BibTex RIS Cite

Effect of Olive Leaf Extract Addition on S. typhimurium, E. coli O157 and S. aureus Growth in Meatballs

Year 2016, Volume: 14 Issue: 1, 28 - 32, 01.03.2016

Abstract

In this study, the antimicrobial effect of olive leaf extract OLE addition on the growth of E.coli O157, S. typhimurium and S. aureus in ready to eat meatballs was determined. At the end of the 7 days of storage, the number of S. typhimurium, E.coli O157 and S. aureus, which was inoculated at 3 and 6-log levels, increased 0.05-0.40, 0.150.20 and 0.17-0.36 logarithmic units, respectively in comparison to control groups. At the end of the storage period, the number of S. typhimurium, E. coli O157 and S. aureus 3 and 6-log levels in meatballs with OLE at different rates decreased 0.15-0.60, 0.23-0.25 and 0.23-0.94 logarithmic units, respectively. The antimicrobial effect of olive leaf extract was significant p

References

  • Türk Standartları Enstitüsü (TSE) 1992.TS 10581 Köfte-İnegöl Köfte-Pişmemiş. Ankara.
  • Çetin, B., Bostan K., 2002. Hazır köftelerin mikrobiyolojik kalitesi ve raf ömrü üzerine sodyum laktatın etkisi. Turk. J. Vet. Anim. Sci. 26: 843-848.
  • İçöz, A., Kayışoğlu, S., 2012. Tekirdağ'da tüketime sunulan mikrobiyolojik ve fizikokimyasal özellikleri. Akademik Gıda 10: 63-68 ve piliç burgerlerin
  • Petek, D., Gürbüz, Ü., 2010. Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Eurasian J. Vet. Sci. 26(1): 25-31.
  • Keskin, D., Toroğlu, S., 2011. Gıda kaynaklı bazı patojen bakterilerin gelişmesini engelleyen tıbbi bitkiler ile bunların ekstraktları ve uçucu yağları. Akademik Gıda 10: 53-60
  • Shahidi, F., Arachchi, J.K.M., Jeon, Y., 1999. Food applications of chitin and chitosans. Trends Food Sci. Technol. 10: 37–51.
  • Soler-Rivas, C., Espin, J.C., Wichers, H.J., 2000. Oleuropein and related compounds. J. Sci. Food Agric. 80: 1013-1023.
  • Gikas, E., Bazoti, F.N., Tsarbopoulos, A., 2007. Conformation of Oleuropein, the majör bioactive compound of Olea europea. J. Mol. Struct. Theochem. 821:125-132.
  • ISO 6579:2002. Microbiology of food and animal feeding stuffs. Horizontal method for the detection of Salmonella spp.
  • ISO 16654:2001. Microbiology of food and animal feeding stuffs. Horizontal method for the detection of Escherichia coli O157.
  • FDA, 2001. Food and Drug Administration, Center For Food Safety & Aplied Nutrition, Bacteriological Analytical Manual, USA. [12] Altuğ, T., 1993. Duyusal test teknikleri. E.Ü.Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayın No.28, 56 s., İzmir.
  • Hayes, J.E., Stepanyan, V., Allen, P., O’Grady, M.N., Kerry, J.P., 2010. Effect of lutein, sesamol, ellagic acid and olive leaf extract on the quality and shelf-life stability of packaged raw minced beef patties. Meat Sci. 84(4): 613-620.
  • Korukluoglu, M., Sahan, Y., Yigit, A., Ozer, E.T., Gucer, S., 2010. Antibacterial activity and chemical constitutions of Olea europaea L. leaf extracts. Journal of Food Processing and Preservation 34: 383-396.
  • Owen, R.W., Haubner, R., Mier, W., Giacosa, A., Hull, W.E., Spiegelhalder, B., 2003. Isolation, structure and antioxidant potential of the major phenolic and flavonoid compounds in brined olive drupes. Food and Chemical Toxicology 41: 703– 717.
  • Aliabadi, M.A., Darsanaki, R.K., Rokhi, M.L., Nourbakhsh, M., Raeisi, G., 2012. Antimicrobial activity of olive leaf aqueous extract. Annals of Biological Research 3(8): 4189-4191.
  • Bisignano, G., Tomaino, A., LoCascio, R., Crisafi, G., Uccella, N., Saija, A. 1999. On the in-vitro activity of oleuropein and hydroxytyrosol. J. Pharm. Pharmacol. 51: 971–4.
  • Aytul, K.K., 2010. Antimicrobial and antioxidant activities of olive leaf extract and its food applications. Turkey, Ms. Thesis, Graduate School of Engineering and Sciences of Izmir Institute of Technology.
  • Pereira, A.P., FerreiaraI, C.F.R., Marcelino, F., Valentao, P, Andrade, P.B., Seabra, R., Estevinho, L., Bento, A, Pereira, J.A., 2007. Phenolic compounds and antimicrobial activity of olive (Olea europaea L. Cv Cobrancosa) leaves. Molecules 12: 1153-1163.
  • Markin, D., Duek, L., Berdicevsky, I., 2003. In vitro antimicrobial activity of olive leaves. Mycoses 46: 132–136.
  • Sudjana, A.N., D'Orazio, C., Ryan, V., Rasool, N., Ng, J., Islam, N., Riley, T.V., Hammer K.A., 2009. Antimicrobial activity of commercial Olea europaea (olive) leaf extract. Int. J. Antimic. Agents 33: 461– 463.

