BibTex RIS Cite

Beyaz Peynirde Nisini Tolere Eden Laktik Asit Bakteri Miktarı ve Çeşitliliği

Year 2014, Volume: 12 Issue: 4, 36 - 40, 01.12.2014

Abstract

Bu çalışmanın amacı, beyaz peynir florasından nisini tolere eden Laktik Asit Bakteri’nin LAB izolasyonu, takiben 16S rDNA dizi analizine göre tanımlanmasıdır. Denizli semt pazarlarından temin edilen beyaz peynirlerin mikrobiyolojik kalitesinin, çeşitli ulusal markalar altında ambalajlı olarak satılan peynirlerden oldukça düşük bulunmuştur. Bunun dışında beyaz peynirlerde M17 ve MRS ortamında gelişen LAB sayıları sırasıyla ortalama 8.38 ve 7.28 log kob/g olarak tespit edilmiştir. Aynı peynirlerde 500 IU/mL nisin katkılı M17 ve MRS ortamlarında gelişen LAB sayısı ise sırasıyla ortalama 4.99 ve 2.92 log kob/g olarak belirlenmiştir. Seçilen 23 adet nisini tolere eden LAB izolat; Lactobacillus plantarum 4 , Lactobacillus casei 3 , Lactobacillus paracasei 3 , Lactobacillus pentosus 3 , Pediococcus acidilactici 3 , Enterococcus faecium 3 , Lactobacillus rhamnosus 2 , ve Lactobacillus fermentum 2 ile %97’nin üzerinde benzer bulunmuştur. Sonuç olarak, peynir florasında bulunan laktik suşlarının nisinden önemli seviyede etkilendikleri belirlenmiştir. Peynir üretimde nisin ile birlikte destek kültür olarak kullanılabilecek potansiyel laktik suşlar tanımlanmıştır

References

  • Delves-Broughton, J., Blackburn, P., Evans, R.J., Hugenholtz, J, 1996. Applications of the bacteriocin nisin. Antonie van Leeuwenhoek 69: 193-202.
  • Wandling, L.R., Sheldon, B.W., Foegeding, P.M. 1999. Nisin in milk sensitizes Bacillus spores to heat and prevents recovery of survivors. J. Food Prot. 62: 492-498.
  • Davies, E.A., Milne, C.F., Bevis, H.E., Potter, R.W., Harris, J.M., Williams, G.C., Thomas, L.V., Delves- Broughton, J. 1999. Effective use of nisin to control lactic acid bacterial spoilage in vacuum-packed bologna-type sausage. J. Food Prot. 62: 1004- 1010.
  • Cutter, C.N., Siragusa, G.R. 1998. Incorporation of nisin into a meat binding system to inhibit bacteria on beef surfaces. Lett. Appl. Microbiol. 27: 19-23.
  • Choi, H.J., Cheigh, C.I., Kim, S.B., Pyun, Y.R. 2000. Production of a nisin-like bacteriocin by Lactococcus lactis subsp. lactis A164 isolated from Kimchi. J. Appl. Microbiol. 88: 563-71.
  • Nykänen, A., Weckman, K., Lapveteläinen, A. 2000. Synergistic inhibition of Listeria monocytogenes on cold-smoked rainbow trout by nisin and sodium lactate. Int. J. Food Microbiol. 61: 63-72.
  • Gálvez, A., Abriouel, H., Lopez, R.L., Ben Omar, N. 2007. Bacteriocin-based strategies for food biopreservative. Int. J. Food Microbiol. 120(1-2): 51- 70.
  • Collins, B., Curtis, N., Cotter, P.D., Hill, C., Ross, R.P. 2010. The ABC transporter AntAB contributed to the innate resistance of Listeria monocytogenes to nisin, bacitracin and various B-lactam antibiotics. Antimicrob. Agents Chemother. 54: 4416-4423.
  • Zhou, H., Fang, J., Tian, Y., Yang, X., 2014. Mechanisms of nisin resistance in Gram-positive bacteria. Ann. Microbiol. 64: 413-420.
  • Halkman, K. 2005. Merck Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları, Başak Matbaacılık, Ekim, Ankara
  • De Vuyst, L.D., Schrijvers, V., Paramithiotis, S., Hoste, Kalantzopoulos, G., Tsakalidou, E., Messens, W. 2002. The biodiversity of lactic acid bacteria in Greek traditional wheat sourdoughs Is reflected in both composition and metabolite formation. Appl. Environ. Microbiol. 68: 6059–6069. Swings, J.
  • Şahan, N., Var, I., Akın, M.S. 1998. Taze Urfa peynirlerinin mikrobiyolojik özellikleri ve bazı patojen bakterilerin aranması. V. Süt ve Süt ürünleri Sempozyumu, MPM Yayınlar No: 621, 315-327.
  • Çelik, Ş., Özdemir, C., Özdemir, S., Sert, S. 1998. Diyarbakır yöresinde tüketime sunulan salamura beyaz peynir örneklerinin mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri. V. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu, MPM Yayınlar No: 621, 351-360.
  • Nizamlıoğlu, M.S. Yalçın, S., Tekinşen, O.C. 1989. Konya ve yöresindeki salamura beyaz peynirin kalitesi. Tr. Vet. ve Hay. Derg. 13: 136-142.
  • Yalçın, S. 1987. Ankara ve yöresinde tüketime sunulan beyaz peynirlerin mikrobiyal ve kimyasal içerikleri ile duyusal nitelikleri arasındaki ilişki. Tr. Vet. ve Hay. Dergisi 11: 189-198.
  • Gündüz, H.H., Dağlıoğlu, O. 1989. Tekirdağ ilinde tüketime sunulan beyaz peynirlerin duyusal, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik özellikleri ve nitrat, nitrit aranması üzerine çalışmalar. Bursa I. Gıda Sempozyumu. 4-6 Nisan 314-320.
  • Tayar, M. 1995. Beyaz peynirlerin olgunlaşma süresince kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri. Gıda 20: 97 107.
  • Sun, Z., Zhang, J., Liang, X., Liu, J., Chen, X., Huan, L. 2009. Novel mechanisms for nisin resistance via proteolytic degradation of nisin by the nisin resistance protein NSR. Antimicrob. Agents Chemother. 53: 1964-1973.
  • Kramer, N.E., van Hijum, S.A.F.T., Knol, J., Kok, J., Kuipers, O.P. 2006. Transcriptome analysis reveals mechanisms by which Lactococcus lactis acquires nisin resistance. Antimicrob. Agents Chemother. 50: 1753-1761.

