Research Article

ARAZİ ÖRTÜSÜNUN MEKANSAL VE ZAMANSAL OLARAK DEĞİŞİMİNİN YER YÜZEY SICAKLIĞINA OLAN ETKİSİNİN UZAKTAN ALGILAMA YARDIMI İLE BELİRLENMESİ, İSTANBUL PENDİK İLÇESİ ÖRNEKLEMİ

Volume: 5 Number: 2 December 30, 2022
EN TR

ARAZİ ÖRTÜSÜNUN MEKANSAL VE ZAMANSAL OLARAK DEĞİŞİMİNİN YER YÜZEY SICAKLIĞINA OLAN ETKİSİNİN UZAKTAN ALGILAMA YARDIMI İLE BELİRLENMESİ, İSTANBUL PENDİK İLÇESİ ÖRNEKLEMİ

Abstract

Son yıllarda, hızlı nüfus artışından dolayı yerleşim alanlarının büyümesi, arazi örtüsünün değişimine neden olmuştur. Arazi örtüsünün değişimi LST (yer yüzey sıcaklığı) üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu olumsuz etkiler küresel ısınmaya, iklim değişikliğine ve bir çok insani problemlere neden olmaktadır. Bu çalışmada; İstanbul ili Pendik ilçesinin 1986 - 2021 yılları arasında arazi örtüsünde görülen değişimi, CE (Climate Engine) platformunun verileri kullanılarak 4 farklı indeks üzerinde (NDBI, NDVI, NDWI ve DBSI) incelenmiştir. Elde edilen indeks değerleri ve LST arasında korelasyon hesapları yapılmıştır. Ardından, arazi örtüsünün zamansal ve mekansal değişiminin LST üzerindeki etkisi belirlenmiştir. Sonuçlar; bitki örtüsünün, kuraklığın ve LST nin arttığını göstermektedir. İncelemelerde NDBI (normalize edilmiş yerleşim alanı indeksi) indeksinin, yerleşim alanları ve kuru çıplak araziyi ayıramadığı belirlenmiştir. Bu sonuç; NDBI indeksinin yerleşim alanları analizinde tek başında yetersiz kaldığı sonucunu doğurmaktadır. Bu çalışmanın özgün değeri; verilerin 35 senelik CE platformundan elde edilmiş olmasıdır. Bu değerler, önceki çalışmalara göre daha güvenilir sonuçlar üretmiştir.

Keywords

References

  1. Alig, R. J., Kline, J. D., & Lichtenstein, M. (2004). Urbanization on the US landscape: looking ahead in the 21st century. Landscape and urban planning, 69(2-3), 219-234.
  2. Alig, R. J., Kline, J. D., & Lichtenstein, M. (2004). Urbanization on the US landscape: looking ahead in the 21st century. Landscape and urban planning, 69(2-3), 219-234.
  3. Arnfield, A. J. (2003). Two decades of urban climate research: a review of turbulence, exchanges of energy and water, and the urban heat island. International Journal of Climatology: a Journal of the Royal Meteorological Society, 23(1), 1-26.
  4. Chen, Y. C., Chiu, H. W., Su, Y. F., Wu, Y. C., & Cheng, K. S. (2017). Does urbanization increase diurnal land surface temperature variation? Evidence and implications. Landscape and Urban Planning, 157, 247-258.
  5. Forman, R. T. (1995). Some general principles of landscape and regional ecology. Landscape ecology, 10(3), 133-142. Gao, B. C. (1996). NDWI—A normalized difference water index for remote sensing of vegetation liquid water from space. Remote sensing of environment, 58(3), 257-266.
  6. Gerçek, D., & Bayraktar, N. T. Kentsel ısı adası etkisinin uzaktan algılama ile tespiti ve değerlendirilmesi: İzmit kenti örneği.
  7. Guo, G., Wu, Z., Xiao, R., Chen, Y., Liu, X., & Zhang, X. (2015). Impacts of urban biophysical composition on land surface temperature in urban heat island clusters. Landscape and Urban Planning, 135, 1-10.
  8. Gustafson, E. J. (1998). Quantifying landscape spatial pattern: what is the state of the art?. Ecosystems, 1(2), 143-156. Jackson, R. D., & Huete, A. R. (1991). Interpreting vegetation indices. Preventive veterinary medicine, 11(3-4), 185-200.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 30, 2022