Zeytin Yaprağı Ekstraktı İlavesinin Köftelerde S. typhimurium, E. coli O157 ve S. aureus Gelişimi Üzerine Etkisi

Year 2016, Volume: 14 Issue: 1, 28 - 32, 01.03.2016

Abstract

Bu çalışmada köftelere farklı oranlarda zeytin yaprağı ekstraktı ZYE ilavesinin S. typhimurium, E. coli O157 ve S. aureus’un gelişimi üzerine antimikrobiyal etkisi araştırılmıştır. Kontrol grubu köfte örneklerinde 3 log ve 6 log inokülasyon düzeylerindeki S. typhimurium, E. coli O157 ve S. aureus sayıları sırasıyla depolamanın 7nci günü sonunda 0.05-0.40, 0.15-0.20 ve 0.17-0.36 logaritmik birim aralığında artış tespit edilmiştir. Depolama periyodunun sonunda farklı oranlarda ZYE ilave edilen örneklerde ise 3 ve 6 log inokülasyon düzeylerinde S. typhimurium, E. coli O157 ve S. aureus sayıları sırasıyla 0.15-0.60, 0.23-0.25 ve 0.23-0.94 logaritmik birim aralığında azalış olduğu ve ZYE’nin antimikrobiyal etkisinin önemli düzeyde p

References

  • Türk Standartları Enstitüsü (TSE) 1992.TS 10581 Köfte-İnegöl Köfte-Pişmemiş. Ankara.
  • Çetin, B., Bostan K., 2002. Hazır köftelerin mikrobiyolojik kalitesi ve raf ömrü üzerine sodyum laktatın etkisi. Turk. J. Vet. Anim. Sci. 26: 843-848.
  • İçöz, A., Kayışoğlu, S., 2012. Tekirdağ'da tüketime sunulan mikrobiyolojik ve fizikokimyasal özellikleri. Akademik Gıda 10: 63-68 ve piliç burgerlerin
  • Petek, D., Gürbüz, Ü., 2010. Bazı et ürünlerinde E. coli 0157:H7 varlığının araştırılması. Eurasian J. Vet. Sci. 26(1): 25-31.
  • Keskin, D., Toroğlu, S., 2011. Gıda kaynaklı bazı patojen bakterilerin gelişmesini engelleyen tıbbi bitkiler ile bunların ekstraktları ve uçucu yağları. Akademik Gıda 10: 53-60
  • Shahidi, F., Arachchi, J.K.M., Jeon, Y., 1999. Food applications of chitin and chitosans. Trends Food Sci. Technol. 10: 37–51.
  • Soler-Rivas, C., Espin, J.C., Wichers, H.J., 2000. Oleuropein and related compounds. J. Sci. Food Agric. 80: 1013-1023.
  • Gikas, E., Bazoti, F.N., Tsarbopoulos, A., 2007. Conformation of Oleuropein, the majör bioactive compound of Olea europea. J. Mol. Struct. Theochem. 821:125-132.
  • ISO 6579:2002. Microbiology of food and animal feeding stuffs. Horizontal method for the detection of Salmonella spp.
  • ISO 16654:2001. Microbiology of food and animal feeding stuffs. Horizontal method for the detection of Escherichia coli O157.
  • FDA, 2001. Food and Drug Administration, Center For Food Safety & Aplied Nutrition, Bacteriological Analytical Manual, USA. [12] Altuğ, T., 1993. Duyusal test teknikleri. E.Ü.Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayın No.28, 56 s., İzmir.
  • Hayes, J.E., Stepanyan, V., Allen, P., O’Grady, M.N., Kerry, J.P., 2010. Effect of lutein, sesamol, ellagic acid and olive leaf extract on the quality and shelf-life stability of packaged raw minced beef patties. Meat Sci. 84(4): 613-620.
  • Korukluoglu, M., Sahan, Y., Yigit, A., Ozer, E.T., Gucer, S., 2010. Antibacterial activity and chemical constitutions of Olea europaea L. leaf extracts. Journal of Food Processing and Preservation 34: 383-396.
  • Owen, R.W., Haubner, R., Mier, W., Giacosa, A., Hull, W.E., Spiegelhalder, B., 2003. Isolation, structure and antioxidant potential of the major phenolic and flavonoid compounds in brined olive drupes. Food and Chemical Toxicology 41: 703– 717.
  • Aliabadi, M.A., Darsanaki, R.K., Rokhi, M.L., Nourbakhsh, M., Raeisi, G., 2012. Antimicrobial activity of olive leaf aqueous extract. Annals of Biological Research 3(8): 4189-4191.
  • Bisignano, G., Tomaino, A., LoCascio, R., Crisafi, G., Uccella, N., Saija, A. 1999. On the in-vitro activity of oleuropein and hydroxytyrosol. J. Pharm. Pharmacol. 51: 971–4.
  • Aytul, K.K., 2010. Antimicrobial and antioxidant activities of olive leaf extract and its food applications. Turkey, Ms. Thesis, Graduate School of Engineering and Sciences of Izmir Institute of Technology.
  • Pereira, A.P., FerreiaraI, C.F.R., Marcelino, F., Valentao, P, Andrade, P.B., Seabra, R., Estevinho, L., Bento, A, Pereira, J.A., 2007. Phenolic compounds and antimicrobial activity of olive (Olea europaea L. Cv Cobrancosa) leaves. Molecules 12: 1153-1163.
  • Markin, D., Duek, L., Berdicevsky, I., 2003. In vitro antimicrobial activity of olive leaves. Mycoses 46: 132–136.
  • Sudjana, A.N., D'Orazio, C., Ryan, V., Rasool, N., Ng, J., Islam, N., Riley, T.V., Hammer K.A., 2009. Antimicrobial activity of commercial Olea europaea (olive) leaf extract. Int. J. Antimic. Agents 33: 461– 463.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Mukadderat Gökmen This is me

