The global pandemic of coronavirus “Covid-19” in the fall of 2019 caused dramatic changes in all sectors, including education. Businesses, like corporate organizations that normally train their employees annually, were equally affected, due to lack of instructors. Learning institutions were faced with various challenges due to the abrupt paradigm shift of changing from face-to-face to online teaching and learning, with limited preparedness. For scalability, and to maintain their annual strategies of keeping their dynamic capabilities, organizations were forced to adapt online training although with limited preparedness. However, electronic learning innovations such as the massive open online courses (MOOCs) that should have been leveraged by corporate organizations to train their employees during these hard times, had been mainly tailored for educational institutions. More still, much as MOOCs are essential for all enterprises, there have been few or no models developed to inform their adoption for corporate training. This study sought to bridge this gap, thus developed a model for MOOCs adoption for corporate training, based on data collected from South African private sectors, and analysed quantitatively. Results indicated that perception and attitude toward technology, teaching styles, and technology control are key influencing factors of MOOCs adoption for corporate training. The developed model will be used to provide insights into MOOCs adoption for workplace training, and to extend research on MOOCs usage. It is recommended that future studies consider the analysis of the moderating effects of respondents’ demographics, their perceptions possibly changing over time.
MOOCs Online learning Learning culture Flexibility of learning in private sector Distance learning MOOCs, Online learning, Learning culture, Flexibility of learning in private sector, Distance learning
2019 yılının sonbaharında ortaya çıkan Covid-19 pandemisi, eğitim dahil tüm sektörlerde dramatik değişikliklere neden oldu. Eğitim sektörü eğitmen eksikliği nedeniyle eşit şekilde etkilendi. Okullar, sınırlı hazırlıkla yüz yüze öğretim ve öğrenimden çevrimiçi öğretim ve öğrenime geçişin ani paradigma kayması nedeniyle çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldı. Ölçeklenebilirlik ve dinamik yeteneklerini korumaya yönelik yıllık stratejilerini sürdürmek için kuruluşlar, yeterli hazırlıkları olmamasına rağmen çevrimiçi eğitime geçmek zorunda kaldılar. Ancak, bu zor zamanlarda çalışanlarını eğitmek için kurumsal kuruluşlar tarafından kullanılması gereken kitlesel açık çevrimiçi dersler (KAÇD'ler) gibi elektronik öğrenme yenilikleri, esas olarak eğitim kurumları için uyarlanmıştır. Daha da ötesi, KAÇD'ler tüm işletmeler için gerekli olmakla birlikte, bunların kurumsal eğitim için benimsenmesini bildiren çok az model geliştirilmiş veya hiç geliştirilmemiştir. Bu çalışma, bu açığı kapatmayı amaçlamış, böylece Güney Afrika özel sektörlerinden toplanan verilere dayanmaktadır. KAÇD'lerin kurumsal eğitimde benimsenmesi için bir model geliştirmiş ve nicel olarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, teknolojiyle öğretme stillerine ve teknoloji kontrolüne yönelik algı ve tutumun, KAÇD'nin kurumsal eğitim için benimsenmesini etkileyen temel faktörler olduğunu göstermiştir. Geliştirilen model, KAÇD'lerin işyeri eğitimi için benimsenmesine ilişkin içgörü sağlamak ve KAÇD’lerin kullanımına ilişkin araştırmaları genişletmek için kullanılacaktır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2022 |
Submission Date | June 12, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
0216 355 56 19 numarasıyla iletişime geçebilirsiniz.
Bu dergideki makaleler Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.