Research Article

SALGIN DÖNEMİNDE OKUL YÖNETİCİLERİNİN MOTİVASYONUNU AZALTAN VE ARTIRAN İÇSEL VE DIŞSAL DEĞİŞKENLER

Volume: 11 Number: 2 December 31, 2023
TR EN

SALGIN DÖNEMİNDE OKUL YÖNETİCİLERİNİN MOTİVASYONUNU AZALTAN VE ARTIRAN İÇSEL VE DIŞSAL DEĞİŞKENLER

Abstract

Bu araştırmanın amacı Covid-19 salgını nedeniyle eğitim öğretimin uzaktan eğitim yoluyla yürütüldüğü dönemde, okul yöneticilerinin motivasyonlarını artıran ve azaltan, içsel ve dışsal değişkenlerin belirlenmesidir. Nitel araştırma olarak yürütülen araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Bolu ili Yeniçağa ilçesinde görev yapan 17 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formuyla toplanmış, betimsel ve içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre uzaktan eğitim döneminde okul yöneticilerinin motivasyonlarının artmasında içsel değişkenler, dışsal değişkenlere göre daha etkili olmuştur. Bu dönemde okul yöneticilerinin motivasyonlarını artıran içsel değişkenlerde ilk iki sırayı mesleki sorumluluk ve vatandaşlık görevi alırken; dışsal değişkenlerde başarı belgesi, mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri, alınan fazla sorumluluklar öne çıkmaktadır. Okul yöneticilerinin motivasyonlarını azaltan içsel değişken olarak sadece salgın sonucunda yaşanabilecek hastalık durumunu belirtilirken, dışsal değişken olarak yerel düzeyde koordinasyon ve istişare eksikliği, formal iletişimde muğlaklık, öğrencilerin derse mazeretsiz katılmamaları, medyanın öğretmenlere karşı olumsuz tutumu vb. durumlar belirtilmiştir. Uzaktan eğitim süreci okul yöneticilerinin pek çok bilinmezlikle mücadele ederek, daha fazla inisiyatif aldıkları bir zaman dilimi olarak dikkat çekmektedir. Bu sebeple uzaktan eğitim döneminde uygulanacak politikaların okul yöneticilerinin motivasyonlarını nasıl etkileyebileceğinin dikkate alınması ve bu durumun uzaktan eğitimin işleyişi ile süreçten elde edilen verimi doğrudan etkileyeceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Keywords

References

  1. Açıkgöz, K., (1996). Etkili Öğrenme ve Öğretme, Kanyılmaz Matbaası, İzmir.
  2. Akbaba, S. (2006). Eğitimde motivasyon. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, (13), 343-361.
  3. Argon, T., ve Ertürk, R. (2013). İlköğretim okulu öğretmenlerinin içsel motivasyonları ve örgütsel kimliğe yönelik algıları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 2(2), 159-179.
  4. Arısoy, B. (2007). Örgütsel iletişimin motivasyon ve iş doyumu üzerine etkileri. Yayınlamamış Doktora Tezi. Marmara Üniversitesi. İstanbul
  5. Başaran, İ.E. (1982). Örgütsel davranış: Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.
  6. Başaran, İ. E. (1996). Eğitim yönetimi. Başaran Yayın.
  7. Başkale, H. (2016). Nitel araştırmalarda geçerlik, güvenirlik ve örneklem büyüklüğünün belirlenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 9(1), 23-28.
  8. Candar, M. (2015). Örgütsel iletişimin verimliliğe etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Hasan Kalyoncu Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Gaziantep

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Other Fields of Education

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2023

Submission Date

March 20, 2023

Acceptance Date

December 3, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 11 Number: 2

APA
Gülmez, F. M., & Argon, T. (2023). SALGIN DÖNEMİNDE OKUL YÖNETİCİLERİNİN MOTİVASYONUNU AZALTAN VE ARTIRAN İÇSEL VE DIŞSAL DEĞİŞKENLER. Anadolu Eğitim Liderliği Ve Öğretim Dergisi, 11(2), 281-305. https://izlik.org/JA83NM95TF
AMA
1.Gülmez FM, Argon T. SALGIN DÖNEMİNDE OKUL YÖNETİCİLERİNİN MOTİVASYONUNU AZALTAN VE ARTIRAN İÇSEL VE DIŞSAL DEĞİŞKENLER. E-AJELI. 2023;11(2):281-305. https://izlik.org/JA83NM95TF
Chicago
Gülmez, Fatih Mehmet, and Türkan Argon. 2023. “SALGIN DÖNEMİNDE OKUL YÖNETİCİLERİNİN MOTİVASYONUNU AZALTAN VE ARTIRAN İÇSEL VE DIŞSAL DEĞİŞKENLER”. Anadolu Eğitim Liderliği Ve Öğretim Dergisi 11 (2): 281-305. https://izlik.org/JA83NM95TF.
EndNote
Gülmez FM, Argon T (December 1, 2023) SALGIN DÖNEMİNDE OKUL YÖNETİCİLERİNİN MOTİVASYONUNU AZALTAN VE ARTIRAN İÇSEL VE DIŞSAL DEĞİŞKENLER. Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi 11 2 281–305.
IEEE
[1]F. M. Gülmez and T. Argon, “SALGIN DÖNEMİNDE OKUL YÖNETİCİLERİNİN MOTİVASYONUNU AZALTAN VE ARTIRAN İÇSEL VE DIŞSAL DEĞİŞKENLER”, E-AJELI, vol. 11, no. 2, pp. 281–305, Dec. 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA83NM95TF
ISNAD
Gülmez, Fatih Mehmet - Argon, Türkan. “SALGIN DÖNEMİNDE OKUL YÖNETİCİLERİNİN MOTİVASYONUNU AZALTAN VE ARTIRAN İÇSEL VE DIŞSAL DEĞİŞKENLER”. Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi 11/2 (December 1, 2023): 281-305. https://izlik.org/JA83NM95TF.
JAMA
1.Gülmez FM, Argon T. SALGIN DÖNEMİNDE OKUL YÖNETİCİLERİNİN MOTİVASYONUNU AZALTAN VE ARTIRAN İÇSEL VE DIŞSAL DEĞİŞKENLER. E-AJELI. 2023;11:281–305.
MLA
Gülmez, Fatih Mehmet, and Türkan Argon. “SALGIN DÖNEMİNDE OKUL YÖNETİCİLERİNİN MOTİVASYONUNU AZALTAN VE ARTIRAN İÇSEL VE DIŞSAL DEĞİŞKENLER”. Anadolu Eğitim Liderliği Ve Öğretim Dergisi, vol. 11, no. 2, Dec. 2023, pp. 281-05, https://izlik.org/JA83NM95TF.
Vancouver
1.Fatih Mehmet Gülmez, Türkan Argon. SALGIN DÖNEMİNDE OKUL YÖNETİCİLERİNİN MOTİVASYONUNU AZALTAN VE ARTIRAN İÇSEL VE DIŞSAL DEĞİŞKENLER. E-AJELI [Internet]. 2023 Dec. 1;11(2):281-305. Available from: https://izlik.org/JA83NM95TF