Levent Akkaya This is me

Recep Kara This is me

Veli Gök This is me

Adem Önen This is me

Nisanur Ektik This is me

Publication Date March 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 14 Issue: 1

Cite

APA Gökmen, M., Akkaya, L., Kara, R., Gök, V., et al. (2016). Zeytin Yaprağı Ekstraktı İlavesinin Köftelerde S. typhimurium, E. coli O157 ve S. aureus Gelişimi Üzerine Etkisi. Akademik Gıda, 14(1), 28-32.
AMA Gökmen M, Akkaya L, Kara R, Gök V, Önen A, Ektik N. Zeytin Yaprağı Ekstraktı İlavesinin Köftelerde S. typhimurium, E. coli O157 ve S. aureus Gelişimi Üzerine Etkisi. Akademik Gıda. March 2016;14(1):28-32.
Chicago Gökmen, Mukadderat, Levent Akkaya, Recep Kara, Veli Gök, Adem Önen, and Nisanur Ektik. “Zeytin Yaprağı Ekstraktı İlavesinin Köftelerde S. Typhimurium, E. Coli O157 Ve S. Aureus Gelişimi Üzerine Etkisi”. Akademik Gıda 14, no. 1 (March 2016): 28-32.
EndNote Gökmen M, Akkaya L, Kara R, Gök V, Önen A, Ektik N (March 1, 2016) Zeytin Yaprağı Ekstraktı İlavesinin Köftelerde S. typhimurium, E. coli O157 ve S. aureus Gelişimi Üzerine Etkisi. Akademik Gıda 14 1 28–32.
IEEE M. Gökmen, L. Akkaya, R. Kara, V. Gök, A. Önen, and N. Ektik, “Zeytin Yaprağı Ekstraktı İlavesinin Köftelerde S. typhimurium, E. coli O157 ve S. aureus Gelişimi Üzerine Etkisi”, Akademik Gıda, vol. 14, no. 1, pp. 28–32, 2016.
ISNAD Gökmen, Mukadderat et al. “Zeytin Yaprağı Ekstraktı İlavesinin Köftelerde S. Typhimurium, E. Coli O157 Ve S. Aureus Gelişimi Üzerine Etkisi”. Akademik Gıda 14/1 (March 2016), 28-32.
JAMA Gökmen M, Akkaya L, Kara R, Gök V, Önen A, Ektik N. Zeytin Yaprağı Ekstraktı İlavesinin Köftelerde S. typhimurium, E. coli O157 ve S. aureus Gelişimi Üzerine Etkisi. Akademik Gıda. 2016;14:28–32.
MLA Gökmen, Mukadderat et al. “Zeytin Yaprağı Ekstraktı İlavesinin Köftelerde S. Typhimurium, E. Coli O157 Ve S. Aureus Gelişimi Üzerine Etkisi”. Akademik Gıda, vol. 14, no. 1, 2016, pp. 28-32.
Vancouver Gökmen M, Akkaya L, Kara R, Gök V, Önen A, Ektik N. Zeytin Yaprağı Ekstraktı İlavesinin Köftelerde S. typhimurium, E. coli O157 ve S. aureus Gelişimi Üzerine Etkisi. Akademik Gıda. 2016;14(1):28-32.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).