Amount and Diversity of Lactic Acid Bacteria Tolerating Nisin at White-brined Cheese

Year 2014, Volume: 12 Issue: 4, 36 - 40, 01.12.2014

Abstract

The aim of this study is the isolation of LAB tolerating nisin and identification within 16S rDNA sequencing ultimately. The microbiological quality of cheeses obtained from various Denizli local bazaars were found lower than the samples packaged and sold with commercial brands. The LAB counts grown in M17 and MRS were 8.38 and 7.29 log cfu/g, respectively. When 500 IU/mL nisin was inoculated to the M17 and MRS, the LAB counts in cheese samples were averagely 4.99 and 2.92 log cfu/g respectively. The 23 collected LAB tolerating nisin was found 97% similar within; Lactobacillus plantarum 4 , Lactobacillus casei 3 , Lactobacillus paracasei 3 , Enterococcus faceium 3 , Lactobacillus rhamnosus 2 and Lactobacillus fermentum 2 . In conclusion, lactic cultures existed in white-brined cheese flora was affected from nisin significantly and potential lactic cultures which would be useful for the production of White-brined cheese production together with nisin were collected and identified

References

  • Delves-Broughton, J., Blackburn, P., Evans, R.J., Hugenholtz, J, 1996. Applications of the bacteriocin nisin. Antonie van Leeuwenhoek 69: 193-202.
  • Wandling, L.R., Sheldon, B.W., Foegeding, P.M. 1999. Nisin in milk sensitizes Bacillus spores to heat and prevents recovery of survivors. J. Food Prot. 62: 492-498.
  • Davies, E.A., Milne, C.F., Bevis, H.E., Potter, R.W., Harris, J.M., Williams, G.C., Thomas, L.V., Delves- Broughton, J. 1999. Effective use of nisin to control lactic acid bacterial spoilage in vacuum-packed bologna-type sausage. J. Food Prot. 62: 1004- 1010.
  • Cutter, C.N., Siragusa, G.R. 1998. Incorporation of nisin into a meat binding system to inhibit bacteria on beef surfaces. Lett. Appl. Microbiol. 27: 19-23.
  • Choi, H.J., Cheigh, C.I., Kim, S.B., Pyun, Y.R. 2000. Production of a nisin-like bacteriocin by Lactococcus lactis subsp. lactis A164 isolated from Kimchi. J. Appl. Microbiol. 88: 563-71.
  • Nykänen, A., Weckman, K., Lapveteläinen, A. 2000. Synergistic inhibition of Listeria monocytogenes on cold-smoked rainbow trout by nisin and sodium lactate. Int. J. Food Microbiol. 61: 63-72.
  • Gálvez, A., Abriouel, H., Lopez, R.L., Ben Omar, N. 2007. Bacteriocin-based strategies for food biopreservative. Int. J. Food Microbiol. 120(1-2): 51- 70.
  • Collins, B., Curtis, N., Cotter, P.D., Hill, C., Ross, R.P. 2010. The ABC transporter AntAB contributed to the innate resistance of Listeria monocytogenes to nisin, bacitracin and various B-lactam antibiotics. Antimicrob. Agents Chemother. 54: 4416-4423.
  • Zhou, H., Fang, J., Tian, Y., Yang, X., 2014. Mechanisms of nisin resistance in Gram-positive bacteria. Ann. Microbiol. 64: 413-420.
  • Halkman, K. 2005. Merck Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları, Başak Matbaacılık, Ekim, Ankara
  • De Vuyst, L.D., Schrijvers, V., Paramithiotis, S., Hoste, Kalantzopoulos, G., Tsakalidou, E., Messens, W. 2002. The biodiversity of lactic acid bacteria in Greek traditional wheat sourdoughs Is reflected in both composition and metabolite formation. Appl. Environ. Microbiol. 68: 6059–6069. Swings, J.
  • Şahan, N., Var, I., Akın, M.S. 1998. Taze Urfa peynirlerinin mikrobiyolojik özellikleri ve bazı patojen bakterilerin aranması. V. Süt ve Süt ürünleri Sempozyumu, MPM Yayınlar No: 621, 315-327.
  • Çelik, Ş., Özdemir, C., Özdemir, S., Sert, S. 1998. Diyarbakır yöresinde tüketime sunulan salamura beyaz peynir örneklerinin mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri. V. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu, MPM Yayınlar No: 621, 351-360.
  • Nizamlıoğlu, M.S. Yalçın, S., Tekinşen, O.C. 1989. Konya ve yöresindeki salamura beyaz peynirin kalitesi. Tr. Vet. ve Hay. Derg. 13: 136-142.
  • Yalçın, S. 1987. Ankara ve yöresinde tüketime sunulan beyaz peynirlerin mikrobiyal ve kimyasal içerikleri ile duyusal nitelikleri arasındaki ilişki. Tr. Vet. ve Hay. Dergisi 11: 189-198.
  • Gündüz, H.H., Dağlıoğlu, O. 1989. Tekirdağ ilinde tüketime sunulan beyaz peynirlerin duyusal, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik özellikleri ve nitrat, nitrit aranması üzerine çalışmalar. Bursa I. Gıda Sempozyumu. 4-6 Nisan 314-320.
  • Tayar, M. 1995. Beyaz peynirlerin olgunlaşma süresince kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri. Gıda 20: 97 107.
  • Sun, Z., Zhang, J., Liang, X., Liu, J., Chen, X., Huan, L. 2009. Novel mechanisms for nisin resistance via proteolytic degradation of nisin by the nisin resistance protein NSR. Antimicrob. Agents Chemother. 53: 1964-1973.
  • Kramer, N.E., van Hijum, S.A.F.T., Knol, J., Kok, J., Kuipers, O.P. 2006. Transcriptome analysis reveals mechanisms by which Lactococcus lactis acquires nisin resistance. Antimicrob. Agents Chemother. 50: 1753-1761.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Ömer Şimşek This is me

