Integration in Teaching English as a Foreign Language: A Content Analysis Study
Journal of Educational Technology and Online Learning
https://doi.org/10.31681/jetol.972577