Bu çalışmada Güney Marmara Bölgesi’nde yer alan Balıkesir, Bilecik, Bursa ve Çanakkale illerindeki üreticilerden ve ticari olarak satış yapılan marketlerden 15 farklı markaya ait sade, kakaolu, Antep fıstıklı olmak üzere üç farklı çeşit tahin helvası örnekleri toplanmıştır. Numuneler her bir firma için iki farklı parti numarasından olacak şekilde temin edilmiştir. Tahin helvası numunelerine yapılan analizler neticesinde toplam şeker miktarının %39.45-43.78, toplam tahin miktarının %51.88-76.84, yağ miktarının %33.1-38.9, ekstrakte edilen yağda peroksit sayısının 0-3.67 meq/kg, Bakır miktarının 5.88-7.98 mg/kg, Demir miktarının 6.98-22.33 mg/kg, Kalay miktarının 0-1.12 mg/kg, Kurşun miktarının 0-0.019 mg/kg, tuz miktarının 0-0.96 g/100g aralığında değiştiği tespit edilirken numunelerde Arsenik ölçülmemiştir. Tahin helvalardan ekstrakte edilen yağ, yağ asitleri bileşeni yönünden kromatografik analize tabi tutulduğunda oleik asit (~%43) ve linoleik asit (~%40) açısından zengin bir profille karşılaşılmıştır. Tüm bu sonuçlar değerlendirildiğinde numune alınan firmalardan bir tanesinin toplam tahin miktarı açısından Türk Gıda Kodeksi Tahin Helvası Tebliği (2015/28)’ne uygun üretim yapmadığı belirlenmiştir.
In this study, three different tahini halva types (plain, cocoa and pistachio) from 15 different brands were obtained from various manufacturers or commercial markets in the Southern Marmara Region provinces of Balikesir, Bilecik, Bursa, and Canakkale. For each manufacturer, samples were obtained from two different lot numbers. The results of chemical analysis in tahini halva samples were as follows; the total amount of sugar was 39.45-43.78%, the total amount of tahini was 51.88-76.84%, the amount of oil was 33.1-38.9%, the amount of peroxide in the extracted oil was 0-3.67 meq/kg, the amount of copper was 5.88-7.98 mg/kg, the amount of iron varied between 6.98 and 22.33 mg/kg, the amount of tin ranged between 0 and 1.12 mg/kg, the amount of lead was 0.019 mg/kg, and the amount of salt was between 0 and 0.96 g/100g. Arsenic was not detected in halva samples. When the fatty acid composition of oils extracted from tahini halva was analyzed using gas chromatography, a profile high in oleic acid (43%) and linoleic acid (40%) was found. When all of these results were taken into consideration, tahini halva from one of the examined enterprises was inconsistent with the Turkish Food Codex Communique on Tahini Halva (2015/28) in terms of the total amount of tahini.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Publication Date | March 30, 2023 |
Submission Date | July 27, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).