Cold pressed sunflower oil was exposed to thermal and
photooxidation, and under these conditions, the values of peroxide (PV) and
conjugated diene (K232) were used to follow lipid oxidation. In
addition to the classical oxidation tests, the data of volatile oxidation
compounds in the oils throughout the thermal and photooxidation were collected
by employing HS-SPME (headspace–solid phase
microextraction) coupled with GC-MS (gas chromatography–mass spectrometry). Under
the thermal oxidation conditions at 60°C, the values of PV and K232 increased
up to 79.68 meq O2/kg and 20.03 at the end of storage, respectively.
Six volatile compounds (hexanal, 2-hexenal, 2-heptenal, E-2-octenal, E, Z-2,4-decadienal
and E,E-2,4-decadieanal) were determined during the thermal oxidation. At the
end of photooxidation conditions, PV and K232 values of oils were detected
as 116.97 meq O2/kg and 22.53, respectively. It is at least equally
important as the other findings that the hexanal was only detected volatile oxidation
compound under photooxidation conditions.
Soğuk pres ayçiçeği yağı termal ve fotooksidasyona tabi tutulmuştur. Bu
koşullar altında oksidasyonun izlenmesinde peroksit değeri (PD) ve konjuge dien
değeri (K232) kullanılmıştır. Bu klasik oksidasyon testleri yanında,
termal ve fotooksidasyon süresince yağlardaki uçucu oksidasyon bileşenleri
verileri tepe boşluğu-katı faz mikro-ekstraksiyon (HS-SPME) ve gaz kromatografi-kütle
spektrometresi (GC-MS) yöntemi kullanılarak toplanmıştır. 60°C sıcaklıkta
termal oksidasyon koşullarında depolama sonunda, PD ve K232
değerleri sırası ile 79.68 meq
O2/kg ve 20.03’e kadar arttığı bulunmuştur. Termal oksidasyon
süresince 6 uçucu
oksidasyon bileşeni (hekzanal, 2-hekzenal, 2-heptenal, E-2-oktenal, E,Z-2,4-dekadienal
ve E,E-2,4-dekadienal) belirlenmiştir. Fotooksidasyon sonunda, PD ve K232
değerleri sırası ile 116.97
meq O2/kg ve 22.53 olarak tespit edilmiştir. Fotooksidasyon
koşulları süresince belirlenen tek uçucu oksidasyon bileşeni hekzanal da en
azından diğer bulgular ile aynı derece önemlidir.
Journal Section | Research Papers |
---|---|
Authors | |
Publication Date | August 11, 2017 |
Submission Date | August 9, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).