Submission Date

February 11, 2022

Acceptance Date

August 4, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 5 Number: 2

APA
Hassan Pashaeı, M., & Aksoy, T. (2022). ARAZİ ÖRTÜSÜNUN MEKANSAL VE ZAMANSAL OLARAK DEĞİŞİMİNİN YER YÜZEY SICAKLIĞINA OLAN ETKİSİNİN UZAKTAN ALGILAMA YARDIMI İLE BELİRLENMESİ, İSTANBUL PENDİK İLÇESİ ÖRNEKLEMİ. GSI Journals Serie C: Advancements in Information Sciences and Technologies, 5(2), 1-22. https://izlik.org/JA28KW74MD
AMA
1.Hassan Pashaeı M, Aksoy T. ARAZİ ÖRTÜSÜNUN MEKANSAL VE ZAMANSAL OLARAK DEĞİŞİMİNİN YER YÜZEY SICAKLIĞINA OLAN ETKİSİNİN UZAKTAN ALGILAMA YARDIMI İLE BELİRLENMESİ, İSTANBUL PENDİK İLÇESİ ÖRNEKLEMİ. AIST. 2022;5(2):1-22. https://izlik.org/JA28KW74MD
Chicago
Hassan Pashaeı, Mahdi, and Talha Aksoy. 2022. “ARAZİ ÖRTÜSÜNUN MEKANSAL VE ZAMANSAL OLARAK DEĞİŞİMİNİN YER YÜZEY SICAKLIĞINA OLAN ETKİSİNİN UZAKTAN ALGILAMA YARDIMI İLE BELİRLENMESİ, İSTANBUL PENDİK İLÇESİ ÖRNEKLEMİ”. GSI Journals Serie C: Advancements in Information Sciences and Technologies 5 (2): 1-22. https://izlik.org/JA28KW74MD.
EndNote
Hassan Pashaeı M, Aksoy T (December 1, 2022) ARAZİ ÖRTÜSÜNUN MEKANSAL VE ZAMANSAL OLARAK DEĞİŞİMİNİN YER YÜZEY SICAKLIĞINA OLAN ETKİSİNİN UZAKTAN ALGILAMA YARDIMI İLE BELİRLENMESİ, İSTANBUL PENDİK İLÇESİ ÖRNEKLEMİ. GSI Journals Serie C: Advancements in Information Sciences and Technologies 5 2 1–22.
IEEE
[1]M. Hassan Pashaeı and T. Aksoy, “ARAZİ ÖRTÜSÜNUN MEKANSAL VE ZAMANSAL OLARAK DEĞİŞİMİNİN YER YÜZEY SICAKLIĞINA OLAN ETKİSİNİN UZAKTAN ALGILAMA YARDIMI İLE BELİRLENMESİ, İSTANBUL PENDİK İLÇESİ ÖRNEKLEMİ”, AIST, vol. 5, no. 2, pp. 1–22, Dec. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA28KW74MD
ISNAD
Hassan Pashaeı, Mahdi - Aksoy, Talha. “ARAZİ ÖRTÜSÜNUN MEKANSAL VE ZAMANSAL OLARAK DEĞİŞİMİNİN YER YÜZEY SICAKLIĞINA OLAN ETKİSİNİN UZAKTAN ALGILAMA YARDIMI İLE BELİRLENMESİ, İSTANBUL PENDİK İLÇESİ ÖRNEKLEMİ”. GSI Journals Serie C: Advancements in Information Sciences and Technologies 5/2 (December 1, 2022): 1-22. https://izlik.org/JA28KW74MD.
JAMA
1.Hassan Pashaeı M, Aksoy T. ARAZİ ÖRTÜSÜNUN MEKANSAL VE ZAMANSAL OLARAK DEĞİŞİMİNİN YER YÜZEY SICAKLIĞINA OLAN ETKİSİNİN UZAKTAN ALGILAMA YARDIMI İLE BELİRLENMESİ, İSTANBUL PENDİK İLÇESİ ÖRNEKLEMİ. AIST. 2022;5:1–22.
MLA
Hassan Pashaeı, Mahdi, and Talha Aksoy. “ARAZİ ÖRTÜSÜNUN MEKANSAL VE ZAMANSAL OLARAK DEĞİŞİMİNİN YER YÜZEY SICAKLIĞINA OLAN ETKİSİNİN UZAKTAN ALGILAMA YARDIMI İLE BELİRLENMESİ, İSTANBUL PENDİK İLÇESİ ÖRNEKLEMİ”. GSI Journals Serie C: Advancements in Information Sciences and Technologies, vol. 5, no. 2, Dec. 2022, pp. 1-22, https://izlik.org/JA28KW74MD.
Vancouver
1.Mahdi Hassan Pashaeı, Talha Aksoy. ARAZİ ÖRTÜSÜNUN MEKANSAL VE ZAMANSAL OLARAK DEĞİŞİMİNİN YER YÜZEY SICAKLIĞINA OLAN ETKİSİNİN UZAKTAN ALGILAMA YARDIMI İLE BELİRLENMESİ, İSTANBUL PENDİK İLÇESİ ÖRNEKLEMİ. AIST [Internet]. 2022 Dec. 1;5(2):1-22. Available from: https://izlik.org/JA28KW74MD