In this study, the potential use of food processing sugar beet molasses and potatoes-corn wastes hydrolysates as carbon sources was investigated for the growth of ethanologenic E. coli strain FBR5. For this purpose, different hydrolysis methods were performed by using acid HCl or H2SO4 treatments with different ratios of these food processing wastes FPW . The final sugar concentrations obtained from the hydrolysates were dependent on the concentrations of acid, ratio of FPW or Ca OH 2 treatment for molasses hydrolysate . The highest levels of sugars glucose and fructose and the growth of FBR5 strain were obtained when 10% v/v concentration of molasses was hydrolyzed with H2SO4 and after Ca OH 2 treatment. For the potatoes-corn wastes, the highest sugar concentrations glucose and xylose and the highest growth were obtained by using the ratio of potato waste water to corn waste of 1:4 w/v and HCl treatment
Bu çalışmada, etanol üreticisi E. coli FBR5 suşunun üretilmesinde, gıda işleme atıklarının şeker pancarı melasının ve patates-mısır hidrolizatlarının karbon kaynakları olarak potansiyel kullanımları araştırılmıştır. Bu amaçla, bu gıda işleme atıkları farklı oranlarda asit uygulamaları ile HCl veya H2SO4 farklı metotlarla hidroliz edilmiştir. Elde edilen hidrolizatların şeker içeriklerinin, kullanılan asitin konsantrasyonuna, gıda işleme atıklarının oranına veya Ca OH 2uygulamasına melas hidrolizatı için bağlı olduğu bulunmuştur. Melas hidrolizatları arasında, en yüksek değerlerdeki şeker oranları ve FBR5 suşunun üremesi, kullanılan melasın %10 v/v konsantrasyonda sulandırılarak H2SO4 ile hidrolize edildiğinde ve Ca OH 2 uygulandığında elde edilmiştir. Patates-mısır işleme atığı ile ise en fazla şeker konsantrasyonları ve üreme değerleri, patates işleme atık suyu ile mısır işleme atığı karışımının 1:4 oranında kullanıldığında ve HCl ile hidrolize edildiğinde belirlenmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 14 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).