Bu çalışmanın amacı, İngilizce Öğretmenlerinin Öğrenme için Değerlendirme uygulamalarını geliştirmek amacıyla tasarlanmış bir Hizmet-İçi Eğitim Programının etkisini ortaya koymaktır. Bu amaçla, devlet liselerinde görev yapmakta olan İngilizce Öğretmenleri 2020-2021 Bahar döneminde beş oturumda gerçekleşen Hizmet-İçi Eğitim programına katılmıştır. Öğretmenlerin bu oturumların başında ve sonunda uygulanan görevlere verdikleri yanıtları arasında herhangi bir fark olup olmadığı ve öğretmenlerin eğitim hakkındaki düşünceleri incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak her bir oturum için hazırlanan görevler ile dörtlü-Likert tipi ve açık uçlu sorulardan oluşan bir anket kullanılmıştır. Nicel veri analizinde betimsel istatistik, nitel veri analizinde ise tümdengelimsel kodlama kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, öğretmenlerin çoğunun Öğrenme için Değerlendirmenin ‘oldukça önemli’ olduğunu düşündüğünü göstermiştir. Bu sonuçlara göre, değişimle ilgili en çok tespit edilen ilk üç madde ise ‘düşüncelerini ifade etmek için daha fazla şans verme’, ‘öğrenme hedeflerinin daha ayrıntılı bir şekilde açıklanması’ ve ‘anlaşılır yorumlar yapma’ olmuştur. Bulgular, katılımcı öğretmenlerin aynı görev için verdikleri ilk ve ikinci yanıtları arasındaki farklılıklarla ilgili görüşlerine de ışık tutmaktadır. Öğretmenlerin çoğu, ön ve son görev yanıtları arasındaki farkları ‘kısmen değişti’ ya da ‘çok değişti’ şeklinde ifade etmişlerdir. Eğitim sırasında üzerinde durulan teknikleri ise çok sayıda öğretmen ‘uygulanabilir’ ya da ‘kısmen uygulanabilir’ olarak değerlendirmiştir. Bu bulgulara göre İngilizce öğretmenlerine Hizmet-İçi Eğitim Programlarına katılmaları için daha çok şans verilmesi tavsiye edilmektedir, özellikle de değerlendirme ile ilgili, böylece yeni stratejileri İngilizce sınıflarında etkin bir şekilde kullanabilmeleri güvence altına alınmalıdır.
Öğrenme için Değerlendirme İngilizce Öğretmenleri Biçimlendirici Değerlendirme Hizmet-İçi Eğitim Programı Dil Değerlendirme
Anadolu Üniversitesi
The aim of this paper is to present the effect of an In-Service Training (INSET) Program designed to develop Assessment for Learning (AfL) practices on English language teachers. For this purpose, English language teachers working in the state high schools attended the five-session-long INSET program in 2020-2021 Spring semester. Whether there were any changes between teachers’ responses to the tasks assigned before and after the sessions and what their opinions were related to the training were examined. Data collection tools included a task prepared for each session and a questionnaire including four-point Likert type questions and open-ended items. Descriptive statistics were used in the analysis of the quantitative data while deductive coding was employed to analyze the qualitative data. The results demonstrated that most of the teachers thought that AfL was ‘quite important’. The findings also yielded that the first three items about what changes were detected most were identified as ‘providing more opportunities to express their opinions’, ‘clarifying learning intentions in a detailed way’, and ‘using clear comments’. The outcomes shed light on the participant teachers’ ideas about the differentiations between their first and second responses to the same tasks, and most teachers reported variations between pre- and post-task responses as ‘partially changed’ or ‘changed a lot’. The techniques mentioned during the training were rated as ‘practical’ or ‘partial practical’ by a great number of teachers. The findings suggested that English language teachers should be given more chances for taking part in in-service training programs, especially on AfL; in this way, it can be provided that they can use the new strategies in English language classes efficiently.
Assessment for Learning EFL Teachers Formative Assessment In-Service Training Program Language Assessment
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Alan Eğitimleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2023 |
Gönderilme Tarihi | 14 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 2 |
AJESI’de yayınlanan makalelerde bu lisans kullanılmaktadır.
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.