Burcu Kördikanlıoğlu This is me

Gizem Yazıcı This is me

Halil İbrahim Kaya This is me

Publication Date December 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 12 Issue: 4

Cite

APA Şimşek, Ö., Kördikanlıoğlu, B., Yazıcı, G., Kaya, H. İ. (2014). Beyaz Peynirde Nisini Tolere Eden Laktik Asit Bakteri Miktarı ve Çeşitliliği. Akademik Gıda, 12(4), 36-40.
AMA Şimşek Ö, Kördikanlıoğlu B, Yazıcı G, Kaya Hİ. Beyaz Peynirde Nisini Tolere Eden Laktik Asit Bakteri Miktarı ve Çeşitliliği. Akademik Gıda. December 2014;12(4):36-40.
Chicago Şimşek, Ömer, Burcu Kördikanlıoğlu, Gizem Yazıcı, and Halil İbrahim Kaya. “Beyaz Peynirde Nisini Tolere Eden Laktik Asit Bakteri Miktarı Ve Çeşitliliği”. Akademik Gıda 12, no. 4 (December 2014): 36-40.
EndNote Şimşek Ö, Kördikanlıoğlu B, Yazıcı G, Kaya Hİ (December 1, 2014) Beyaz Peynirde Nisini Tolere Eden Laktik Asit Bakteri Miktarı ve Çeşitliliği. Akademik Gıda 12 4 36–40.
IEEE Ö. Şimşek, B. Kördikanlıoğlu, G. Yazıcı, and H. İ. Kaya, “Beyaz Peynirde Nisini Tolere Eden Laktik Asit Bakteri Miktarı ve Çeşitliliği”, Akademik Gıda, vol. 12, no. 4, pp. 36–40, 2014.
ISNAD Şimşek, Ömer et al. “Beyaz Peynirde Nisini Tolere Eden Laktik Asit Bakteri Miktarı Ve Çeşitliliği”. Akademik Gıda 12/4 (December 2014), 36-40.
JAMA Şimşek Ö, Kördikanlıoğlu B, Yazıcı G, Kaya Hİ. Beyaz Peynirde Nisini Tolere Eden Laktik Asit Bakteri Miktarı ve Çeşitliliği. Akademik Gıda. 2014;12:36–40.
MLA Şimşek, Ömer et al. “Beyaz Peynirde Nisini Tolere Eden Laktik Asit Bakteri Miktarı Ve Çeşitliliği”. Akademik Gıda, vol. 12, no. 4, 2014, pp. 36-40.
Vancouver Şimşek Ö, Kördikanlıoğlu B, Yazıcı G, Kaya Hİ. Beyaz Peynirde Nisini Tolere Eden Laktik Asit Bakteri Miktarı ve Çeşitliliği. Akademik Gıda. 2014;12(4):36-40.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).